CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 34 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree3Likes

Konu: Tripod alırken nelere dikkat edilmeli?

  1. #1
    Derkenar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hüseyin E.
    Makina:
    Nikon D7100 - Nikon 50 MM 1.8D
    Üyelik tarihi
    15.May.2010
    Nereden
    Rize
    Yaş
    38
    Mesajlar
    409

    Arrow Tripod Hakkında.

    Biraz uzun bir yazı ancak faydalı olacağını düşünüyorum.

    Her fotoğrafçının önemli ihtiyaçlarından biri tripoddur. Çünkü sık sık uygun olmayan ışık koşullarında veya belirli etkiler yaratmak için uzun pozlamayla çekim yapmanız gerekir. Ayrıca eliniz titrediği için, belli enstantanelerin altında net fotoğraf çekmek mümkün olmaz ve yine tripoda ihtiyaç duyarsınız. Pratik bir kural olarak, net fotoğraf çekebilmek için objektifin odak uzunluğuna en yakın enstantane değerinin kullanılması önerilir. Şöyle ki:

    * 28mm bir objektifle çok dikkat ederek minimum 1/30 sn enstantaneyle net fotoğraf çekebilirsiniz ama 1/60 sn önerilir;

    * 105mm orta-tele bir objektifle 1/125 sn enstantaneyle net fotoğraf
    çekebilirsiniz ama 1/250 sn önerilir;

    * 300mm'lik uzun bir teleobjektifle 1/250 sn enstantaneyle net fotoğraf çekebilirsiniz ama 1/500 sn önerilir.


    Bu değerlerin altına düştüğünüz koşullarda tripod kullanımı kaçınılmazdır. Fotoğraf makinelerinde standart bir tripod yuvası bulunduğu için her tür tripodu makinenizle kullanabilirsiniz.

    Boyutlarına göre farklı tripod türleri

    Tripodları farklı kategoriler altında toplamak mümkün:


    * Cep tipi tripodlar: Genelde 15 cm'den kısa, herhangi bir düz yüzeye koyarak çekim yapmanızı sağlayan, çoğunlukla ayarlanabilir bir kafaya sahip olmadıklarından yarı esnek ayaklarını ayarlayarak kadraj yapabileceğiniz, özellikle portre, grup fotoğrafı, parti fotoğrafı çekimlerinde kullanabileceğiniz tripodlardır. Çok fazla yük taşımadıkları için genelde küçük, kompakt dijital fotoğraf makineleriyle kullanılırlar.

    * Masa tipi tripodlar:
    Esnek olmayan ayaklara sahip, açılmış yüksekliği 30cm'den fazla olmayan küçük tripod modelleri bu sınıfa girer. Ayarlanabilir, bütünleşik bir kafaya sahip olduklarından kadrajlama bu kafa ayarlanarak yapılır. Otoportreler, grup çekimleri, makro çekimler ve küçük fotoğraf makineleri için kullanılabilir.
    Masa tipi Tripod


    Monopod



    * Standart tripodlar:
    Açılmış yükseklikleri itibarıyla farklı boyutlarda olabilirler. Genelde yüksekliklerinin en az göz hizasına kadar ayarlanabilmesi tercih edilir. Bu tripodların kafaları değişebilir. Özellikle seyahatlerde, doğa çekimlerinde, makro çekimlerinde, spor karşılaşması ve düğün gibi etkinliklerde sık kullanılırlar. Kullandıkları malzemeye ve yapılarına bağlı olarak kompakt dijital fotoğraf makineleriyle, hafif DSLR'lerle veya daha ağır fotoğraf makineleriyle kullanılabilirler.

    * Stüdyo tipi tripodlar:
    Büyük ve orta format makinelerle stüdyoda kullanılan bu tripodları taşımak zordur ve genelde özel bir kafayla kullanılırlar. Stüdyo çekimlerinde ve reklamcılık amaçlı çekimlerde sık kullanılan
    profesyonel tripodlardır.
    Standart Bir Tripod



    Tripod seçerken dikkat etmeniz gerekenler


    Genel bir fotoğrafçı olarak ilk üç kategorideki tripodların birini veya ikisini kullanabilirsiniz. Pek çok fotoğrafçı gibi doğa çekimleri yapıyorsanız, makro, portre veya still-life fotoğrafçılığına meraklıysanız standart bir tripoda mutlaka sahip olmalısınız. Bu tür bir tripod seçerken şu faktörleri dikkat e almalısınız: Tripodun kapalı yüksekliği, tripodun açılmış yüksekliği, ağırlığı, yük kapasitesi, kafa türü, ayakları ve ayak kilitleme mekanizması, tripodun orta kolonu ve kullanılan malzemenin kalitesi.

    * Tripodun kapalı yüksekliği ve ağırlığı taşınabilirliğini belirleyen faktörlerdir. Tripodu kullanmazken elinizde taşımayı değil, varsa sırt çantanızın arkasına asarak taşımayı tercih edeceksiniz; bu yüzden kapalı boyutu buna uygun olmalıdır.

    * Tripodun maksimum açılmış yüksekliği tüm ayakları tam açıkken ve orta kolonu en üst konuma yükseltilmişken boyunun ne kadar olduğudur. Genel bir kullanım için tripodun göz mesafesine kadar yükselmesi tercih edilirken, bazı durumlarda (örneğin kalabalık içindeyseniz; boyunuzu aşan bir engelin ötesini çekmek istiyorsanız) daha yüksek bir konuma ayarlanmasını tercih edebilirsiniz.

    * Tripodun ağırlığını maksimum yük kapasitesi ile karıştırmayın. Bazı standart tripodlar bile, kullanılan objektife göre giderek ağırlaşan makineleri taşımakta zorlanabilirler. Ağır makineler ve objektifler kullanıyorsanız, ayakları kolay esnemeyen, rüzgar etkilerine karşı dayanıklı, kurulduğunda yerinden kıpırdamayan tripodlar seçmelisiniz. Genelde kaliteli tripodların üreticileri modellerinin yük kapasitelerini kılavuzlarında belirtirler.

    * Tripodun ayaklarının fazla esnememesi için iç içe geçen maksimum üç parçadan oluşmasını tercih etmelisiniz. Ayak kilitleme mekanizmaları pratik ve ayakların kaymasını önleyecek sağlamlıkta olmalıdır. Ayrıca ayakların uçlarındaki kauçuk pabuçlar tripodun farklı zeminlerde kaymasını engelleyecektir.

    * Tripodun orta kolonu, tripod yüksekliğinin ayarlanması ve kafanın bağlanması dışında, özellikle gelişmiş modellerde farklı fonksiyonlara da sahip olabilmektedir. Normal bir tripodda orta kolon sadece düşey doğrultuda hareket eden bir parçayken, bazı gelişmiş modellerde yatay yerleştirilebilir ve böylece "pan çekim" (hareketli nesneleri makineyla takip ederek gerçekleştirilen, hareketli nesnenin net, arka planın flu göründüğü çekimler) yapmak veya ayakları kadraja almadan alçak mesafedeki bazı küçük nesneleri uygun bir konumdan çekmek mümkün olur. Bazı modellerde orta kolon çıkartılıp ters de takılabilir. Böylece makine orta kolona alt kısımdan baş aşağı takılarak, yere çok yakın mesafelerdeki nesneleri çekmek mümkün olur.

    * Tripodun malzeme kalitesi ağırlığını ve hareketli parçaların sağlamlığını belirler. Tripod malzemesi olarak plastik, alüminyum ve yeni modellerde karbon-fiber sıkça kullanılmaktadır. Alüminyum tripodun yeterince hafif ve dayanıklı olmasını sağlar ancak büyük modellerde yeterli gelmeyebilir. Daha pahalı olan karbon fiber modeller ise hafif, dayanıklı ve çoğu kullanım için idealdir. Tripod seçerken hareketli parçaların kalitesine özel önem vermeniz gerekir. Piyasadaki bazı Uzak Doğu modelleri dıştan bakıldığında yeterince sağlam görünmekle birlikte, bu mekanizmaları kolay bozulabilmekte, özellikle sıkıştırma klipsleri yalama yapabilmektedir.

    * Tripodunuzun bazı parçalarının değiştirilebilir olmasına da dikkat etmenizi öneririz. Genelde tripod kafaları zaten değiştirilebilir; ancak bunun ötesinde bir doğa turunda kaybolan ayak pabucu, klips gibi parçaları yenileyebilmeniz tripodunuzu daha uzun süre kullanabilmenizi sağlayacaktır.

    Tripod kafaları hakkında küçük detaylar

    Bir tripodun en önemli parçası tripod kafasıdır. Üç tür tripod kafası bulunur: İki yönlü Pan/Tilt kafalar, üç yönlü kafalar ve "Ball Head" tipi kafalar. İki yönlü Pan/Tilt kafalar, fotoğraf makinesinin yatay ve dikey eksende (bir ekseni sabitleyerek) hareket ettirilmesine olanak tanır. Bu modeller spor, doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığında sık kullanılır. Öte yandan bu modellerde makineyi yana yatırıp manzara konumundan portre konumuna geçirmek (veya portre - manzara konumu arasındaki kademelerden birinde sabitlemek) mümkün değildir.
    Tilt Head



    Üç Yönlü Kafa



    Ball Head





    Bu özelliği üç yönlü kafalar sağlar. Bu modeller genel amaçlı çekimlerde ve still-life çekimlerinde tercih edilir. Dezavantajı temel hareketleri gerçekleştirmekte yavaş kalmasıdır. "Ball head" tipi tripod kafaları ise adından anlaşılacağı gibi, yuvası içinde her yönde dönebilen, sabitlenebilir bir küreden oluşur. Bu kafalarla makinenizi istediğiniz konuma ayarlayabilirsiniz, ancak hassas konum ayarı yapmak zordur. Genel amaçlı kullanımlarda, portre ve moda fotoğrafçılığında tercih edilirler. "Ball head" tripod kafalarının joystick adı verilen modelleri de bulunur. Bu modellerde sıkıştırma kelebek vidalarla veya yönlendirme / sıkıştırma kollarıyla yapılmaz, elle sıkıldığında hareketli kürenin gevşemesini, bırakıldığında sabitlenmesini sağlayan bir kolla yapılır.

    Tripodlar gibi triopod kafalarının da belirli bir yük taşıma kapasitesi bulunur. Bazı modeller sadece 1-2kg'lık ağırlıklar için uygunken, bazı modellerin yük taşıma kapasitesi 15-20kg'a kadar çıkabilir.

    Tripodlara alternatif olan çözümler


    En yaygın kullanılan tripod alternatifi, tek bir ayaktan oluşan monopodlardır. Bunları bir baston gibi kolaylıkla yanınızda taşıyabilirsiniz. Elle desteklenmesi gereken monopodlar, tripodlar gibi makineyi tamamen sabitlemeye izin vermese bile, el titremesini büyük ölçüde önlerler ve şehir içindeki turlarda kullanılmaya uygundur .

    Bazı monopod modellerinde sabit bir kafa bulunur, bazılarında kafa
    değiştirilebilir. Ancak monopodun yine de elle yönlendirilmesi gerektiği için genelde sadece tek eksende, öne geriye doğru hareket eden bir kafa kullanılır. Bir diğer tripod alternatifi, "fasulye çuvalı" adı verilen, yeterli ağırlığa sahip, makinenizin üzerinde kımıldamadan durmasını sağlayan torbalardır.

    Yanınızda tripod taşımak istemediğiniz durumlarda bir destek almak
    için makinenizi bu torbaların üzerine yerleştirebilirsiniz. Örneğin kamuflajlı bir mekanda saatlerce beklemeyi gerektiren kuş fotoğrafçılığında bu tür torbalar sıkça kullanılır. Vantuzlu veya mıknatıslı kafalar da tripoda alternatif olarak kullanılabilir. Bu kafaları düz bir cam yüzeyine, arabanızın camına veya gövdesine tutturarak çekim yapabilirsiniz.

    Yazı Alıntıdır. Fotoğrafları ben ekledim. Eksikler varsa söyleyin lütfen düzeltelim.










    Konu Derkenar tarafından (14.June.2010 Saat 14:16 ) değiştirilmiştir.
    ‎"Olacak bir kişinin bahtı kavî talii yâr
    Kehlesi dahi mahallinde anın işe yarar"

  • #2
    stetik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Said Nuri Tetik
    Makina:
    6d
    Üyelik tarihi
    18.December.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    35
    Mesajlar
    797

    Standart

    paylaşım için teşekkürler..










    Canon Eos 6D - Canon (24-105mm f\4 L - 50mm 1.8 STM) - Tamron 90mm f2.8 VC Macro

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #3
    Derkenar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hüseyin E.
    Makina:
    Nikon D7100 - Nikon 50 MM 1.8D
    Üyelik tarihi
    15.May.2010
    Nereden
    Rize
    Yaş
    38
    Mesajlar
    409

    Standart

    Rica Ederim










    ‎"Olacak bir kişinin bahtı kavî talii yâr
    Kehlesi dahi mahallinde anın işe yarar"

  • #4
    cco
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Çağın Coşkunırmak
    Makina:
    5d mark iii
    Üyelik tarihi
    28.August.2010
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    194

    Standart

    çok güzel paylaşım.teşekkürler.











  • #5
    Burak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Burak Kara
    Makina:
    5D II
    Üyelik tarihi
    06.October.2010
    Nereden
    Bursa
    Mesajlar
    513

    Standart

    tek bildiğim iyi tripod iyi para, ucuza kaçmamak lazım. her konuda her zaman marka tercih edilmeli bence.











  • #6
    AlpMalkoc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Alp Malkoç
    Makina:
    Canon Eos 40D
    Üyelik tarihi
    03.August.2011
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    34
    Mesajlar
    77

    Standart

    Uzun süredir tripod arayışı içindeydim ama fazla bir bilgim yoktu. Yazınız çok işime yarıyacak. Teşekkürler.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #7
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    okan güneş
    Makina:
    1000D
    Üyelik tarihi
    19.August.2011
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    44

    Standart

    Teşekkürler, buna göre alıcam











  • #8
    fatihayazz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    fatih ayaz
    Makina:
    600d
    Üyelik tarihi
    19.October.2010
    Nereden
    İstanbul-Kocaeli
    Yaş
    34
    Mesajlar
    97

    Standart

    Çok sağolun











  • #9
    Derkenar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hüseyin E.
    Makina:
    Nikon D7100 - Nikon 50 MM 1.8D
    Üyelik tarihi
    15.May.2010
    Nereden
    Rize
    Yaş
    38
    Mesajlar
    409

    Standart

    Rica ederım










    ‎"Olacak bir kişinin bahtı kavî talii yâr
    Kehlesi dahi mahallinde anın işe yarar"

  • #10
    Karadeniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Tuğrul Karadeniz
    Makina:
    Canon EOS 550D
    Üyelik tarihi
    26.August.2011
    Nereden
    Samsun
    Mesajlar
    96

    Standart

    Teşekkürler











  • #11
    BarkınA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Barkın Akgül
    Makina:
    CanonEos450d
    Üyelik tarihi
    26.May.2010
    Nereden
    Antalya-Ankara
    Mesajlar
    908

    Standart

    yazı gercekten ıse yarıyor yanı tripodları ıncelerken aklıma gelen seyler oldu burdan okuduktan sonra ama yıne secım yapamadım










    Patates soğaaaaan
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #12
    madmax82 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Alper ERGÜN
    Makina:
    7D Mark2
    Üyelik tarihi
    17.July.2011
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    42
    Mesajlar
    408

    Standart

    Teşekkürler. Tripod alma arifesinde çok yardımcı bir yazı oldu.











  • #13
    ferudunata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Çaylak Üye

    Status
    Offline
    İsim
    ferudun atasever
    Makina:
    canon 60D
    Üyelik tarihi
    03.August.2011
    Nereden
    manisa
    Mesajlar
    24

    Standart

    Bilgi paylaşımı için teşekkürler...










    Canon 60D/tamron 17 50 non VC/canon 55 250 ıs ll/canon 50 mm f/1.8

  • #14
    dinamit_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    zeymut
    Makina:
    Canon EOS 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    13.June.2010
    Nereden
    Sivas
    Yaş
    43
    Mesajlar
    423

    Standart

    Ball Head kafa kullanıyorum ama şahsen memnun değilim. panaromik çekimlerde sıkıntı oluyor. özellikle panaromik çekim yapanların Ball Head tercih ederken biraz daha düşünmeleri gerekir










    Canon EOS 5D Mark ll | Canon EOS 50D | Canon 24-105 mm f/4L IS USM | Canon EF 17-40mm f/4L USM | SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM | Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF | Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro | Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD |

  • #15
    abozkurt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Adnan Bozkurt
    Makina:
    5D Mark II Sigma 12-24 EF 24-105 IS EF 70-300 IS EF 100 Makro
    Üyelik tarihi
    16.May.2010
    Nereden
    Ankara
    Mesajlar
    158

    Standart

    Bende tripodu yenilemek zorunda kaldım,
    Uzun incelemelerim sonucunda "slik multi-action head sh-707e" kafaya karar kıldım. İncelemenizi tavsiye ederim.











  • #16
    mkaplan55 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mehmet KAPLAN
    Makina:
    Canon EOS 600D
    Üyelik tarihi
    16.February.2012
    Nereden
    Samsun
    Mesajlar
    12

    Standart

    Yeni başlayanlar için okunması gerekn bir konu Paylaşım için teşekkürler...










    VFR 800 - Gidemediğin yer senin değildir...
    EOS 600D - Çekemediğin kareyi gördüm sayma...

  • #17
    exilio33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Y. EFE KAN
    Makina:
    5D Mark II
    Üyelik tarihi
    13.March.2012
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    37
    Mesajlar
    41

    Standart

    bilgi için teşekkürler











  • #18
    exilio33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Y. EFE KAN
    Makina:
    5D Mark II
    Üyelik tarihi
    13.March.2012
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    37
    Mesajlar
    41

    Standart

    peki hocam benim almak istediğim tripod ve kafası: Manfrotto 055XPROB & Manfrotto 488RC4 Ballhead
    sayfadaki yazı üzerine bunlarda karar kıldım bu dediğim ekipmanda bir problem yaşayan yada bu alacaklarımın fiyatına daha iyisini alırsın dediğiniz bişey var mı?











  • #19
    exilio33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Y. EFE KAN
    Makina:
    5D Mark II
    Üyelik tarihi
    13.March.2012
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    37
    Mesajlar
    41

    Standart

    Cevap bekliyorum











  • #20
    wethanky - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Köksal
    Makina:
    Canon 5D
    Üyelik tarihi
    20.May.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    37

    Standart

    budur! eline sağlık derkenar











  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •