@sckn
Bilgiler ayni kapiya cikiyor olsada hatali anlatim mevcut. piksel sayisi arttikca Fotodiotlarin boyu degismez. Sadece teknolojinin gelisimine bagli olarak foto diyotlarin boyutu zaman icerisinde kuculmustur. AYni teknoloji daha dogrusu foto diyotlarin kuculmesi ayni alana daha cok algilayici koymaya izin vermistir.
Kuculen fotodiyot neye gore daha az bilgi toplar. Hassasiye birimi nedir. Havada bos bir laf olmus.
Fotodiyotlar ISO yukseldikce icerisinden gecen elektrik miktari arttirilarak isiga karsi hassasiyetleri artar. Bu durumda diyotlarin icerisinden gecen kirli akim noise olusturur. Bir diger noise olusmasida akim arttirilmasa dahi uzun pozlamalar ile bu diyotlardan gecen elektirigin diyotlari isistmasi ile olusan noisedir.
Teorik olarak fotograf makinesinde ne kadar cok sensor varsa o kadar cok goruntu datasi elde edilir ve sonucta olusan imajin kalitesi artar.
Ancak su anki teknolojik altyapi burada belli sinirlar koymayi gerektiriyor. Sebeplerine gelince;
1- Diyotlar yeterince kuculemiyor
2- Cok kucuk alanlarda elektirigi kontrol etmek zor oluyor.
Dolayisiyla pratikte teknoloji gelistikce piksel sayisi makinelerde artabiliyor.
Ve tekrar ediyorum kucuk boyutta cekmek sadce daha kaliteliymis "gibi" gosterir. Dogru olan yontem cektiginiz anda ilk olusan imajin mumkun olan en genis dataya sahip olmasidir. Daha sonra yayinlanacak yere gore mudahale deilerek bu datanin miktari dusurulebilir.
Sebebine gelince diyelimki elinizde xD makine va bu makine 40MP Raw cekiyor ve 20 MP sRAW cekiyor. 40MP icerisinde bulunan renk ayrimi 20MP e gore iki katdir. detaylar daha cok oldugu icin tabii olarak hatalarda daha cok goze batar. Ancak iki fotografida 200cm bastiginizda 40MP olandan dahanet fotograf elde edersiniz. 30cm bastiginizda ise hemen hemen ayni kailite. Kisaca buyugu kucultmek her zaman mumkundur ama kucuk imaji buyultemezssiniz.
Nsil bir JPG den Tiff kalitesini elde edemeyek oldugunuz gibi.
Ayrica FF makinelerin alan derinligi avantaji da ayri bir konudur.
Alan derinligini uc faktor etkiler.
1- Objeye uzakliginiz
2- Lensinizin odak uzakligi
3- Diyafram acikliginiz.
APS-C sensorlerde daha cok net alan derinligi oldugu tamamen crop carpani kavraminin yanlis anlasilmasindan ortaya cikan bir yanilsamadir.
APS-C sensorler lensin orta bolumunden goruntu yakalar FF ler ise lensin hemen hemen tamamini kullanir.
Dolayisiyla ayni lensle ayni goruntuyu ayni isik ve ayarlarda APS-C ile de cekseniz FF ilede cekseniz alan derinliginiz ayni kalir. Ancak APS-C kenarlardan kestigi icin goruntuyu daha yakinmis gibi gorursunuz. Oysa FF makinadan cikan goruntuyu de orantili croplarsaniz cikan sonuclarin cok yakin oldugunu farkedersiniz. Yani APS-C nin crop carpani zoom yaparak goruntuyu yakinlastirmaz sadece kenarlarini kestigi icin yakinlasmis imaji uyandirir.
Bu durum 1920x1080 goruntu ceken film endustrisinde yaratici amacla kullanilir. Cunku makineler zaten cok daha buyuk kapasiteli sensore sahip oldugu icin her iki makine cesidinde de ayni kalite ile calisilabilir.
Ornek vermek gerekirse;
Isigin belli duzeyde oldugu bir ortamda obje ile kameranin kullanim mesafesinin sinirli oldugunu FF makinada istenilen kadraj icin 85mm odak uzakligi gerektigini ve yeterlli isik icinde f/1.8 ile calisilmasi gerektigini dusunelim. Bu durumda alan derinligi goruntu yonetmeni icin yeterli olmaz ise ayni kadraji APS-C sensorlu bir makinada 50mm f/1.8 ile cekebilecektir. Bu durumda odak uzakligi azalacagi icin net alan derinligi artacaktir. Her iki makinede o anda sensorlerini 1920x1080 cozunurlukta calistirdiklari icin crop filmde belli olmayacaktir.
Biraz uzun ve karisik yazdim ancak yanlis bir cok bilginin veya yanlis kullanilan bazi kavramlarin duzeltilmesi gerektigini hissettim.
Saygilarla