Alıntı mosaique Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Evet matematiksel kısmı açık ama ışık geçişinin bu durumda 16 kart artmasına rağmen pozlamada etkisinin 4 kat olması bende saçma bir şaşkınlık yarattı
pozlamada da 16 kat artıyor aslında. ama biz pozlamada kat değil stop sayıyoruz her stop da bir öncekinin iki katıdır diye bir genel kuralımız var. üslü de logaritmik de nasıl dersen de (aslında loagirtmik daha çok yakışıyor) =). sistem bu ikiye çarparak veya bölerek ilerliyorsun. ikiye çarpa çarpa da böyle kocaman sayılar çıkıyor. 1" ile 1/8000 arasında da 13 stop varmış mesela. 8000 kat hızlanıyorsun ama 13 stop hareket var sadece. böyle düşününce çok saçma geliyor evet =)

madem başladım devam edeyim is, vr gibi sistemlerin çoğu da 3-4 stop avantaj sağlıyor bize. bunun anlamına gelince elde çekim için genel pratik odak uzaklığı / perde hızı kuralını hatırlarsanız titretmeden çekmek için ortalama odak uzaklığı kadar perde hızına sahip olmamız gerekiyor (ör: 200mm ve 1/200 gibi). şimdi bu sistemler bize 3 stop kazandırırsa 1/200 -> 1/100 -> 1/50 -> 1/25'e kadar inmiş oluyoruz ve bu sistem bu hızda bize görüntünün net çıkacağını söylüyor. başarısı tamamen farklı bir konu ona hiç girmiyorum.