Işık iyi fotoğraf için her zaman aramamız gereken en önemli etkendir. Dolayısıyla ışığı nasıl daha iyi kullanmamız gerektiğini her zaman sorgulamalı, öğrenmeye açık olmalıyız.
Işık kaynağından çıkan ışık ne kadar küçük ise o kadar sert ve bol gölgeli bir etki elde ederiz. Bu çok önemli bir kuraldır. Işık kaynağını ne kadar büyütürsek, o kadar yumuşak ve az gölgeli(yumuşak gölgeli) bir görünüm alırız.
Aynı zamanda ışığı ne kadar fazla beyaz yüzeyle desteklersek, yine o kadar yumuşak ve doğal bir sonuç alırız.
Harici flashların üzerine takabileceğimiz bir sürü aksesuar mevcut, bunları evimizde yapabileceğimiz gibi satın alma yoluyla da elde edebiliriz.
Harici flash aksesuarları ve bunları ne işe yaradıkları hakkında kısa bilgiler:
Petek (Grid Spot, Honey Comb) :
Bir kaç farklı derinlikte (Genellikle 3) olanları mevcut. Peteklerin arasının 1 cm-2cm-3cm olduğunu düşünün, genişlikler bu şekilde değişiyor. Üst üste takılmaları mümkün değil, zaten kullanılmalarının mantığı ışığın peteklerin arasından geçip etrafında vignet etkisi (köşe karartma) oluşturması. Konuya yakınlığa ve uzaklığıyla da bağlı olarak efektin gücü artar veya azalır. Genişliği en az olan peteğin etkisi de en azdır. Yani 1cm aralıklı peteği kullanırsak vignet etkisi en az olacaktır. Bu alacağımız vignet etkisi degrade bir şekilde etki eder. Yani birdenbire kararmış bir ortam görmek yerine, yavaş yavaş kararan bir etki alırız. Petekleri temiz şekilde saklamak gerekir, her toz zerreciğinin fotoğrafa olumsuz etkisi olacaktır.
Evde yapılmış bazı petek sistemleri ve sonuçları şu şekildedir:
Bir diğeri için:
Snoot:
Dar açılı (15 derece gibi) spot efekti oluşturmaya yarar. Fotoğrafta her yeri değil, belli bir bölgeyi aydınlatmak istiyorsanız çok kullanışlı olacaklardır. Petekler gibi degrade şekilde değil ani karartmaya yol açarlar. Profesyonel modellerinde içindeki lensin dönmesi sonucu bu etkiyi alırız. Fakat flash üzerine koyduklarımızda veya evde yaptıklarımızda (DIY) basit bir sistem mevcuttur.
Bazı örnekler ve sonuçlar:
İkincisi:
Profesyonelleri:
GoBo:
Farklı anlamlara gelse de burada bahsedeceğimiz GoBo, snoot tarzı olacak. Snoot'ta etrafı siyahla çevrelediğimizi hatırlayalım, GoBo'da ise etrafı beyazla çevreliyoruz. Bu çıkan ışığın etrafa biraz daha yumuşak dağılmasını sağlıyor.
Şu şekilde:
Barndoor:
Genellikle sürekli ışık kaynaklarında kullanılır, ama flashlarda ve paraflashlarda da kullanılmaktadır. Konunun üzerine yatayda ve dikeyde gelen ışığı ayarlamakta kullanılır. Bunların da spot yapılabilenleri vardır... Bunu, ışık kaynağını, ışık kutusu içinde ileri-geri hareket ettirerek yapar. Önlerinde “Fresnel Cam” bulunur... Çok güzel bir etkisi vardır fresnel spotun...
Tüm bu ışık aksesuarlarını evde yapabileceğiniz gibi (Barndoor biraz zor), dışarıdan da satın alabilirsiniz.
Örneğin Viewfinder Accesories Kit:
Interfit Portrait Kit:
Kemal ERAKBAŞ'a yazıda bana destek olduğu için teşekkür ediyorum.