CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 4 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 71 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree100Likes

Konu: LEE Filtre Sistemleri Hakkında Her Şey!

  1. #1
    GunerGulyesil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Moderator

    Status
    Offline
    İsim
    Güner Gülyeşil
    Makina:
    Canon 5D Mark IV + Canon 5D Mark III + iPhone 7 Plus
    Üyelik tarihi
    09.January.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    47
    Mesajlar
    902

    Standart LEE Filtre Sistemleri Hakkında Her Şey!

    LEE FİLTRE SİSTEMLERİ HAKKINDA HER ŞEY





    Son zamanlarda Lee Filtre sistemleri ile ilgili çokça soru almaya başladım. Tek tek cevap vermek biraz zor olduğu için, bu sistemle ilgili kılavuz niteliğinde bir yazı hazırlamak istedim. LEE hakkında Türkçe olarak hazırlanmış detaylı bir anlatım yok. Sanıyorum bu makalem bir ilk olacak...
    LEE Filtre Sistemini almak isteyen fotoğrafçıların, başlangıçta biraz kafası karışabiliyor. Aynı sıkıntıları bir zamanlar ben de çekmiş, uzun süre bir çok yabancı kaynaktan faydalanarak, ince detaylarına kadar araştırma yapmıştım. Sizlere olabildiğince basit ve anlaşılır bir dille anlatmaya çalışıp, sisteme başlangıç yapmak isteyen fotoğrafçılara biraz olsun ışık tutmaya çalışacağım. Hatam olursa affola...

    .................................


    Bildiğimiz üzere filtreler, fotoğrafçıların vazgeçemediği ve çantalarından eksik etmediği çok önemli ekipmanlardır. Fotoğrafçılık haricinde, film ve televizyon endüstrilerinde de, önemli bir yere sahiptir.

    Tüm tutkulu fotoğrafçıların hayallerini süsleyen Lee Filtre Sistemi, piyasadaki rakiplerine göre pahalı sayılabilecek bir filtre sistemidir. Ancak ürünlerin kalitesi en üst seviyededir. İngiltere merkezli şirket, 1978 yılından bu yana filtre üretimi yapmakta ve her biri el yapımı olan filtreleri ile biz fotoğrafçılara kaliteyi vaat etmektedir.

    Nasıl Başlarım?



    Öncelikle, Lee’nin sunmuş olduğu 4 farklı filtre sisteminden birisine karar vermeniz gerekiyor. Aslında karar vermek derken; elinizdeki makine tipine göre mecburi bir seçim yapmanız gerekiyor. Lee’nin sunmuş olduğu filtre sistemi seçenekleri şunlar;

    1) Seven5 Micro Filter System (75mm filtreler)
    2) 100mm System (100mm filtreler)
    3) SW-150 Filter System (150mm filtreler)
    4) The Lee Bug

    İlk bakışta pek anlamlı gelmeyebilir ama kafanız hiç karışmasın. Komplike olan olan hiç bir tarafı yok. Yazımın devamında, bu dört farklı sistemden detaylı bahsedeceğim. Kullandığınız makineye hangi sistemin uygun olduğuna kolaylıkla karar verebileceksiniz. ''Bu dört sistem arasından, acaba hangisi daha iyi?'', ''Özelliklerini bir karşılaştırayım'', ''Hangisini tercih etsem ki?'' gibi soru işaretleriniz olmayacak. Çünkü hali hazırda kullandığınız bir fotoğraf makineniz var ve makinenize bu dört sistemden sadece bir tanesi uyuyor.

    Bu işin kolay tarafı. Bu kısmı sonraya bırakıp, öncelikle sistemi oluşturan parçaları bir inceleyelim.

    LEE Filtre Sistemi Hangi Parçalardan Oluşuyor?



    Bir Lee filtre sistemi, 3 ana parçadan oluşmaktadır;

    1) Halka Adaptör (Adapter Ring),
    2) Filtre Tutucu (Filter Holder),
    3) Filtre (Filter).

    Bu üçüne sahip olduğunuzda, LEE sisteminiz tamamen kurulmuş demektir.

    Elbette, bu parçalar da kendi aralarında bazı özelliklere göre ayrılıyor. Dolayısıyla karar verirken; makineniz, lensleriniz, çekmek istedikleriniz ve bütçeniz gibi bazı kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Şimdi bunları daha detaylı inceleyelim.

    1) Halka Adaptör (Adapter Ring):




    Lensin üzerine takılan parçadır.

    Herhangi bir standart yuvarlak tip filtrenin lense takıldığı gibi, bu parça da lens üzerine çevrilerek takılır. Birazdan bahsedeceğim ''Filtre Tutucu'' parçanın (2 nolu parçanın), lensin önünde sabit durmasını sağlar. Lensinizin filtre çapına göre, alacağınız Adapter Ring de, değişkenlik gösterir. Örneğin, 77mm filtre çapı olan bir lens kullanıyorsanız, mutlaka ‘’77mm Adapter Ring’’ almanız gerekir. 58mm çaplı bir lensiniz varsa, ''77mm Adapter Ring''i o lenste kullanamazsınız; 58mm’lik lensleriniz için ayrı bir Ring almanız gerekir.




    ''Standart'' ve ''Geniş Açı'' olmak üzere, 2 çeşit Adapter Ring vardır. Eğer 16-35mm ya da 17-40mm gibi geniş açılı bir lensiniz varsa, Standart Adapter Ring almak yerine; geniş açılı lensler için özel olarak üretilmiş bir Ring (Wide Angle Adapter Ring) almanızı şiddetle tavsiye ederim. Böylelikle, vignet probleminin önüne büyük ölçüde geçmiş olursunuz. İki adaptör arasında biraz fiyat farkı var ancak bu farka kesinlikle değer.

    Geniş açılı lensler için üretilmiş bir Ring’i, aynı çaptaki diğer tür lensleriniz de kullanabilirsiniz. Ama Standart bir Ring alırsanız, bunu geniş açılı lensleriniz ile kullanamazsınız. (Kullansanız dahi, ciddi bir vinyet problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Vinyeti yazılım ile azaltabilirsiniz, ama bu da noise problemi demektir. Noise’u da yazılım ile azaltabilirsiniz ama bu da fotoğrafın keskinliğinin gitmesi demektir.) Dolayısıyla en mantıklısı, daha en baştan geniş açı lensler için üretilen ''Wide Angle Adapter Ring'' almak.

    Üretimi yapılan Standart Ring çapları : 49, 52, 55, 58, 62, 67, 72, 77, 82, 86, 93 ve 105mm.
    Üretimi yapılan Geniş Açı Ring çapları : 49, 52, 55, 58, 62, 67, 72, 77 ve 82mm.


    2) Filtre Tutucu (Filter Holder):



    Sistemdeki ikinci parçamız olan Filtre Tutucu (Filter Holder); Adapter Ring’in üzerine yerleştirilen ve filtreleri tutan parçadır.

    Üçüncü bölümde bahsedeceğim filtreler, bu parça üzerine takılır. En büyük avantajı, Dereceli ND filtrelerin (Graduated ND Filters) lens üzerindeki pozisyonunu, kompozisyonunuza göre yukarı-aşağı yönlere doğru kaydırarak, rahatlıkla ayarlayabilmenizdir.





    Lens üzerine vidalanan klasik Graduated ND filtrelerde, böyle bir esnekliğe sahip değiliz. Örneğin, fotoğraf makinenizi kompozisyon gereği aşağı kaydırdığınızda, lensin üzerinde sabit olan klasik filtre de makine ile birlikte aşağıya kayar. Diğer bir anlatımla, makineniz sabit durumdayken, klasik tip filtreleri istediğiniz pozisyona kaydırmanız mümkün değildir. Lee bu problemi tamamen ortadan kaldırıp, büyük esneklik sağlıyor.



    Tutucunun bir diğer esnekliği de, üzerindeki filtrelerle birlikte sağa ve sola doğru dairesel hareket edebilmesi. Tutucuyu kompozisyonunuza göre sağa-sola çevirebilirsiniz. Böyle bir kullanım esnekliğine sahip olmak çok güzel bir avantaj.

    Tutucu üzerinde, Graduated ND filtreleri kullanmanın farklı bir tekniği daha var. Örneğin, fotoğrafın alt bölümündeki ışığın, üst bölümden fazla olduğu durumlarda, filtrenizi yoğunluk kısmı alta gelecek şekilde, tersten de takabilirsiniz. Buna bir örnek de, kar manzaraları. Eğer yerde yoğun kar varsa, makinenin yanlış pozlanmasının önüne geçmek için, Graduated ND’yi ters (yoğunluk kısmı altta olacak şekilde) takabilirsiniz.



    Lee filtre sisteminin en önemli özelliklerinden biri de, birden fazla filtreyi üst üste takabilmenizdir. Örneğin, 10 stop ND filtre üzerine; gökyüzündeki ışık farkını dengelemek için bir Graduated ND filtre takabilir, bunların üzerine gün batımındaki tonları vurgulayacak bir warm-up filtre takabilirsiniz

    Sistemde dilerseniz, ''Side Guides'' ve ''Side Guides Screws'' adı verilen ara parçalarla, üst üste takabileceğiniz filtre sayısını artırabiliyorsunuz. Ancak bu noktada şahsi tavsiyem, fotoğraf kalitesi problemleriyle karşılaşmamak için, mecbur kalmadıkça üst üste üçten fazla filtre takmayın, ki (özellikle geniş açılı lenslerde kullanıldığında) üst üste 3 filtre bile vinyet problemine yol açabiliyor. Ama ekstrem durumlarda, böyle bir esnekliğe sahip olduğumuzu bilmek güzel.

    Tüm bunlara ek olarak, ''Tandem Adapter'' adı verilen bir ara parça ile 2 tane ayrı tutucu seti birbirine bağlayabilirsiniz. Böylece birbirinden bağımsız, iki ayrı yöne dairesel hareket edebilen tutucu sisteminiz olur. Böylelikle, iki farklı yöne 360 derece ayarlayabileceğiniz Graduated ND’ler ile ışık dengelemeleri yapma esnekliğine sahip olabiliyorsunuz. (Tabii bu biraz fantazi. Ama işe yarar mı derseniz, çok detaycı iseniz, profesyonel çekimlerde işe yarayabilir. Örneğin, bir tane Graduated ND’yi sağ üsten gelen güneşi dengelemek için, diğer bir Graduated ND’yi ise kompozisyonun ön planına arkadan gelen rahatsız edici bir ışık kaynağını dengelemek için kullanabilirsiniz.)


    3) Filtreler:

    Daha önce de bahsettiğim gibi, LEE’nin tüm filtreleri el yapımı. Filtreler; ''Resin''(Reçine), ''Polyester'' ve ''Glass'' (cam) olmak üzere 3 ayrı maddeden üretiliyor.

    a) Resin Filters (Reçine Filtreler):



    Resin filtreler, hafif polimerik materyallerden üretiliyor. Dayanıklı olan bu filtrelerin, temizliği de çok kolay oluyor. Graduated (dereceli) filtrelerin tamamı, Resin filtredir.

    Başlangıç aşamasında ihtiyacınız olmayacağı için, renkli filtrelerden uzak durun. Çünkü renkliler tamamen fantazi. Başlangıçta Resin filtre ile ilgili bilmeniz gereken tek şey; çantanızda mutlaka bulunması gereken ve en önemli LEE parçası olan ‘’Graduated ND’’ filtrelerinizin, bu türde (Resin) olacak olmasıdır.

    Resin filtreler tekli halde satıldıkları gibi, set halinde de satılıyor. Fiyat avantajından dolayı, Graduated ND filtrelerinizi 3’lü set almanızı tavsiye ediyorum.


    b) Polyester Filtreler:



    Farklı ışık kaynakları, orataya farklı renkler çıkartır ve fotoğrafta ‘‘color cast’’ adı verilen renk saplamalarına neden olur. Bu tip filtreler, bu soruna çözüm bulmak için üretilmiş. Aslında biz fotoğrafçılar olarak, renk sapmalarına post-prodüksiyonda rahatlıkla çözüm buluyoruz. Dolayısıyla, bu tip filtreler bana göre pek gerekli değil, çantanızda bulunmasına gerek yok. Ama film yapımcıları, bu tip filtreleri sıklıkla kullanıyor.
    Polyester filtre sınıfı içerisinde; flüoresan düzeltici, ultraviyole emici, kızılötesi ve renk düzeltici gibi filtreler yer alıyor.


    c) Glass Filters (Cam Filtreler):



    En kaliteli filtreler bu gruptadır ve LEE’nin en pahalı seridir. Bu grupta yer alan filtreler; standart ND filtreler, polarize filtreler, yıldız filtreleri, soft-fokus filtreler ve LEE’nin en çok satan filtrelerinden birisi olan; ''Big Stopper''.Graduated filtreler ise, bazı teknik sınırlamalar sebebiyle, cam olarak üretilemiyor.


    FİLTRE SEÇİMİ


    1) GRADUATED FILTERS (Dereceli Filtreler):

    Graduated filtrelerin, Hard-Edge (keskin geçişli) ve Soft-Edge (yumuşak geçişli) olmak üzere, 2 türü bulunmaktadır.

    a) LEE HARD-EDGE Graduated Resin Filter:



    Hard-Edge filtre grubunda, farklı özelliklerde filtreler var. (Örneğin renk filtreleri gibi.) Ancak en çok kullanılan filtre, Graduated ND’dir.

    Hard-Edge Graduated filtrelerin karakteristik özelliği, filtre üzerindeki kaplamalı alandan, kaplamasız boş alana doğru geçişin, keskin olması. Bu tip bir filtre, özellikle kompozisyonun iki farklı alanındaki sınırların açıkça belli olduğu durumlarda işe yarar. Örneğin, ufuk çizgisinin kompozisyonu açık bir şekilde kesmesi gibi. Eğer ufuk çizgisi kadrajda baştan sonra açık bir şekilde görülüyorsa, Hard-Edge filtreler bu tip kompozisyonlarda daha kullanışlıdır. Aşağıdaki örnek fotoğrafı inceleyelim;



    Bu fotoğrafta kullanılan filtre de; 0.6 Hard-Edge Graduated ND.
    ND kullanılmasının sebebi, ufuk çizgisinin altı ve üstündeki ışık farkını dengelemek. Hard-Egde kullanılmasının sebebi ise, söz konusu iki ayrı bölgedeki ışık farkı geçisinin çok sert olması. Filtrenin dereceli geçiş kısmı ufuk çizgisine denk getiriliyor, böylece dengeli bir pozlama sağlanmış oluyor.

    Ufuk çizgisini bina ya da ağaç gibi objelerin kestiği durumlarda, Hard-Edge Graduated filtre tercih edilmez. Bu gibi durumlarda, birazdan inceleyeceğimiz Soft-Edge Graduated filtre devreye girer.

    Graduated ND filtreleri hem ekonomik açıdan, hem de çekim anlarındaki gereklilik açısından, 3’lü set olarak almanızı tavsiye ederim. Bu sette; 0.3 ND, 0.6 ND, 0.9 ND olmak üzere, yoğunlukları farklı 3 filtre var. 0.3 ND; 1 stop, 0.6 ND; 2 stop, 0.9 ND ise 3 stop avantaj sağlar. Bunların ara derecelerinde de filtre üretimleri var ama bana göre 1.5 stop gibi buçuklu ara değerler biraz gereksiz.

    b) LEE SOFT-EDGE Graduated Resin Filter:



    Soft-Edge filtrelerde, kaplamalı alandan kaplamasız alana doğru geçiş daha yumuşaktır, Hard-Edge’e göre daha belirsiz bir geçiş vardır. Hard-Edge bir filtre kullandığınızda, çıkan sonuç doğal değilse ve derece geçişi çok belirgin ise, o zaman Soft-Edge kullanıyoruz.

    Aşağıdaki örneği inceleyelim;



    İlk fotoğrafta filtre yok. İkincide ise, kullanılan filtre 0.6 Soft-Edge Graduated ND. İlk fotoğraftaki patlayan bölge, 2 stopluk ND filtre ile gayet iyi dengelenmiş görünüyor. Kullanılan Graduated ND filtrenin geçişi yumuşak olduğu için, fotoğrafta herhangi bir geçiş izi yok ve fotoğraf doğal görünüyor. Bu tip kompozisyonlarda, Hard-Edge kullanılamaz. Eğer kullanılırsa, Hard-Edge filtrenin yoğunluk geçişi, ağaçlar üzerinde çok belli olur.


    ''Hard-Edge'' vs ''Soft-Edge'' Tercihi:
    Aslında esneklik açısından hem Hard, hem de Soft geçişli filtrelere ihtiyacımız var. Ancak bütçe itibariyle ikisi arasında bir tercihte bulunmanız gerekiyorsa, başlangıç için Hard-Edge almanızı tavsiye ederim. Ama ileride mutlaka Soft-Edge sahibi de olun.

    Graduated ND Filtre Kullanımı:
    Önce, çekeceğiniz manzarayı karşınıza alın. Tüm fotoğraf kareniz, sadece yeryüzünü kaplayacak şekilde bir spot ölçüm alın. Sonra, tüm kareniz sadece gökyüzünü kaplayacak şekilde bir spot ölçüm daha alın. Aradaki stop farkı, size hangi yoğunlukta filtre kullanmanız gerektiğini söyleyecek.

    Bir örnek üzerinden gidelim; diyelim ki yeryüzünden spot ölçüm aldığınızda, makineniz 1/125 verdi. Sonra, gökyüzünden de spot ölçüm aldınız ve o da 1/1000 verdi. Yani, iki bölge arasında 3 stop fark var anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, gökyüzündeki ışık, yeryüzüne göre 3 stop daha fazla. Dolayısıyla aradaki ışık farkını dengelemek için, 3 stopluk bir Graduated ND (0.9 Graduated ND) kullanmak gerektiği kararına varmış oluyoruz.

    Başka bir örnek. Ölçümleri yaptınız ve diyelim ki yeryüzü ile gökyüzü aradaki ışık farkı 5 stop çıktı. Peki ya çantanız da 5 stopluk bir Graduated ND yoksa? İşte tam bu noktada, yukarıda bahsettiğim 3’lü filtre setiniz devreye girecek. Filtre tutucu (holder) üzerine önce 3 stopluk, sonra da 2 stopluk Graduated ND filtrenizi, üst üste takacaksınız. Dolayısıyla toplamda 5 stopluk ışık dengelemesini sağlamış olacaksınız ve ''Graduated ND filtrelerimi iyi ki set olarak almışım'' diyeceksiniz.


    2) STANDART ND FİLTRELER:
    Standart ND filtrelerin amacı, fotoğrafın bütününde, eşit bir şekilde pozlama süresini artırmaktır. Enstantane hızını yavaşlatarak, genellikle bulut ya da su hareketini bulanıklaştırmak için kullanılır.

    Örneğin, bir 0.9 ND filtre, pozlama süresini 3 stop yavaşlatır. Filtresiz bir ölçümde enstantane değeri 1/20 çıkmış ise, filtreyi taktığınızda pozlama süresini 4 saniyeye çıkarmış olursunuz. Bu süre, bir şelale ya da akarsu çekiminde çok güzel bir efekt verir.

    3) PROGLASS ND STANDART FİLTRELER:
    Dijital fotoğrafçılıkta, ultraviyole ve kızılötesi ışınlar problem yaratabilmektedir. ProGlass sınıfı bu soruna çözüm bulmak için geliştirilmiş. Bu özel camlar, geleneksel ND filtrelere göre kızılötesi ve ultraviyole ışınları daha iyi emer. Sonuçta da, solgun ışık koşullarında bile daha etkili fotoğraflar elde edilmesini sağlar.

    Bu grup, Lee’nin en pahalı ve kalite olarak en üst sınıf ND filtre grubudur. 2 stopluk ''0.6 ProGlass ND Standard'' ve 3 stopluk ''0.9 ProGlass ND Standard'' olmak üzere, iki çeşit seçeneği vardır. Profesyonel manzara fotoğrafçılarının önemli tercihlerindendir.

    4) POLARİZE FİLTRELER:



    Polarize filtreler, fotoğrafçıkta vazgeçilmez bir ekipmandır. Cam ya da su gibi metalik olmayan tüm yüzeylerdeki rahatsız edici yansımaları yok etmesinin yanı sıra, fotoğraflarda renk doygunluğunu artırır, mavi gökyüzünü koyulaştırarak beyaz bulutların daha iyi vurgulanmasına yardımcı olur. Polarize filtrelerin yansımayı engelleyici etkisi, post-prodüksiyon ile sağlanamaz.

    Linear Polarizer ve Circular Polarizer olmak üzere, 2 tür polarize filtre vardır.

    Linear filtreler kare şeklindedir. Tutucuya yerleştirilir ve istenilen efekte ulaşmak için, tutucu sağa-sola çevirilir. Diğer filtreler ile birlikte kullanılamaz. Stüdyo kullanımı için uygundur.

    Circular olanlar ise halka şekildedir. Güneşin açısına göre halkayı çevirip ayarlama yaparak, istenilen efekte rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu filtre, pozlama süresini yaklaşık 2 stop azaltmaktadır. Polarize filtre kullanarak, yoğun ışıkta bile şelaleleri güzel gösterecek bir enstantane süresi yakalayabilirsiniz. Circular polarize filtreyi, ND ya da Graduated ND gibi diğer filtrelerle aynı anda Holder üzerinde bulundurabilirsiniz. Polarize filtrenin halkası, tutucudaki diğer filtrelerden bağımsız olarak çevrilebilir.

    Linear ve Circular arasında bir tercih yapacaksınız, kullanım esnekliği açısından Circular Polarizer almanızı tavsiye ederim. Circular Polariser’ı tutucuya takmak için, bu filtre için özel üretilmiş olan bir Adapter Ring de almanız gerekiyor.

    5) BIG STOPPER:




    LEE dünyasına adım attığınızda, başlangıçta alınması gereken ilk filtre, LEE’nin efsane filtresi; Big Stopper’dır. Bir LEE sistemine sahipseniz, çantanızda bu filtrenin olmaması düşünülemez!




    Big Stopper, 10 stop’luk (3.0) muhteşem bir ND filtredir. Harika uzun pozlamalar için biçilmiş kaftandır. Kalite itibariyle piyasanın en iyisidir. 500px.com’un ana sayfasına girdiğimizde, hayran kaldığımız uzun pozlamaların büyük çoğunluğu, Big Stopper ile çekilmektedir.




    Gün doğumu ya da gün batımında muhteşem uzun pozlamalara imkan tanımasının haricinde, Big Stopper ayrıca, gün ortasındaki sert ve yoğun ışıkta bile uzun pozlamaya imkan tanır. Gün ortasında insan ya da araba trafiğinin olduğu durumlarda, yollar ve mekanlar bomboş görünür. Turistik mekan çekimlerinde oldukça işe yarar, kompozisyonu bozan turist kalabalığı fotoğrafa yansımaz, Photoshop’ta sıkıcı bir işlem olan Clone Tool’a ihtiyaç duymazsınız. Kapalı havalarda da, siyah-beyaz fotoğraflar için harika fırsatlar yakalayabilirsiniz.


    Big Stopper Nasıl Kullanılır?



    • Makinenizi tripoda yerleştirin.

    • AV (diyafram öncelikli) çekim moduna getirin.

    • Big Stopper’ı filtre tutucuya yerleştirmeden önce; kompozisyonunuzu ayarlayın ve fokus yapın. Otomatik fokus (AF) yapıyorsanız, fokus yaptıktan sonra lensinizi manüel fokus (MF) moduna geçirin. (Bunun sebebi şudur; Big Stopper kapkaranlık bir cam olduğu ve ışığı 10 stop azalttığı için, düşük ışık koşullarında bu filtereyi lensin önüne koyduğunuzda, lens otomatik fokus yapabileceği yeterli ışığa sahip olmaz, dolayısıyla filtre lensin önündeyken odaklama yapamazsınız.)

    • Uygun bir diyafram seçin ve ölçüm alın. Belirlediğiniz diyafram için, makinenin hangi enstantane değerini uygun gördüğünü not edin. Diyelim ki, f11’de aldığınız ölçüm; 1/250 verdi. Bu pozlama süresinin üzerine 10 stop ekleyin. (Hesaplamalarla uğraşmak istemiyorsanız, kutunun içerisinden çıkan tabloya bakabilirsiniz ya da akıllı telefonunuz varsa, ücretsiz bir uygulama indirebilirsiniz.) Filtreyi taktığınızda, aynı diyaframda (f/11’de) 4 saniye pozlamanız gerekir. Başka bir örnek; filtresiz aldığınız ölçüm 2 saniye veriyorsa, filtreyi taktığınızda pozlama süreniz tam 32 dakika olacaktır.
    NOT: Eğer hesaplama sonrası filtreli pozlama süreniz 30 saniyenin üzerinde çıkıyorsa, makinenizi Bulb moduna getirin. Bulb modundayken, ölçüm alırken kullandığınız diyafram değerini girin, pozlama süresini de kumanda ile idare edin.

    • Şimdi Big Stopper’ı tutucuya yerleştirin. Lense en yakın olan slota yerleştirdiğinizden emin olun.

    • Uzun pozlama esnasında, sensöre istenmeyen ışık sızmalarını engellemek için, vizörü siyah bir bantla ya da makinenin askısı üzerindeki parça ile kapatın.

    • Menüden White Balance’ı 10.000k olarak ayarlayın.

    • Kumanda ya da geri sayım modunu kullanarak, çekimi yapın.


    Big Stopper kullanımı ile ilgili önemli tavsiyeler:

    • Mutlaka sağlam ve kaliteli bir tripod kullanın.

    • Pozlama esnasında tripoda ya da makineye kesinlikle dokunmamaya dikkat edin.

    • Rüzgarlı havalarda, makinenin askısını sabitleyin. Hatta en garantisi, (üşenmiyorsanız) askıyı tamamen çıkartın. Çünkü rüzgarda sallanan askı, makineyi titretir ve fotoğraflar keskin çıkmaz.

    • Çok teknik bir detay olacak ama tecrübe ile sabittir; pozlama süresi 6-10 saniyeden daha kısa olan çekimlerinizi, makinenizin Mirror Lock-Up özelliğini kullanarak yapın. Giriş seviyesi DSLR’larda bile bu özellik bulunmaktadır. Aynanın açılıp kapanması esnasında ortaya çıkan titreşimi engellemiş olursunuz ve daha keskin fotoğraflar elde edersiniz. Daha uzun süreli pozlamalarda ise, bu özelliği kullanmanıza pek gerek yok. Çünkü Big Stopper düşük ışık koşullarında takılıyken, aynanın hareketinden kaynaklanan titreşimin, fotoğraftaki kesinliğe etkisi olmaz. Yani çok uzun pozlamalarda, shutter açıldığı anda sensöre çarpan ilk ışıklar, keskinlik yaratmaya yetecek seviyede değildir. (Diğer bir deyişle, sensöre çarpan ilk ışıkların fotoğrafta keskinlik yaratacak süresi, aynanın hareketinden kaynaklı titreşim süresinden daha uzundur. )

    • Big Stopper, nört bir filtre değildir. Mavi bir renk sapmasına sahiptir. Bu sapma, post-prodüksiyonda rahatlıkla düzeltilebilir. Ama bu mavi ve soğuk tonların fotoğrafa bambaşka bir hava kattığını düşünen fotoğrafçılar da çok var. Tabii zevkler ve renkler tartışmaz, eğer siz bu renk sapmasını beğenmiyorsanız, ''Big Stopper Nasıl Kullanılır?'' kısmında da belirttiğim gibi, çekimden önce makinenizin beyaz dengesini 10.000K olarak ayarlayın. Makinenizde bu özellik yoksa bile, RAW formatında çekiyorsanız, post-prodüksiyon esnasında bunu renk sapmasını düzeltmek çok kolaydır.

    • Big Stopper’ı her zaman temiz tutun. Deniz kenarında çekim yaparken üzerine su damlası gelmemesine dikkat edin. (Tuzlu su hemen silinmezse cama zarar verebilir. Ayrıca damlacıklar fotoğrafta çok belirgin bir şekilde görünür ve post-prodüksiyon sürenizi uzatır.) Üzerindeki tozlar ve parmak izleri de fotoğraf kalitesine olumsuz etki eder. Parmak izi olmaması için, filtrenin sadece kenarlarından tutun. Çizilmelerin önüne geçmek için, kullanmadığınız zamanlarda mümkün olduğu kadar özel kutusundan çıkarmayın ve seyahatleriniz esnasında sadece ve sadece bu özel kutusunda taşıyın. Kutusuna koymadan, çantanızın bir köşesine kesinlikle sıkıştırmayın.

    • Kullanımı sizi ilk başlarda biraz yavaşlatabilir. Kısa bir zaman içerisinde tecrübe kazandıkça, daha hızlı olacaksınız.

    Dip Not: Big Stopper’ın geçen sene piyasaya bir de kardeşi çıktı; ''Little Stopper''. 10 stop’un fazla geldiği durumlarda, 6 stop’luk Little Stopper kullanılabilir.


    6) DİĞER FİLTRELER:

    LEE’nin; Sky Set, Autumn Tint Set, Sunrise Set, Sunset Set, Landscape Set, Sky Blue Set, Coral Set, Twilight Set, Colour Grad Set, Pale Tint Set, Pop Set, Mist Set, Selective Star Set, Net Set, Black & White Set ve daha yazamadığım bir çok filtre üretimi bulunmaktadır. Ancak bu yazı, yeni başlayan arkadaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla hazırlandığı için, bu setlerin detaylarına girmeyeceğim. Ama olmazsa olmaz değillerdir, başlangıç için gerekli olmadığını düşünüyorum.


    ''Filtre Seçimi'' konusunun sonuna geldik. Bu noktada son olarak bir tavsiye vereyim. Tüm filtrelerinizi mutlaka çizilmelere ve tozlanmaya karşı iyi korumanız gerekiyor. Mutlak surette bir koruyucu çanta kullanmalısınız. Üçüncü parti üretimler var ama ben LEE’nin kendi ürettiği ‘’Multi Filter Pouch’’ kullanıyorum. Çok kaliteli bir ürün ve fazlasıyla memnunum.




    .................................................. .........


    Bu mesaj içerisindeki görsel limiti dolduğu için, yazı aşağıdan devam etmektedir.

    .................................................. .........










    GEAR: Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF 16-35mm f/4L IS USM, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, Canon EF 50mm f/1.8 II, Sirui M-3204 Carbon Tripod, Sirui K-30X Ball Head, Wacom Intuos Pro Tablet, DELL UltraSharp U2713H
    FILTERS: LEE Filters Foundation Kit, LEE 77mm Adapter Ring (WA), LEE Big Stopper 3.0 ND, LEE 0.3, 0.6, 0,9 Soft Graduated ND, B+W 77mm Kaesemann CP MRC, B+W 77mm XS-Pro UV MRC-Nano 010M

  • #2
    GunerGulyesil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Moderator

    Status
    Offline
    İsim
    Güner Gülyeşil
    Makina:
    Canon 5D Mark IV + Canon 5D Mark III + iPhone 7 Plus
    Üyelik tarihi
    09.January.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    47
    Mesajlar
    902

    Standart

    Şimdi gelelim filtre sistemlerine. Yazının başında da belirttiğim gibi, LEE’nin dört farklı filtre sistemi bulunmaktadır. Kullandığınız fotoğraf makinesine, bunlardan sadece bir tanesi uymaktadır. Dolayısıyla bu konuda tercih değil, zorunlu bir seçim yapacaksınız.
    Sırasıyla kısa kısa inceleyelim;

    1) Seven5 Micro Filter System (75mm filtreler)


    Seven5 sistemi, dijital kompakt ve aynasız fotoğraf makineleri için tasarlanmıştır. Bu sistem DSLR makineler için uygun değildir.
    Bu türdeki fotoğraf makinelerinin, filtre çapı 37mm ile 72mm arasında olan lensleri ile uyumludur. Bu sistemde sadece 75x90mm ölçülerindeki filtreler kullanılır.




    2) 100mm System (100mm filtreler)


    Eğer bir DSLR kullanıyorsanız, kullanacağınız sistem bu olmalıdır! LEE’nin en çok satan sistemidir.
    Bu sistemde 100x100mm ve 100x150mm ölçülerindeki filtreler kullanılır. Bütün çaplardaki lensler için Adapter Ring’i bulunmaktadır.
    Medium format ve Large Format fotoğraf makineleri için de uygundur.




    3) SW-150 Filter System (150mm filtreler)



    Bu sistem sadece Nikon’un 14-24mm lensi için özel olarak üretilmiş bir sistemdir. Başka hiç bir lens ile uyumlu değildir.
    Bu sistemde 150x150mm ve 150x170mm ölçülerindeki filtreler kullanılır.




    4) The Lee Bug



    GoPro Hero3, Hero3+ ve Hero4 için uygundur. Bu sisteme uygun polarize ve graduated ND’lerin yanı sıra, deniz altı filtre setleri de üretilmektedir.





    ÖNEMLİ NOT:

    Alacağınız filtrelerin, kullandığınız sisteme uygun olduğundan mutlaka emin olun. Örneğin, bir ‘’100mm System’’ kullanıyorsanız, yanlışlıkla 75x90mm ya da 150x170mm ölçülerinde filtre almayın, uyumsuz olacaktır. Dikkatli olmakta fayda var, paranız boşa gitmesin. Mutlaka özellikleri okuyarak satın alın. Örneğin, Big Stopper alacaksınız, sadece adına bakıp almayın, hemen ölçülerine bakın. Çünkü Big Stopper, hem ‘’Seven5 System’’ için ‘’75x90mm’’ ölçülerinde, hem de ‘’100mm System’’ için ‘’100x100mm’’ ölçülerinde üretilmektedir.

    .....................................

    Başlangıç için, DSLR Makinelere Hazır Reçete:

    Önem sırasına göre;

    1) LEE Foundation Kit
    2) Adapter Ring (Lens çapınıza uygun olmasına dikkat edin. Geniş açı lensleriniz için de, mutlaka ‘’Wide Angle Adapter Ring’’ tercih edin.)
    3) LEE Big Stopper
    4) LEE Filters 4x6" (100x150mm) Hard-Edge Graduated ND Resin Filter Set (0.3, 0.6, 0.9)
    5) LEE Filters 105mm Circular Polarizer
    6) LEE Filters 4x6" (100x150mm) Soft-Edge Graduated ND Resin Filter Set (0.3, 0.6, 0.9)
    7) LEE Multi Filter Pouch

    .....................................

    Nihayet uzun yazımızın soruna geldik. Umarım faydalı olabilmişimdir.
    Son not olarak şunu söyleyebilirim ki, bir çok filtre markası kullandım, ancak LEE kullanmak gerçekten bir ayrıcalık! Aradaki farkı ancak LEE’ye terfi edince anlayabilirsiniz. Kalitesi ile ömürlük ürünler ve yapacağınız bu yatırıma kesinlikle değecektir.

    Işığınız bol olsun...
    Güner Gülyeşil, Mart 2015.

    https://lightroomturk.wordpress.com/...kinda-her-sey/

    .....................................

    *** Bu makale, tarafımdan kaleme alınmıştır. İznim olmadan kopyalanamaz, değiştirilemez ve hiçbir ortamda yayınlanamaz. Görsellerin makale içerisindeki kullanım izni, tarafımdan LEE firmasından bu makaleye özel olarak alınmıştır. Yazıda bana ait olan tek fotoğraf, ''Big Stopper'' başlığı altındaki siyah-beyaz Moda/İstanbul fotoğrafıdır.
    Yazı içerisinde anlatılanlar tavsiye niteliğinde olup, genel bilgilerimi ve kendi tecrübelerimi paylaşmaktayım. Ürün tercihleri ve satın alma kararları, okuyucuların kendisine aittir. Oluşabilecek zararlardan mesuliyet kabul etmemekteyim.
    Yazıda bahsi geçenleri ürünleri satmıyor ve satılmasına aracılık etmiyorum. LEE firması ya da distribütörleri ile herhangi bir sponsorluk anlaşmam bulunmamaktadır.


    ....................................











    GEAR: Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF 16-35mm f/4L IS USM, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, Canon EF 50mm f/1.8 II, Sirui M-3204 Carbon Tripod, Sirui K-30X Ball Head, Wacom Intuos Pro Tablet, DELL UltraSharp U2713H
    FILTERS: LEE Filters Foundation Kit, LEE 77mm Adapter Ring (WA), LEE Big Stopper 3.0 ND, LEE 0.3, 0.6, 0,9 Soft Graduated ND, B+W 77mm Kaesemann CP MRC, B+W 77mm XS-Pro UV MRC-Nano 010M

  • #3
    avmbk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co-Admin

    Status
    Offline
    İsim
    Metin Burak Kınacılar
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    25.October.2010
    Nereden
    Gaziantep
    Yaş
    39
    Mesajlar
    3,640

    Standart

    Vayy beee.. eridim bittim.. Teşekkür ederim dostum

    Fiyatlari da yazsan ve sende olan ekipmanlari da eklesen olurku










    GunerGulyesil likes this.
    Satılık Sigma 180mm F2.8 DG EX Macro

  • #4
    iceveberg - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul Anadolu Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    SELİM EMANET
    Makina:
    CANON 5D + 6D
    Üyelik tarihi
    12.April.2010
    Nereden
    İSTANBUL-Beykoz
    Mesajlar
    2,395

    Standart

    Güner seni tebrik etmek istiyorum çok güzel ve anlaşılır bir dilde anlatımı yapmışsın.
    emegine ve ellerine saglık
    merakımdan soruyorum bu LEE markası fisheye lensler için nasıl bir çözüm sunuyor,yada böyle bir ürünü mevcutmu.
    Gördügüm kadarıyla sw-150 sisteminde fisheye lenslere yakın bir çözüm üretmiş ama oda sadece nikonun sadece bir lensiyle uyumluymuş.










    GunerGulyesil likes this.
    "Sadece kameranız ve siz varsınız. Fotoğrafınızdaki kısıtlamalar size bağlıdır; çünkü ne gördüğümüz kim olduğumuzdur." -Ernst Haas

  • #5
    umttn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ümit
    Makina:
    7D>6D
    Üyelik tarihi
    12.August.2012
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    42
    Mesajlar
    257

    Standart

    Bilgilendirme ve anlatım için teşekkür ederim. Elinize dilinize sağlık.
    BW ND 1000 i bir süredir kullanıyorum, şu fotoğraf işine daha fazla para harcamayayım diyorum ama her gün başka bir engel çıkıyor =)
    bakalım bunlara sıra ne zaman gelecek.










    GunerGulyesil likes this.

  • #6
    gunesmubin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mübin GÜneş
    Makina:
    Canon 6D
    Üyelik tarihi
    02.May.2013
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    35
    Mesajlar
    454

    Standart

    Güner abi, eline emeğine sağlık, çok açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş.










    GunerGulyesil likes this.
    Canon 6D ,
    Canon 24-105mm F4 L, Canon 50mm 1.8, Tamron 70-200mm f/2.8 SP Di VC USD
    Youngnou YN560 III, Q666 Tripod, Lowpro FastPack 250, Lowpro Messenger , Çin Malı Timer Kumanda
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    "Direksiyondaki eşek olduktan sonra, kaputun altındaki beygirlerin bir anlamı yoktur. "

  • #7
    koreli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hüseyin Özdemir
    Makina:
    100D ve Lensler
    Üyelik tarihi
    22.December.2013
    Nereden
    memleket MUGLA- ikamet Sakarya
    Yaş
    39
    Mesajlar
    785

    Standart

    Güner Hocam, elinize sağlık. çok iyi bir paylaşım olmuş. özellikle filtre kullanımı ve tercihi konusunda ışık tutabilecek bilgiler aktarmışsınız bize. teşekkürler.










    GunerGulyesil likes this.
    NeVeR SaY NeVeR

  • #8
    BRL65 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Birol Erkan
    Makina:
    SONY A7 M II
    Üyelik tarihi
    19.December.2013
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    58
    Mesajlar
    434

    Standart

    Güner bey , gerçekten büyük emek vermiş , önemli bir konuda bizleri hem de çok anlaşılır bir dille bilgilendirmişsiniz , tebrikler ve teşekkürler ...










    SONY A7 M II Full Frame Aynasız + Helios 44M - 2/58 Manuel Lens

  • #9
    MMMacit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Halil Macit
    Makina:
    Canon 1Dx
    Üyelik tarihi
    06.November.2011
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    372

    Standart

    Güner Hocam O Kadar Güzel ve Açıklayıcı Anlatmışsınız ki Kaleminize Ellerinize Sağlık.










    GunerGulyesil likes this.
    - Canon 1DX | Zeiss Otus 85mm F1.4 | Canon EF 16 - 35 F4 L IS
    - Lee Filter Holder | Lee 77mm Wide Angel Adaptor
    - Gitzo Gt3532 LS Tripot| Gitzo GH3780QD Ball Head

  • #10
    afsincelik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Afşin Çelik
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    14.April.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    42
    Mesajlar
    1,330

    Standart

    Elinize sağlık. Harika bir anlatım, eksiksiz bilgi ve paha biçilemez bir tecrübe aktarımı.










    GunerGulyesil likes this.
    6D, 50mm 1.4 USM, 16-35mm f/4 L IS , 70-200 f/2.8 L IS II, 400mm f/5.6 L
    580EXII, 430EXII, Yongnuo YN622C
    3-400 ND, PRO1 CPL, ND1000x

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #11
    MMMacit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Halil Macit
    Makina:
    Canon 1Dx
    Üyelik tarihi
    06.November.2011
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    372

    Standart

    Peki Güner Abi Lee Filtre Foundation Kit Her mm ye Uyumlumu Yani 77mm Olan 82mm Olur mu ?










    - Canon 1DX | Zeiss Otus 85mm F1.4 | Canon EF 16 - 35 F4 L IS
    - Lee Filter Holder | Lee 77mm Wide Angel Adaptor
    - Gitzo Gt3532 LS Tripot| Gitzo GH3780QD Ball Head

  • #12
    GunerGulyesil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Moderator

    Status
    Offline
    İsim
    Güner Gülyeşil
    Makina:
    Canon 5D Mark IV + Canon 5D Mark III + iPhone 7 Plus
    Üyelik tarihi
    09.January.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    47
    Mesajlar
    902

    Standart

    Metin Bey, fiyatlar değişkenlik gösteriyor. İnternette araştırma yapmak lazım.

    Selim Bey, teşekkür ederim. SW-150 fish eye lensler için uygun değil. Bu konuda henüz bir çözüm yok.

    Ümit Bey, teşekkür ederim. O bahsettiğiniz engeller her daim çıkmaya devam edecek.

    Mübin Bey, Hüseyin Bey, Birol Bey, Afşin Bey, çok teşekkür ederim.

    Halil Bey, teşekkür ederim. Evet, Foundation Kit 100mm sistemindeki bütün Adapter Ring'ler ile uyumlu. Burada önemli olan, Adapter Ring'in lensin çapı ile uyumlu olması. Yani özetle, 77mm ve 82mm lenslerin için ayrı ayrı Ring alman gerekir. Foundation Kit de, her iki Ring'e uygundur.










    avmbk and MMMacit like this.
    GEAR: Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF 16-35mm f/4L IS USM, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, Canon EF 50mm f/1.8 II, Sirui M-3204 Carbon Tripod, Sirui K-30X Ball Head, Wacom Intuos Pro Tablet, DELL UltraSharp U2713H
    FILTERS: LEE Filters Foundation Kit, LEE 77mm Adapter Ring (WA), LEE Big Stopper 3.0 ND, LEE 0.3, 0.6, 0,9 Soft Graduated ND, B+W 77mm Kaesemann CP MRC, B+W 77mm XS-Pro UV MRC-Nano 010M

  • #13
    baltala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    coşkun çavuşoğlu
    Makina:
    canon eos 5d mark ii
    Üyelik tarihi
    03.January.2011
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    141

    Standart

    Güner Bey eline emeğine sağlık bir çok kişiye yararlı olacak bir makale hazırlamışsın.Araya tecrübelerini de eklemen yazıya büyük önem katmış.Bununla ilgili daha başka yazı okumaya gerek yoktur..










    GunerGulyesil likes this.

  • #14
    theyapici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    kenan yapıcı
    Makina:
    5DMarkIII
    Üyelik tarihi
    12.March.2012
    Nereden
    İstanbul-Bahçelievler
    Yaş
    43
    Mesajlar
    1,651

    Standart

    Tebrikler; Güner Bey, güzel yazı bakalım uzun süredir tanıdık vasıtasıyla soft set ve big stoper ımı bekliyorum tutucum ve adaptörlerim var elinize sağlık güzel ve açıklayıcı olmuş
    Filterdude 82mm Lee Compatible Wide Angle Adapter Ring for Filter Holder | eBay
    bu filtre adaptörüm ,
    kamerde satılıyor distribitörü onlar sadece fiyatlar pound üzerinden epeyce tuzlu yurt dışından ebay den alsanız daha ucuza geliyor amazon.com yollamıyor
    amazon.uk yolluyor. ama en ucuzu direk bir tanıdığa aldırmak %20 gümrük yerine sadece %9 eyalet vergisi ödersiniz
    http://stores.ebay.com/2filterusa/LE...sub=4235250014
    Kamer thalat - Fotoraf - Dijital - Video
    burda fiyatlar mevcut lee kalite para yetmezse cokin de olabilir aslında. Ben de görünce gözüm kaldı bu ayın içinde elimde olacak inşallah 4 gözle bekliyorum.










    GunerGulyesil likes this.
    CAN EMANET KUL MİSAFİR...

  • #15
    suheylkeskin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Süheyl Keskin
    Makina:
    Nikon D610
    Üyelik tarihi
    15.January.2013
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    41
    Mesajlar
    27

    Standart

    Güney Bey,

    Lee Filters konusu ile ilgili bir çok video izledim. Son derece açık ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Elinize Sağlık.

    Çok teşekkürler.










    GunerGulyesil likes this.
    Nikon D610 - Nikon 50mm 1.4G


  • #16
    imaginePerest - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Nurettin AYDINLIK
    Makina:
    -Sony A6000 -Canon 5D M1
    Üyelik tarihi
    10.January.2015
    Nereden
    Denizli
    Yaş
    44
    Mesajlar
    144

    Standart

    Emeğinize sağlık. Bu sistemi kullanmak isteyen ve isteyebilecek arkadaşlar için açıklayıcı ve yol gösterici bir yazı olmuş. Tebrik ederim.










    GunerGulyesil likes this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #17
    med
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mustafa Dereci
    Makina:
    600D 18-55 55-250
    Üyelik tarihi
    20.July.2012
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    34
    Mesajlar
    227

    Standart

    Hocam emekleriniz ve çalışmalarınız için teşekkürler forum ve bu lenslerle ilgilenen arkadaşlar için oldukça faydalı bir konu olmuş tekrar teşekkürler.










    GunerGulyesil likes this.

  • #18
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mehmet Kodalak
    Makina:
    Canon 6D
    Üyelik tarihi
    30.August.2012
    Nereden
    Pendik, İstanbul, Turkey
    Yaş
    48
    Mesajlar
    215

    Standart

    Harika açıklamışsınız elinize sağlık


    Sent from my iPhone using Tapatalk










    GunerGulyesil likes this.

  • #19
    aksoykaan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Kaan Aksoy
    Makina:
    Canon EOS 6D Mk.III :) + EOS 70D + Nikon F55 + Zenit 122
    Üyelik tarihi
    06.June.2014
    Nereden
    Istanbul
    Yaş
    48
    Mesajlar
    2,509

    Standart

    Guner Hocam,

    Elinize, agziniza saglik. Cok guzel bir yazi olmus.


    Selamlar ve iyi cekimler.










    GunerGulyesil likes this.
    > Geniş açı, evreni topyekün sizin önünüze koyar. Telefoto ise, size binlerce farklı evreni getirir.
    >> EOS 6D II vs. EOS 70D - FF gövdelerin yakına dokunuşu, Crop gövdelerin uzağa erişimi ...
    >>> ... becerikli telefoto Tamron SP 150-600mm VC, gizli inci Sigma 120-300mm OS Sport, şiir gibi geniş açı Sigma 35mm Art, tilt-shift'in ekonomi sınıfı Samyang T-S 24mm ...

  • #20
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Timucin Uçar
    Makina:
    Canon 5d mark III
    Üyelik tarihi
    03.September.2014
    Nereden
    Adana
    Yaş
    41
    Mesajlar
    24

    Standart

    Elinize sağlık benimde yakından takip ettiğim bir sistem ama ne yazıkki yüksek fiyatıyla frenletiyor insanı. Güzel bir yazı teşekkür ederim.










    GunerGulyesil likes this.

  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •