CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 71 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree66Likes

Konu: Nikon hakkinda bunlari da bilmek lazim...

Konulanmış Görüntüleme

  1. #1
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart Nikon hakkinda bunlari da bilmek lazim...

    Arkadaslar Merhaba,

    Oncelikle CanonTurk web sitesinde yazdigim ve bu sayfanin yoneticilerinden biri oldugum icin bir aciklama ile yazima baslamak istiyorum. Bir Canon fanatigi falan degilim. Canon Nikon'dan ve/veya Nikon Canon'dan daha iyi makineler uretiyor falan degil benim gozumde. Bu forumda ve bir cok yerde donemsel olarak bir firmanin digerinden daha iyi sistemler urettigini ancak bunun genel olarak bir danisikli dogus oldugunu kimin hangi makine ile rahat ediyorsa onu kullanmasi gerektigini, ve benzeri sozleri defalarca yazdim.

    Asagidaki yaziyi da tarafsiz olarak yazmaya gayret edecegim. Yazinin iki ayri konusu var. Birincisi Mayis ayinda acilan bir sergi ile alakali. Fotografciya heleki dokumanter calisan belge ureten fotografciya ne yayinlayip yayinlayamayacagini soylemenin bir sansur oldugunu dusndugum icin, ve bu sansurun bir fotograf makinesi ureticisinden geldigini duydugumicin ilgimi cekti.

    Ikincisi isekendi adima eger yasamsal zorunluluk degilse bir canlinin hayatinin alinmasi dogru bulmuyorum ve fotograf alaninda hizmet veren koklu bir firmanin bu alana sposnor olmasi, bunun uzerinden kazanc elde etmesi ve bu durumu bir basari hikayesi olarak duyurmasiNikon'a bakis acim olumsuz olarak degismedi dersem yalan olur.

    Olaylarin ayrintilarina girersek;

    Birinci olay fotografci Ahn Se-hong'un Nikon sponsorlugunda gerceklesecek uzun zaman once planlanmis "Layer by Layer" (Katman katman) sergisinde yasaniyor.

    Image © Ahn Sehong

    Serginin temasi II. Dunya Savasi esnasinda Japon'ya da zorla hayat kadini olarak calistirilan Kore'li kadinlar uzerine. Nikon bastan konuyu biliyor, sponsor oluyor ve sergiyi Nikon merkezindeki Shinjuku salonunda duzenlemeyi kabul ediyor.

    Ancak sergi zamani yaklastiginda Nikon sergiyi acmayi herhangi bir aciklama yapmadan reddediyor. Fotografci Dava aciyor, dava esnasinda Nikon fotograflarin cok politik oldugunu soyluyor ve Japon Mahkemesi Nikon'u haksiz buluyor ve serginin acilmasi konusunda talimat veriyor.

    Nikon'un bu davranisinda bir cok sikinti var. Nikon dunyada bir cok basin fotografcisinin sponsoru. Bu fotografcilar bir cok politik fotograf cekiyor. Bu tum bu fotografcilarin gudulendigi ve/veya basitce soylemek gerekirse su demek bile olabilir, eger Nikon'un politik gorusunun karsisindaysaniz ayvayi yediniz.

    Sansur uygulamasini, hele ki bunun bir fotograf makinasi ureten, yani sansur uyguladigi kisiler uzerinden para kazanan bir kurum tarafindan yapilmasini cok rahatsiz edici buluyorum.

    Ikinci olay ise malesef ilki kadar siyah beyaz degil. Biraz daha gri zemine dusuyor. Bu noktada kisisel yargilar ve etiksel duruslar cok onemli aslinda. Eger para kazanmak icin silah uretmek dahil her sektor mubahtir diye dusunuyorsaniz, veya avciligin bir spor dali oldugunu o zaman bundan sonra yazacaklarim sizin icin pek bir anlam ifade etmeyebilir.

    Nikon'un durbunler vs urettigini biliyordum ancak yakin zamana kadar belki de hic ilgi alanima girmediginden avcilik ile bu kadar icli disli oldugunu bilmiyordum. Kendi adima basta da belirttigim gibi, hayati bir durum olmadiktan, ve gida amaci gudulmedikten sonra bir can almanin dogru ve eglenceli tarafini goremiyorum. Aslanin, yada citanin veya filin eti icin avlandigini dusunmuyorum

    Bu dusunceler icerisinde Nikon'un Nikon Hunting resmi sitesi ile karsilasinca oldukca hayal kirikligina ugradim dersem yalan olmaz.



    Heleki ustune ustluk bazi tur hayvanlar icin ozel uretilmis urunlerini gorunce.
    Coyote Special - Riflescopes | Nikon Hunting

    Ayrica Nikon'un asagidaki gibi sitelere sponsor olmasi, "spor" amacli oldurmeyi desteklemesi de beni cok rahatsiz etti.

    Welcome to Predator Masters -- Hunting the Hunters

    Bilemiyorum belki ben asiri tepki veriyorum ama bugune kadar Nikon'u sadece elim alisik olmadigi icin kullanmiyordum yada dusunmuyordum. Bundan sonra ise sanirim hic dusunmeyecegim. Aldigim makine ile canlilarin oldurulmesine katkida bulunmak istemem dogrusu. Tabii bunlar dedigmgibi gri zeminde ve kisisel degerlerle alakali. Ve hala Nikon makineler kotu falan demiyorum. Ama firma o kadar da iyi niyetli degil gibi...



    Saygilar.










    Eklenen Resimler Eklenen Resimler

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •