CT İstanbul Anadolu Yakası Üyesi
Status
Offline
kahan Nickli Üyeden Alıntı
merhaba emre bey sanırım ildoğan bey bana genel bir perspektif cizmek istediginden bu tabloyu paylaşmıs. anladıgım kadarıyla her türlü kombinasyona acık bir olay üç bilinmeyenli denklem ana hatlarıyla diyafram-enstantane -iso sanırım. ben kullanım klavunda AEB yani coklu pozlama gördüm 1 artı bir eksi pozlama sanırım bunu kullnarak epey bi zaman bu kombinasyonları karsılastırarak cözmeye calısacam. size bir soru sorabilirmiyim bu üç bilinmeyenden hangisi resimde daha baskındır ? yani resmi hangisi daha cok etkiler?
Fotoğrafı üçü de etkiler, sensöre düşen ışık miktarını ayarlamak için üçünü de kullanırız. Ancak tek etkileri ışığı azaltıp arttırmak değildir, bunun haricinde şu işlere de yararlar ve zararlar da diyebiliriz:
Diyafram: Alan derinliğini ayarlar, f/2.8 f/8'e göre daha sığ bir net alan derinliği sağlar. Genel tabirle ön net arka flu.
Enstantane: Fotoğraftaki hareketli objelerin net veya flu çıkmasını sağlar. El titremelerini önlemek için 1/15'in altına mecbur kalmadıkça inilmemeli veya bir duvara yaslanılmalı, objektifin altını bir yere dayamalı, nefes tutulmalı vs.
ISO: Bunu ışık yetmediğinde tam bir joker kartı gibi düşünebilirsiniz. Diyafram ve enstantanenizi çekeceğiniz konuya göre ayarladınız ancak ışık yetmiyor yani pozometre -1 ile -2 arasında hatta daha da aşağıda. O zaman ISO'yu yavaş yavaş arttırsınız 100'den 200'e, 200'den 400'e, 400'den 800'e getirme size hep 1'er stop kazanç sağlar. Götürüsü ise "noise" yani gürültüdür, fotoğrafın tamamında ufak ufak bozukluluklar baş göstermeye başlar.