Sevgili Ali, bu işin sonu yok. 5D Mark 18 de alsanız holy Canon un L serisinden iki sette kursanız pişman olabilirsiniz. O nedenle ne çekeceksiniz diye soruyoruz.
Örneğin,
- 50mm f 1.4 ile ne çekeceksiniz? Ben bu lensi optik olarak "şiddetle önerilir" mertebesinde bir lens olduğu için satın aldım ve sizin gibi bir crop gövdeyle kullanıyorum. Hızlı bir lens (f 1.4) olması dışında, özellikle kapalı alanlarda yaşattığı kısıtlamalar nedeniyle ne kadar sıklıkla kullanabilirim diye makinemin üzerinde duran lens yaptım. Hatta Konu başlıklarında bulabilirsiniz, "50mm lens ile bir gün" diye başlık ta açtım. Oraya bir bakın, optik olarak bu kadar kaliteli bir lens odak mesafesi olarak kullanımınıza uygun mu? Ayrıca Optik olarak 50mm 1.8 ile 1.4 arasındaki farkı günlük dijital aygıtlarımızla ayırt etmeniz neredeyse olanaksız. 50mm prime konusunu 1.8 olan ile tecrübe edin derim
- Tamron 11-16 (neden tokina değil?) ve filtreler niye? Sizin sensörünüzün kısa kenarından daha kısa odak mesafesi, geniş değil "ultra geniş açı" lenstir. Lütfen bir ultra geniş açı lens kullandığınızda neler oluyor, özellikle optik kusurlar nasıl insanı çileden çıkartıyor, bu konuyu iyice araştırın, öyle karar verin. Ben Tokina olanı aldım, çok az kullanabildim.
- Filtre konusunda her lense filtre almakla baş edemeyebilirsiniz. Kaldı ki lenslerinizi sıklıkla değiştireceksiniz gibi duruyor. Bir filtre adaptörü ve buna uygun filtreler alıp tüm lenslerinizle kullanmanızı öneririm.
- 70-300 IS USM (cropta tele mesafesi 480 mm) gerçekten gereksinimiz var mı? Yarı fiyatına optik başarısı daha iyi olan yeni nesil 55-250 var. Son durak zaten 70-200 olacak!
- Canon 100mm IS macro listenizdeki nokta atış tek lens. Ancak o da bütçenizin tam yarısı.. Macro konusunda da teorik olarak iyice hazırlanmadan yatırım yapmamanızı şiddetle öneririm. (Can Tunçer in kurulum linkine göz atın).

Donanım konusunu bir süre erteleyemez misiniz? Elinizdeki lens ile neler yapabildiğinize, sonra da çektiklerinize göz atıp daha çok hangi tür fotoğraf çektiğinize geriye doğru bakıp karar verseniz? Portre mi, manzara mı, macro mu,mimari mi çok çekmişsiniz bakıp ona göre yatırım yapın. İnanın, hiç kimse hepsini çekmiyor.