CT Yazarı & CT Eskişehir Sorumlusu
Status
Offline Fotoğraf ve Fotoğrafçılık Hakkında 12 Efsane
Efsane #1 “Bugün fotoğraf çekmeye çıkmayacağım çünkü ışık kötü.”
Kötü ışık diye bir şey yoktur. Işık olduğu sürece iyi fotoğraflar çekmek için her zaman fırsat vardır. Ayrıca kendinizi “altın saatlere” kısıtlamanız ve günün bitmesini beklemeniz için de bir neden yoktur. En uygunsuz hava koşulları, en güzel fotoğraflar için biçilmiş kaftandır. O yüzden dışarı çıkın!
Efsane #2 “Dışarı çıkıp, fotoğraf çekmek için bir sürü lens taşımam gerekecek.”
Tüm gün yanınızda ağır ekipmanları “lazım olursa…” diye taşımak sizin için sorun değilse taşıyın. Ne çekeceğinize bağlı olarak, yanınıza tek bir lens alırsanız (özellikle, eğer 50mm gibi sabit odaklı bir lense karar verdiyseniz) becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu basit karar sizi, daha iyi görmeniz ve daha dikkatli kompozisyon kurmanız için yavaşlatacaktır. Ayrıca, zoom yapayım diye uğraşırken fotoğrafı kaçırmayacaksınız!
Efsane #3 “Günde 1000 fotoğraf çekersem Ara Güler’in halefi olabilirim!”
“Makineli tüfek” gibi çekim yapmak kulağa hoş geliyor olabilir ama bu, günün sonunda daha çok takipçiniz olacağının garantisini vermez. Bunun yerine, filmli makine kullanıyor gibi çekin; günde 24 veya 36 poz. Kısıtlılığın yaratıcı gücünü çabucak keşfedeceksiniz. Fotoğraf çekerken bir amacınız olsun, her bir kareyi hesap edin ve gün sonunda, bir sürü fotoğrafı işleme zahmeti olmadan, daha çok takipçi kazanın.
Efsane #4 “Tripodsuz çıkmam abi!”
Tripod kullanışlı bir alettir ama bazen işleri zorlaştırabilir. Tripod kullanmanızı gerektirecek bir iş almadığınız sürece kendinizi rahat bırakın ve çekim için ellerinizi kullanın. Kameranızı sabitlemenin başka yolları da vardır. Örneğin, bir duvarı ya da masayı da kullanabilirsiniz. Tripod kesinlikle kullanışlıdır fakat fotoğrafçıların, tripodu kurup herşeyi aynı seviyeden çekme gibi bir alışkanlıkları/eğilimleri vardır. Yaratıcı olun ve farklı perspektiflerden çekin. Uzun pozlama yapmıyor ve makro çekmiyorsanız kendinizi tripoddan azat edin ve yeni perspektiflerden bakmaya çalışın.
Efsane #5 “Yaratıcılığım tuttu, egzotik bir yere gitmem gerek”
Herkesin büyük bir heves duyduğu zamanlar olur. Bir çözüm, aleladelikteki fevkaladeliği, benzerlikteki yeniliği görmeyi öğrenmektir. Kendi bahçenize çıkın ve yenilenmiş gözlerle tekrar bakın. Kendinize, aylık veya günlük fotoğraf projesi vb. gibi bir görev verin. Dışarıya çıkın ve hayal gücünüzü kullanın.
Efsane #6 “Daha iyi bir makinem olsaydı on numara fotoğraf çekerdim”
Burada size nutuk çekmeyeceğim. Pahalı makinelerin yetenekli ellerde bas-çek makinelerden daha iyi sonuç verdiği doğru. Yanlış olan, güncel makinenizi “tam performans” kullanmadan yenilemek. Yeni ekipmanlara binlerce lira vermek yerine eğitime yatırım yapın, workshoplara katılın veya tatile gidin. İkisini de aynı anda yapabiliyorsanız ne ala! Bu arada, pahalı ekipmalarla çekilmiş berbat fotoğraflar olduğu gibi, iPhone ile çekilmiş şahane fotoğraflar olduğunu da unutmayın!
Efsane #7 “Dijital fotoğraf makinesini kullanmayı öğrenmek için fazla yaşlıyım.”
Eğer makineyi tutacak ve deklanşöre basacak gücünüz varsa, dijital bir makineyi nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Fotoğrafçılık hayat boyu süren bir tutkudur. Başlamak için hiçbir zaman erken ya da geç değildir!
Efsane #8 “Fotoğraflarımdan para kazanıyorum. Sanat hakkında öğrenilecek herşeyi öğrendim”
Her şeyi bildiğinizi düşünürseniz, gelişemezsiniz. Dünyada fotoğrafı heyecan vericidir ve hızla değişmektedir. Yapmanız gereken, güncel olmak ve teknolojiyi benimsemek.
Efsane #9 “Müşterilerime çalışmalarımı gösterebilmem için portfolyomda yüzlerce fotoğraf olmalı”
Bu doğru değil. Doğru ve önemli olan, fotoğraf seçiminizi iyi yapmak. Sadece en iyi çalışmalarınızı gösterin. Nitelik, nicelikten üstündür.
Efsane #10 “Fotoğrafçılık çekici bir meslektir”
Filmlerde belki ama gerçek hayatta değil. Bir çok fotoğrafçı, tutkusunu mesleğe dönüştürdüğünde üstesinden gelmesi gereken bir sürü incelikli işin çıkacağının farkında değil. Dolayısıyla gerçekçi olmalısınız.
Efsane #11 “Bir profesyonel gibi başarılı olmanız için gereken tek şey yetenektir”
Gerçekten hoş olurdu! “Açlıktan kıvranan sanatçı” ifadesini hiç duydunuz mu? Yetenek kesinlikle önemli bir unsurdur fakat mesleki vasıflar da önemlidir. Ticaret ve pazarlama, başarılı bir pro fotoğrafçı olmanın hayati bir parçasıdır. Eğer uzmanlık alanınız değilse, bu iş için yardım alın veya birisini kiralayın.
Efsane #12 “Pro fotoğrafçılar amatörlerden daha iyidir.”
Sadece bazıları fotoğraflarından para kazanıyor diye bu, onları daha iyi bir fotoğrafçı yapmaz. Başarılı bir pro, kaliteli ve tutarlı olmalıdır. Amatör olarak fotoğraf çeken kişilerin çalışmaları, bir çok profesyoneli gölgede bırakacak kadar iyidir. Aslında pro fotoğrafçılar, işleri rutine bağlanırsa tutkularını kaybetme riskiyle karşılaşırlar ve bu olumsuz bir şekilde çalışmalarının kalitesini etkiler. Pro fotoğrafçıların tutkularını canlı tutmaları için kişisel projelere vakit ayırmaları önemlidir.
Bu liste böyle uzar gider. Siz de fotoğraf hakkındaki efsaneleri ekleyebilirsiniz.
Kaynak: http://digital-photography-school.com
Yazan: Valerie Jardin
Spontane Çeviri: Salim Çallı
Konu tunapala tarafından (11.December.2013 Saat 05:08 ) değiştirilmiştir.
Canon 5D II
Canon 17-40L
Canon 50mm f/1.4