İyi fotograf cekmenin en iyi yontemi 2 duble atmak
sanatsal gözü açmak lazim diyor üstad.
İyi fotograf cekmenin en iyi yontemi 2 duble atmak
sanatsal gözü açmak lazim diyor üstad.
+1
bencede bu internet bilgi saçmalığı içeren bir fıçıya benziyor. birde facebook denen fıçının içindeki turşu suyuda almış başını gidiyor.
Yeni çıkan ürünlere, lenslere birşey demiyorum. Kapitalizmin bilenen oyunu diyorum, gülüp geçiyorum.
Kitaplara saçmalıktan ibaret diyebiliyorum. Adam içine 100-200 foto koymuş, kendini kaf dağında en iyi fotoğrafçı sanıyor.
Dip not olarak 3-5 bin foto çektim bakın bunlarda iyileri demiyor, millete gerçek bilgileri vermiyor.
Yok sağı boş dibi dolu olmalı, yok tepesi az dibi geniş olmalı.
eni boyu endamı güzel olmalı fotoğraf fotoğraf gibi olmalı vs vs vs
Hepsi Saçmalık!!!
Bu arada adamı, sanatçı olarak aynada gördüğü kişiden başkası da bilmiyor ona sorsan beni bu ülkede herkes tanır der, hadi ordan!
Hatta bir ara göz attığım bir kitapta, kendini donkişot sanan, pardon cervantes sanan yazar ''ey okuyucu'' diyecek kadarda bilgilidir.
Sonuç: Yoldan geçen birinin eline dslr tuttursak adama 100.000 kare çekeceksin, yapacağın tüm iş bu desek inanın hepimizin çekeceğinden daha iyi kareler çeker.
İçini güzel sözlerle süsledikten sonra iyi olan 100-200 fotoyuda ekledikten sonra bu adamı biraz basın, birazda reklam ile Türkiyenin en iyi fotoğraçısı diye dünyaya lanse etsek, tüm dünya önünde eğilir. Yok olmaz diyen kendini kandırır. Sanatın Türkiyedeki açılımı özet olarak budur
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Noritsu Koki" QSS-32_33
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
İki sebepten insanlara güvenmem; ya güvenecek kadar tanıyorumdur, ya da güvenmeyecek kadar tanıyorumdur.
Valla ironiler bir yana fotoğraf konusuna hakim olmanın yolu fotoğrafları farklı gözle incelemek ve eleştirebilmekten geçiyor. Özellikle kendi çektiğiniz fotoları...
İyi olduğunu düşündüğünüz bir fotoğrafı iyi yapan öğeleri teker teker tespit edebiliyorsanız, teknik anlamda kusursuz ama gene de kötü olduğunu düşündüğünüz fotoyu kötü yapan şeyin ne olduğunu bulabiliyorsanız artık fotoğrafı az çok biliyorsunuz demektir.
Bu sayede makinayı elinize alırken ne istediğinizi, ne amaçladığınızı bilirsiniz. Şansa değil, amaca göre çekim yaparsınız.
Ondan sonrası teknik birikiminize bakar ve bu birikim üzerinde uğraştıkça gelişir, durmaz.
"Biz, kendisini inceleyen Evren'iz. Burada olma nedenimiz bu."
- Carl Sagan
Merhaba Arkadaşlar,
Gençken gitar çalıyordum ve bilirsiniz gitara başlarken gidin bir klasik gitar alın sonra elektrik gitara geçersiniz derler. Bende müzik mağzalarını gezerken birinde Asım Can Gündüz ile karşılaştım ve aramızda şöyle bir konuşma geçti.
Ben: merhaba
Satıcı: merhaba
Ben: Ben şey elektro gitar almak istiyorum ama herkes bana klasik gitardan başlamamı söylüyor, Klasik gitar fiyatlarını öğrenebilir miyim?
Satıcı. Kim söyledi bunu size?
Ben: İnternetten okudum bazı forumlardan,
Satıcı: (A.C. Gündüz' e dönerek) Asım abi görüyormusun? İnternet bu gençlere neler yaptırıyor.
Asım C.G: (Bana dönerek) Delikanlı ne çalmak istiyorsan onu çal, çünkü çalacak olan senin parmakların ve ruhun, elektro veya klasik farketmez.
Ben. Tamam Elekrto fiyatlarını alayı
Konuşma böyle devam etti ve ben elektro alıp çıktım hatta çıkmadan Asım Can Gündüz benim aldığım gitarla mini bir şov bile yaptı.
Anlatmak istediğim fotoğraf sanatıda çok çalışmaya emek vermeye dayanıyor. Çektiğiniz bir kareyi belki on defa tekrar çekerek doğru pozlamayı doğru kareyi almanıza dayanıyor.
Ben fotoğrafın mekanik anlamda hariç güzel çekmek iyi çekmek anlamında bir kuralı olduğuna inanmıyorum
Herkese saygılar, sevgiler
çoğu fotoğrafçı ellerine ilk makinalarını aldıklarında daha ham iken böyle düşüncelere sahip olmuşlardır mutlaka
Sonuçta asıl konu makinanın neler yapabildiğini kavrayabilmek.. kullanım kılavuzunu okumayan arkadaşlar gördüm.. bana göre iyi fotoğraf gördüğün kareyi (beyninin algıladığı, beğendiğin, budur dediğin kareyi) çekebilmektir. Bu da makinanın işi değil çekenin işidir.. makinaya hakim olmak parametrelerden biridir.. eğer bir dslr aldıysan ve beyninde oluşturdugun kareye ulaşamadıysan zahmet edip kullanım kılavuzunu bile okumadıysan 50.000 tl set yap farkeden bir şey olmaz.. kısa bir süredir aşırı ilgili olarak uğraşıyorum fotografla.. öğrendiğim yegane gerçek fotografı makina çekmez..
Çantayı portmantoya asmıştım. Akşam çıkardım baktım, şerefsiz makine bir tane ayakkabı bile çekmemiş..
Konuya biraz da tersinden bakmaya çalışalım,
Biz istediğimiz kadar bilgimizle, pratik birikimimizle öğünelim, makinelerin, donanımların bizim gözümüz, parmağımız olmadan beş para etmeyeceğiyle öykünelim, en çok konuştuğumuz, okuduğumuz konular makineler ve donanımlarla ilgili olanlar değil mi? İsterseniz forum konularını sayın. Her yeni çıkan makinelerin neler yapabildiklerini ya da daha çok yapamadıklarını konuşmuyor muyuz? Hatta biri diğeri kadar iyi yapamıyor diye, binlerce lira parayı gözden çıkarıp marka değiştirmiyor muyuz?
Makineler ve PS (kendimize ne çok pay çıkarıyoruz) sonuç olarak işin çok büyük kısmını hallediyorlar. İnanmazsanız 10-15 yıl önce çektiğiniz ya da büyüklerinizin çektiği fotoğraflara bakın.
Acaba diyorum, bizi asıl rahatsız eden, çıtanın yükseliyor olması olabilir mi?
Konu promete tarafından (27.August.2012 Saat 15:14 ) değiştirilmiştir.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
@enginyanik söylemek istediğim şu.. önce makinayı öğrenmek.. kitapçık ya da internet.. öğrenileni, okunanı elbette makinada deneyip tecrübe etmek gerekir.. sonrasında bol bol fotografların exif bilgilerine bakıp teknik veri edinmek.. tüm bunlar öğrenildikten sonra yani teknik veriler... iş tamamen beynin algıladıgı kareyi makinayla işlemek..
düzenleme : yanlış anlaşılmasın mükemmel fotoğraf çekiyorum da ahkam kesiyorum gibisinden değil bu yazdıklarım.. yeni başladığım, ilgili olduğum bu hobiye ileride hakim olmak istiyorum ve kendimce yol haritası çizdim..
Konu gknx tarafından (27.August.2012 Saat 15:38 ) değiştirilmiştir.
İlk dslr makine almaya bu Şubat ayında karar verdim ve önümüzdeki ay elime geçicek inşallah. Fotoğrafçılıkta sadece bir amatör'üm ama bakış açımın çok professionel olduğunu söyleyen çok kişi gördüm. Dediğim gibi yaklaşık 6 ay önce makine almaya karar verdim, bir kaç taksitim kaldı onları halledip gircem bunada. Amma velakin ben bu 6 aydır sürekli okuyorum okuyorum okuyorum... Bu forumdaki, benzer sitelerdeki, alıcağım makinenin klavuzunu vb.. döküman herşey. Fotoğrafçılık konusunda bilgi düzeyimi %5 e çıkardığımı düşünüyor ve okumaya devam ediyorum!!!
► I Love The 80's ♫
İyi fotoğraf çekebilmek için öncelikle bol bol fotoğraf çekmek lazım. Bi üstat çektiğiniz ilk 10.000 fotoğraf çektiğiniz en kötü fotoğraflardır gibi bişi demiş. yani 10.000 çekim yapmadan iyi fotoğraflar çekmeye başlayamazsınız. Tabi çektiğimiz her yeni fotoğrafta sebep sonuç ilişkisini düşünmek tecrübe hanesine bir + koymak lazım.
Canon 6D + 600D - 24-105 f/4 USM L - Yashica 50mm 1.7 - Nissin di866 II - 2X yn 560 III
Fotoğrafçılık bir sanattır, olaya birde bu yönden bakmak lazım. Dışarıdan bakıldığın da alırım iyi bir makine + lens çok güzel fotoğraflar çekerim ilk düşünce bu oluyor (Buna ben de dahildim ) herkes resim yapamaz, herkes şarkı söyleyemez bunu kabul ediyoruz ama iş fotoğrafa gelince aynı düşünce onun makinesi güzel o yüzden güzel fotoğraflar çekiyor yok böyle bir şey bu insanlar sanatçı bizim baktığımız yerde bizim görmediğimizi görüyor ve onu yansıtıyor, bu işe yıllarını vermiş. Eğitim şart tabi ki ama bir yere kadar içinde o sanatçı ruhu olacak iyi fotoğraf çekmek için.
Ya Allah rızası için ciddiye almayın şu konuyu. Adam "ironi" yapmış. İlk mesajlardaki arkadaşlar fotığrafçılığın ancak ekipmanla iyi olacağını söyleyenlerlerle dalga geçmiş
bugünkü fotoğraf çekme kuralları, kompozisyonlar, altın kesim kuralı veya 1/3 yada ışık oyunları hepsi sonuçta bu işi kuralları olmadan çekecek yeteneğe göze sahip insanlar tarafından çekildi. daha sonra zamanla kurallaştırıldı. ama bazen kural dışı takılmakta iyi olabilir. sonuçta dünyada ödül almış fotolara da bakarsanız orada belirli çekim kurallarına uyulmadığını göreceksinizdir. yani fotoğraf çekmek önce bir yetenek işi, sonrada kuralları öğrenme işidir.