Daha once bu konuda bir yazi yazmistim ama hatalarimi fark ettim, yeniden yaziyorum. Eski yazimi da sildim, yaniltici olmasin diye.
Full frame sensorlu makinalarla crop sensorlu makinalarin arasindaki fark tartisildiginda, bazan yaniltici ifadeler yer aliyor.
-Degisen bir sey yok, full frame sensorlu makinada 80mm lens kullaniyorlarsa, crop sensorlu makinada 50mm kullanacaksin, ayni sey- dendiginde, gercekten ayni sey mi oluyor? 80mm yerine 50mm, 50mm yerine 28mm, 28mm yerine 18mm, 16mm yerine 10mm kullanmak ayni sey midir?
Full frame sensorlu makine ya da crop sensorlu makine kullandigimizda neler degismiyor, neler degisiyor?
NE DEGiSMiYOR?
Oncelikle, objektifin odak uzakligi (focal length) kesinlikle degismiyor. Nedir odak uzakligi? Objektife disaridan gelip belirli bir merkezde toplanan isigin, bu toplanma noktasiyla algilayici duzlem yani sensor arasindaki mesafedir.
Bu mesafeyi, objektifin arkasinda duran sensor buyuklugu hicbir sekilde etkilemez. Objektifin arkasinda ister buyuk sensor, isterse kucuk sensor olsun, odak uzakligi ayni kalir.
Ayni uzakliktan ayni lensle cekim yaptigimizda; full frame sensorlu makine ile kirmizi cerceve icinde kalan alani alirken, crop sensorlu bir makine ile de mavi cerceve icine giren alani alabiliyoruz.
Iki makine ile cektigimiz goruntuleri yan yana koyarsak, croplu makine ile cektigimiz fotografta goruntu yakinlasmis hissi verir. Ama oyle degil. Goruntu yakinlasmis degil, sadece kirpilmistir. Yani, full frame sensorlu makine ile cektiginiz fotografi carpan oraninda kendiniz kirparsaniz, croplu makine ile cekeceginiz fotografinizin, asagida aciklayacagim bazi kucuk farklar haric, aynisini elde edersiniz.
NELER DEGiSiYOR?
Degisen en onemli sey Gorus Alani. Grafiklerden de goruldugu gibi, ayni mesafeden yaptigimiz cekimlerde, full frame sensorlu makine ile cektigimiz fotograflar daha fazla alani kapsarken, crop sensorlu makine ile cektigimiz fotograflarda sensore carpan faktoru kadar daha az alan dusmektedir.
Degisen bir baska sey, Alan Derinligi. 50mm bir lensi, fotograf konusuna ayni uzaklikta durarak, once full frame sensorlu makinaya sonra da crop sensorlu makinaya taktigimizda; full frame sensorlu makine daha genis bir gorus acisina sahip olurken, crop sensorlu makine daha dar bir gorus acisina sahip olur. Bu ayni zamanda; crop sensorlu makinada alan derinliginin daha sig, full frame sensorlu makinada ise daha derin olacagi anlamina gelir. 50mm lensi 6D ye taktigimizda, diyafram f/2.8 iken, 3 metre uzaktaki konunun alan derinligi 59 cm iken, ayni lensi 80D ye taktigimizda, diyafram f/2.8 iken, 3 metre uzaktaki konunun alan derinligi 36 cm olacaktir.
Alan derinligini tablo uzerinde incelersek daha yararli olabilir.
Tabloya bakarsak;
- Her iki makinede ayni lensi ayni ayarlarda kullandigimizda, croplu makinenin alan derinligi daha az, FF makinenin alan derinligi daha fazladir. Croplu makinede elde edecegimiz goruntunun daha kucuk olacagini unutmuyoruz (1). Alan derinligini esitlemek istersek, FF makinenin diyaframini carpan degeri kadar acmak gerekmektedir (2).
- Konuya ayni uzakliktayken ayni gorus alanini elde etmek istersek, croplu makinede 50mm takiliyken FF makinemize 80mm lens takmamiz gerekir. Bu durumda, ayarlarimiz ayni kaldiginda FF makinemizdeki alan derinligi daha az olacaktir (3). Ayni alan derinligini elde etmek icin croplu makinemizin diyaframini carpan faktoru kadar acmamiz gerekmektedir (4).
- Her iki makinede ayni lens takiliyken, ayni gorus alanini elde etmek icin croplu makine ile geri gittigimizde; croplu makinede alan derinligi daha fazla, FF makinede alan derinligi daha azdir (5). Alan derinligini esitlemek icin croplu makinenin diyaframini carpan faktoru kadar acmak gerekmektedir (6).
- Croplu makinede cerceveyi dolduran bir goruntunun aynisini FF makine ile elde etmek istersek, ki genelde onu isteriz, FF makinemizle konuya carpan degeri kadar yaklasmamiz gerekecektir. Bu durumda ise; croplu makinemiz bize daha fazla, FF makinemiz ise daha az alan derinligi vermis olacaktir (7). Bu da, ozellikle arka plani flu ve cerceveyi dolduran fotograf cekimlerinde FF makineyi avantajli yapmaktadir.
Alan derinligi ozeti:
Ayni mesafeden yaptigimiz cekimlerde, croplu makine ile carpan faktoru kadar daha kucuk goruntu ve daha sig alan derinligi elde ediyoruz. FF makinemizle ayni mesafeden ayni alan derinligi elde etmek icin diyaframi carpan faktoru kadar acmak gerekiyor.
Ayni mesafeden ayni gorus alanini kapsayacak sekilde cekim yapmak icin FF makinemize carpan faktoru kadar daha uzun odak uzaklikli lens taktigimizda; FF makinemizin alan derinligi daha sig, croplu makinenin alan derinligi daha derin oluyor. Ayni alan derinligini saglamak icin croplu makinenin diyaframini carpan faktoru kadar acmak gerekiyor.
Ayni mesafeden ayni gorus alanini kapsayacak sekilde cekim yapmak icin croplu makinemizle geri gittigimizde; croplu makinede alan derinligi daha fazla, FF makinede daha azdir. Alan derinligini esitlemek icin croplu makinenin diyaframini carpan faktoru kadar acmak gerekmektedir. Bu arada, ayni gorus alanini elde etmek icin croplu makine ile geri gittigimizde perspektifimiz de degisecektir.
Ozetin ozeti: Alan derinligi soz konusu oldugunda, ayni cerceveyi elde etmek icin FF makine bize daha fazla imkan sagliyor. Croplu makineye kiyasla, diyaframi daha fazla acmak zorunda kalmiyoruz.
Kisacasi; ayni lens, full frame sensorlu makinada ve crop sensorlu makinada kullanildiginda, elde edilen sadece farkli buyuklukte goruntu degildir. Alan derinligi degismekte, konudan uzaklasirsak perspektif de degismektedir.
Full frame sensorun, buyuklugunden dolayi, dusuk isikta cekim rahatligi, daha az kumlanma, daha genis dinamik aralik gibi avantajlari da unutulmamalidir.
Peki ne olacak? Herkes FF makine mi alsin? Konu maddiyata dayaniyor elbet. Gucunuz yoksa, gucunuzun yettigi ile idare edeceksiniz. Dunyanin sonu da degil. Croplu makinelerle de harika fotograflar cekiliyor. Ama, carpan faktorunun croplu makine ile FF makineyi esitledigi yanlisina bir son verelim once. 50mm lens 50mm dir, APS-C makineye takinca 80mm olmuyor. Lensin odak uzunlugunun sensor buyuklugu ile hicbir ilgisi yok. Maddi imkaniniz varsa, perspektif onemliyse, bence evet mutlaka FF makine alin! Ornegin bina fotograflarini 16mm lens ve FF makine ile cekmekle, 10mm lens ve croplu makine ile cekmek cok farkli.
Croplu makine ile FF makine arasindaki fark ile ilgili tereddutu olanlara yararli olmustur umarim.
Isin kolayina kacip, -Bir hatam varsa ustalar duzeltir- diyorum.
Yararlanilabilecek kaynaklar:
https://neilvn.com/tangents/full-fra...epth-of-field/
https://www.diyphotography.net/crop-...-perform-lens/
https://www.scantips.com/lights/cropfactor.html
https://www.eos-magazine.com/article...op-factor.html
https://www.bhphotovideo.com/explora...ng-crop-factor
https://www.quora.com/How-does-focal...d-APS-C-camera
(Turkce karakterler ugrastirdi biraz. :-))