Sigma 12-24 mm gibi super genis aci lenslerde Lenslerin gordugu alanin cok genis olmasindan kaynakli olarak on tarafinda polariza gibi filtreler kullanamazsiniz.

Sigma 12-24mm jelatin filtre kullanir. Jelatin filtreler benzetme yapmak gerekirse bizim kucukken kullandigimiz kap naylonu gibidir.
Lensin arkasinda bu jel filtreyi kesip takabileceginiz alan buunur. Yani jel filtre one degil arkaya takilir. Takilma yerini asagidaki fotografta gorebilirsiniz. (Mark II versiyonunda nasil takiliyor ondan emin degilim.)




Ayrica Ilk linkte verdiginiz urunler jel filtre degildir. Cokin P serisidir 12mm de hic bir sekilde kullanamazsiniz.

Ikinci linkte bahsettigim Lee nin gel filtre tabakasidir. Bunu keserek lensin arkasina takarsiniz. Isterseniz bir kac kat oalrakda takabilrisiniz.