Merhaba,
Cami, kilise gibi loş ve geniş hacimli mekanlarda -flaşla çekime izin verilen yerlerde elbette- iç mekan çekimi yapabilmek için nasıl/hangi marka/model bir flaş önerirsiniz?
(Canon 600D, 15-85 mm EF-S, 50 mm EF, 55-250 mm EF-S)
Merhaba,
Cami, kilise gibi loş ve geniş hacimli mekanlarda -flaşla çekime izin verilen yerlerde elbette- iç mekan çekimi yapabilmek için nasıl/hangi marka/model bir flaş önerirsiniz?
(Canon 600D, 15-85 mm EF-S, 50 mm EF, 55-250 mm EF-S)
Sanırım tek bir flaş kullanarak çekimler yapacaksınız.
Ben size softbox kullanmanızı da öneririm, bu durumda GN değerinin çok düşük olmaması gerekecek.
Metz 58 AF-2 kullanıyorum, gayet de memnunum. Öneririm.
Bir de ekleyeyim, özellikle kilise çekimlerinde parlamaları önlemek için polarize filtre kullanabilirsiniz.
Bu durumda da yine GN değerinin düşük olmadığı bir flaş edinmeniz önerimin altını çizmek isterim.
Çekimlerinizi yaptıktan sonra paylaşmanız dileğimle...
Önerileriniz için teşekkür ederim. Sadece softbox'la ilgili bir çekincem var: Özellikle beyaz maddelerin oyulması yoluyla yapılmış objelerde (diyelim ki cami portalinde veya mihrabındaki mermer oymalarda) soft ışık ayrıntıların tam görünmesine engel olabiliyor. En son Ayasofya'nın üst kat galerilerindeki -sanırım- stuko işlerde bu sıkıntıyı yaşadım. Direkt ışık detay vermede sanki daha başarılı.
Recep Bey o kadar geniş alanlarda flaş yetecek mi diye cekincelerim var. Uzun pozlama ile deneme yaptınız mı? Diyafram kisilinca detaylar da ortaya çıkacaktır. Ic mekanlarda çekim ile ilgili sıkıntım var. Mobilya çekimlerinde zor oluyor.
"VARLIĞIM, TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...."
Yüksek sesle bir daha söyle
"NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..."
Recep Bey uygun yollu Sigma 10-20 öneririm. Fisheye'lar çok kırıp büküyor caminin atmosferini bozuyor diye düşünüyorum..
Referanslar;
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Biz 6-7li yaşlarımızda sabahın köründe titreyerek de olsa "varlığım Türk varlığına armağan olsun" derken gayet ciddiydik.
Yardımlarınız için teşekkür ediyorum.
Levent bey, uzun pozlama bir seçenek; ama bu gibi mekanlarda hemen her zaman birileri olduğu için, uygulamak zor. Diyaframı kıstıkça net alan derinliği artacağını biliyordum ama ama detayların ortaya çıkmasına yardımcı olacağını bilmiyordum. Deneyeceğim. Ayrıca mimari çekimlerinin tersine sanat tarihi için yapılacak çekimlerde orta veya yakın plan çekimleri ağırlıklı olarak kullanılıyor.
@ilbey666, henüz bir ay önce Canon 15-85 aldım, Sigma 10-20 önerinizi birkaç ay ilerisine yazdım.
Bence HDR çekin hiç bi yerde flaşa izin vermezler. Flaşa izin verilen yerde de istediğiniz verimi alamazsınız.
Mesela kubbedeki ışık denesizliğini asla flaşla önleyemezsiniz.
Geniş mekan içindeki (mesela ayasofya yada sultanahmet cami) yerlerin bir çoğunda zaten flaia izin yok hadi oldu desek bile öyle güçlü bir ışık kaynağı olamaz.
Diğer taraftan bu tarz mekanlarda ışık güneşe göre bölge bölge değişir. Tek flai işe yaramaz.
En güzeli DÜşük normal ve fazla pozlamadaki fotoğrafları birleştirip dengeli fotoğrafı yakalamakla olacaktır.
Anladığım kadarıyla siz de bunun için flaş almayı planlıyorsunuz.
Canon FTb QL / Canon FD 50mm f1.8 / Canon FL 85mm f1.8 /vs...
+ Canon 6D / Canon 600d / Canon 24-105mm f4L / Canon 50mm f1.8 II / Sigma 15mm f2.8 Fish-eye
+ Btwin Rockrider 8.1 Bisiklet
Mesela HDR ile çekilmiş bir fotoğraf, sanıyorum buna benzer bir ışık istiyorsunuz. ?
Canon 600d + Canon 10-22mm Usm ile 3 farklı pozdaki fotoğraf bir araya getirildi.
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater
Canon FTb QL / Canon FD 50mm f1.8 / Canon FL 85mm f1.8 /vs...
+ Canon 6D / Canon 600d / Canon 24-105mm f4L / Canon 50mm f1.8 II / Sigma 15mm f2.8 Fish-eye
+ Btwin Rockrider 8.1 Bisiklet
Flaşla olacak şeyler değil bu tarz çekimler. Flaşla derken tepe flaşı ile.
Gün içerisindeki ışıktan faydalanmanızı öneririm.
Kiliseler doğu batı yönünde inşa edilir. genellikle + biçiminde inşaalar söz konusuyken genellikle de üç nef'lidir. ve orta nefin en başında yani hac şeklinin üst kısmına denk gelen apsis kısmında renkli pencereler bulunur. Gün doğumunda doğudan gelen ışık tanrısal ışık gibi düşünülebilir. Işığı en iyi aldığı saatler sabah erken saatlerdir.
TAbi tüm kiliselerde aynı durum söz konusu olmayabilir. Apsis bir volkanik kayanın iç kısmı da olabilir kapalı bir duvar da olabilir. kapadokya kiliselerinin çoğunda güneş gören yer bulamazsınız mesela. Ama oralarda da flaşa izin verilmez. En iyi yöntem bir sabit ışık ve tripoddur. Duvarlar yakın olduğu için sıkıntı çekmeden sabit ışıkla aydınlatır tripodla da uzun pozlayabilirsiniz. Tabi bunun için de izin almanız gerekir ki hala o yasa aynı şekilde ve değiştirilmedi yanlış bilmiyorsam 90'ların başından beri. (müze ve ören yerlerindeki profesyonel çekim ücretlerinden bahsediyorum)
Başta dediğim gibi gün ışığından yararlanarak daha etkili bir ışık yakalayabilir hem de bulunduğu bölgedeki o ışığın ritmini yansıtabilirsiniz.
Camiler de kısmen benzerlikler gösterir. Anadolu'daki birçok cami zaten (tarihi olanalrı ve son yy'da yapılmamış olanalrdan bahsediyorum) kilise mimarisi üzerine kurulan ya da kiliseden camiye çevrilen yapılardır. bu sebeple pencerelerin yerleri yine aynıdır. Sadece giriş kapısı güney-kuzey yönüne bakacak şekilde düzenlenmiştir.
Mimari fotoğrafı biraz tarih okuyarak rahatlıkla anlamlandırabilirsiniz. Diğer türlü saf fotoğraftan öteye geçmeyecektir. Önemli olan ne çekildiğini bilmek ve bilerek hareket etmektir.
Eldeki ekipmanlara alınabilecek en iyi tercih flaş yerine tripod olmalıdır. Camilerde ve kullanılan kiliselerde sorun yaşamazsınız fakat müze ve ören yerlerinde tripod kullanmanızın zorluklarını da hatırlatırım. İzinlerin alınması, yüksek meblağlar, uğraştırması vs. O yüzden tercihleri ona göre yaparsanız sizin için daha iyi bir proje olur. Diğer türlüsüne bakanlık bile anlamıyor demek ki hiç el atmamışlar. Farkında değiller ki turizmin geleceği bireysel tanıtımdan geçiyor. Biraz düzenleme ile Türkiye çok daha iyi bir tanıtıma hiç para vermeden hatta küçük meblağların toplamında büyük meblağlar alarak gerçekleştirebilir.
Ama ne diyelim çok önemli işleri var bakanlığın.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Konuyu saptirmak gibi anlasilmasin ama bu konuda ben bakanligi suçlu bulmuyorum eğer prof cekim ücretsiz olsaydi bundan da rahatsız olacak insanlar olurdu, öte yandan bireysel tanitimin önemine bende sonuna kadar katiliyorum ama orta yol bulmali gerçekten bu konuda bakanliga dilekçe yazan var mi dert yanmaktan başka merak ettim, forumca yazalim imzalayalim yollayalim bakarsin bir meclis TV günü mecliste gündem dışı gen soru olarak gündeme gelir
Ruhların Daima Amatör Kalması Dileğimle
Sorun bakanlıktakilerin çalışmaması olarak anlaşılmasın. Bakanlığın tanıtım konusunda bu bölgeye ayırmadığı zamandır. Önerilere açık olmaları gereklidir ve açıktırlarda bu konuda her türlü görüşe. Ama bakanlıkla yapılan bir işlemin ne kadar sürdüğünü oraya giden bilir. Turizm okumuş biri olarak ankarada az gitmedik bakanlığa. Fotoğrafa başladıktan sonra hiçbir öneri yapmadık zira maile bakan yok. Bakan tanıdık da olmayınca ve zırt pırt bakan değişince işin rengi benim isyanım buradan kaynaklanıyor.
Normalde bir ay içinde maillere dönülmesi gerekiyor. Yasa bu şekilde. Ama geri dönüş talebiniz ya da görüşünüz işleme alınmıştır cümlesiyle sınırlı kalıyorsa ben değil bakanlık çalışmamış oluyor.
Hala kaç dia film çekimine ne kadar para verileceği yazıyor. Adam dijitalle girse 500 fotoğraf çekse o sit alanını satın alacak kadar para vermiş oluyor.
Yasadaki düzenleme ile uygulanan birbirinden çok farklı tabiki. Tanıdık milletvekilin varsa anıtkabire de tripodla girersin ayasofya müzesine de.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
HDR tekniği ile çekim yapmak, dinamik aralığı oldukça genişletdiği için elbette mimari çekimlerde son derece önemli ve sonuçları da başarılı. Flaşa gelince, içerdiği UV sebebiyle boya pigmentlerinin bozulmasına yol açtığı için flaş kullanılmaması boyalı satıhlar ve objeler açısından anlaşılabilir. Ama düz bir mermer objeyi çekerken flaşın bir zararı olabileceğini düşünmüyorum. Ama kural kuraldır; zaten izin verilmeyen yerlerde flaş kullanmayı da düşünmüyorum. Ama -daha önce de söylediğim gibi- sanat tarihi çekimleri ile mimari çekimler oldukça farklıdır. Mimari çekimlerde yapının bütünü ve elemanların biribiriyle uyumunun görülebilmesi açısından mümkün olduğunca eseri kapsayacak çekimler yapılır. Sanat tarihi çekimlerinde ise, bir mihrabın kavsarasındaki mukarnası, bir minberin kündekari tekniği ile oluşturulmuş belli parçalarını ya da bir ikonayı veya mozaiği ayrıntı verecek şekilde çekmek önemlidir; bu açıdan flaşı gündeme getirmişdim.
Bahsettiğiniz yerlere flaşın gücü yetneyecektir genel olarak. HDR + Uzun pozlama size daha çok avantaj sağlar. Tabi denem yapmak lazım uygulamış değilim.
"VARLIĞIM, TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...."
Yüksek sesle bir daha söyle
"NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..."
Necati ne alakası var şimdi sigma 10-20nin flaşla. Çok merak ettim.
Recep bey yazmış burada nereyi ayrıntılı çekeceksin Sigma 10-20 ile?Sanat tarihi çekimlerinde ise, bir mihrabın kavsarasındaki mukarnası, bir minberin kündekari tekniği ile oluşturulmuş belli parçalarını ya da bir ikonayı veya mozaiği ayrıntı verecek şekilde çekmek önemlidir; bu açıdan flaşı gündeme getirmişdim.
"VARLIĞIM, TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...."
Yüksek sesle bir daha söyle
"NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..."
çok güzel şeyler yazmış arkadaşlar. genişaçı bir lens, açık bir diyafram, tripod ve cemaatin olmadığı vakit namazları haricide zamanlarda usul usul çekilir.Hdr den güzel sonuçlar çıkıyor.flash yakın ve detaylarda iş görüyor. dışarda bol ışığın olduğu yaz günleri ışık içerde ideal oluyor.camilerde tripod sorun olmuyor.çevreye saygılı insana kimse bişey demiyor. bu yaz kocatepede 2 saat, Eyüp sultan da 1 saat çekim yaptım. ki hiç boş kalmaz. müzeler malum monopod kurtarır. camiler öğleye kadar genelde bomboş. diğer vakit ve aralarda kalabalık. kocatepede tabure alıp içerden caminin her noktasında çekim yaptım en ufak tepki almadım. camilerde hoş görü yüksek.kubbe altlarında boylu boyunca uzanıp avize ve kubbe çektim. pro bir havanız varsa hele hiç sorun olmuyor. ben kendi camimmiş gibi rahat, sakin ve yumuşak hareketlerle her yerden çekiyorum. camilerde ışık sürekli değişiyor her mevsimde ve saatte.uzun uzun kalıp tadını çıkara çıkara çekim yapılırsa güzel sonuçlar elde ediliyor. cemaatin de dahil olduğu sülüetler çok güzel oluyor. müezzin yada imamdan izin alırsanız mimbere bile çıkarsınız. ışığınız ve keyfiniz bol olsun.
not: raw çekip ps ile çalışılır
Konu ozsir tarafından (06.December.2013 Saat 21:43 ) değiştirilmiştir. Sebep: edit