CanonTURK Foruma Hoþ Geldiniz.
Toplam 18 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 18 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree7Likes
  • 7 Post By savage24

Konu: Fotoðrafýn 10 püf noktasý

  1. #1
    savage24 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Ferdi Demircan
    Makina:
    CANON 60D
    Üyelik tarihi
    25.July.2009
    Nereden
    Karabük
    Yaş
    44
    Mesajlar
    589

    Standart Fotoðrafýn 10 püf noktasý

    1. Iþýða Dikkat Edin

    Bir fotoðraf, özel olarak aksi istenmiyorsa, yeteri kadar ýþýk almalýdýr. Iþýðýn fazla olmasý, “patlama” tabir edilen duruma yol açar yani fotoðrafýn belli kýsýmlarýnda renkler fazla açýk olur, hatta o bölgedeki detaylar kaybolur. Eskiler buna “filmi yakmak” derler. Fotoðrafçýlýk evrensel dilindeki tanýmý ise “overexpose” olarak bilinir. Yani fazla pozlama. Bir fotoðraf sadece çok ýþýk aldýðýnda bozulmaz, az ýþýk alýnca da bozulur. Buna da eksik pozlama anlamýnda (underexpose) denir. Oysa fotoðrafýn en iyi hali, ýþýðý en güzel almýþ halidir. Ne çok fazla, ne çok az. Bazen ýþýðý bilerek azaltýp/artýrarak efektler yaratýlabilir.Iþýðý doðal yollardan azaltamýyorsak, makinenin pozlama süresi ve diyaframý ile oynayarak azaltabiliriz. Bazen güneþ ýþýðý bile doðal yollardan azaltýlabilir. Örneðin güneþin bulutlarýn arasýna girmesi beklenerek, daha hoþ bir ýþýk ortamý saðlanabilir veya hoþ gölgeler/ýþýklar oluþturabilecek yansýtýcý veya þemsiyeler kullanabiliriz.



    2. Kompozisyonu Sadeleþtirin

    Bir fotoðrafta kompozisyon yani çerçevelenen kesim, ne kadar az objeden oluþursa, o kadar temiz bir görüntü oluþur ve fotoðraflanan obje, daha öne çýkar. Buna karþýlýk çerçevedeki yabancý ve gereksiz unsurlar fotoðrafýn deðerini düþürüp, izleyicinin dikkatini daðýtýr.Bu sebeple, özel olarak istenmiyorsa, kompozisyon, mümkün olan en sade halindeyken çerçevelenmelidir.



    3. An’ý (Hareketi) Yakalayýn

    Eðer hareketli bir obje çekiyorsak, onun en etkileyici, zirvedeki hareketini fotoðraflamak gerekir. Örneðin bir çocuðun topa vurduðu aný düþünün. Ýþte o aný fotoðraflamak, topu ayaktan çýkarken fotoðraflayabilmek zordur ama en güzel sonucu verir. Bu bazen top oynayan bir çocuk, bazen suya atlayan bir kurbaða, bazen de uçan bir kuþun avýna dalýþý olabilir. Fakat unutmamak gerekir ki, bu çok iyi bir zamanlama gerektirir.



    4. Gerektiðinde, Karede Canlý Bulundurmaya Özen Gösterin

    Bir fotoðraf karesi, içinde bir canlý ve özellikle insan varsa, daha etkili olmaktadýr zira o canlý/insan, o fotoðrafýn konusunu oluþturmaktadýr. Örneðin bir gün batýmýný düþünelim. Gün batýmýnda harika bir kýzýllýk, bir kayalarýn üzerinden denizi gören bir mekan, hoþ bir aðaç var ve bunu fotoðrafladýnýz. Gerçekten etkileyici olur ama bu fotoðrafý çok daha etkileyici kýlmak isterseniz, o gün batýmýnda yalnýz baþýna bir adamýn uzaklara bakýþý veya el ele tutuþmuþ iki sevgilinin birbirlerine yaslanmasýný fotoðraflamalýsýnýz. Böylece, harika bir silüet elde etmiþ olursunuz.Bir fotoðrafý olduðundan daha güzel hale getiren objeler genelde insanlar ve þirin canlýlardýr. Örneðin yavru bir kedi veya köpek, büyük bir kedi veya köpekten daha etkili sonuç vermektedir. Keza þirinlik, iticilikten daha fazla “atmosfer” katar fotoðrafa.



    5. Objeleri Çerçeveye Yerleþtirin

    Fotoðrafçýlýkta “altýn noktalar” denen bir kavram vardýr. Buna göre vizörden gördüðünüz bir çerçeveyi baz alalým. Bu çerçeveyi yatayda ve dikeyde üç parçaya bölecek þekilde, aþaðýdaki gibi tanýmlayalým. Yatayda ve dikeyde keþisen noktalar ve çevresi bize altýn noktlarý verecektir. Fotoðrafýnýzda nesneleri buralara yerleþtirmeniz estetik bir fotoðrafýn ortaya çýkmasýný saðlayacaktýr.Eðer bir obje çok kýyýda kalmýþsa, hoþ görüntü olmaz, benzer þekilde tam ortalanmýþ görüntü de pek hoþ durmamaktadýr. Eðer obje bir yöne hareketliyse, onu, “önü açýk” þekilde fotoðraflamak daha doðrudur. Örneðin saða doðru giden bir gemiyi, soldaki elipslerden birisine yerleþtirmek ve önünde açýk bir alan býrakmak, fotoðrafa boyut katar.



    . Objeye (Gerektiði Kadar) Yaklaþýn

    Bir fotoðrafý çekerken, ona mümkün olduðu kadar yaklaþmak gerekir. Bunu bazen zoom ile, bazen de fiziksel olarak yaklaþmak suretiyle yapabiliriz. Yaklaþmaktaki amaç, objeyi mümkün olduðunca öne çýkararak, onun detaylarýný sunmak olmalýdýr. Tabi bunu yaparken, objenin dibine girip, kompozisyonu bozmadan yapmak da çok önemlidir.



    7. Açý Belirleyin

    Fotoðraflarý genelde “gözümüzün gördüðü” açýyla çekmek daha doðrudur ama bazen çok ilginç fotoðraflarý, deðiþik açýlarla çekmek, çok sempatik sonuçlar yaratabilir. Örneðin burnunu objektife uzatmýþ bir köpek veya kafasýndan aþaðýya doðru çekilen bir insan gibi… Bu tip açýlandýrmalarda, biraz dikkatli olmak gerekir. Açý yakalamak adýna, fotoðrafýn havasýný mahvetmemek, sempatikliði yoketmemek, anlaþýlabilirliði bozmamak gerekir.



    8. Ön ve Arka Fonlarý Doðru Seçin

    Fotoðraftaki objeye ön veya arka fon saðlamak, o fotoðrafa derinlik katar. Genellikle arka fonu deðiþtirme þansýmýz olmaz ama ön tarafa birþeyler katabilme þansýmýz olur (bulunduðumuz noktayý deðiþtirerek). Bu da fotoðrafa bir derinlik katacaktýr. Örneðin dallarýn arasýndan çekilen bir binayý düþünün. Önde sað ve solda yada yukarý ve aþaðýda yer alan ve varlýðý çok öne çýkmayan dallar, asýl objeye bir yönlendirme yapacak, fotoðrafa üç boyutlu bir hava katacaktýr.





    9. Gerektiðinde Flaþ Kullanýn

    Flaþ, her zaman gece veya düþük ýþýkta kullanýlmaz. Bazen güneþin çok yoðun olduðu zamanlarda da flaþ kullanmak iyi sonuç verebilir. Buna dolgu flaþý denir ve amacý kareyi aydýnlatmaktan ziyade, az bir ýþýk etkisiyle, gereksiz gölgeleri yoketmektir.Dolgu flaþý kullanmak gerçekten çok zor bir konudur. Öyle “patlatayým flaþý” demekle olmaz. Bunun için pozlama ayarlarýnýn doðru yapýlmasý gerekir aksi takdirde, zaten çok aydýnlýk olan görüntü, bu sefer bembeyaz çýkabilir ve fotoðraf bazen “overexpose” olabilir. Unutmamak gerekir ki, dolgu flaþýnýn anlamý, gölgeleri aydýnlatýp, oradan da detay almak ve yüksek ýþýktaki kontrast fazlasýný düþürmektir.Farklý flaþ teknikleri de vardýr. Mesela uzun pozlamada geç çakýlan flaþ, geceleri arka planda çok güzel bir manzara saðlayabilir. Bunlar, deneme yanýlma yöntemleri ile geliþtirilecek konulardýr.



    10. Düþünerek Fotoðraf Çekin

    Bu, belki de diðer tüm maddelerin toplamý olan bir konu. Fotoðrafçý, iyi bir fotoðraf çekmek istiyorsa, önce gözleriyle çekmelidir o kareyi. Ki kimyasal fotoðrafçýlýktaki “film maliyeti”, bu konuda yeterli baskýyý saðlayan bir unsurdu belki de. Oysa günümüz dijital dünyasýnda sabit maliyetten sonrasýnýn sýfýrlanmasý, yani çektiðiniz her karenin bir maliyeti olmamasý, kullanýcýyý çoðu zaman “amaaan, çekeyim gitsin, beðenmezsem bir daha çekerim” kolaylýðýna itmektedir. Bu hem çekilen fotoðraf öncesi þartlarýn saðlanamamasý, hem de tek atýþta doðru fotoðrafý çekememe handikapýný beraberinde getirmektedir.Oysa düþünerek çekilen pozlar hem fotoðrafçýlýk birikimini artýrýr, hem bu çekimlerin deneysel yorumlarýný yapmayý saðlar, hem de zaman ve enerji maliyetlerini düþürür. Kullanýcýlarýn fotoðrafçýlýðý “rastgele çekim” havasýnda deðil de, “düþünerek çekim” havasýnda yapmasý, onlara çok þey katacaktýr…



    Kaynaklar: DoÄ*********u Pozlama | BasÃ*********k

    Driver indir , driver dowload , driver bul , driver ara , driver indir , driver programi , driver indirme | Paylaþýmýn Doruðu

    Fotograf ve Altýn Oran - agaclar.net


    HER ÅžEYDEN BÄ°RAZ











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #2
    özcan - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Çaylak Üye

    Status
    Offline
    Ýsim
    özcanilhan
    Makina:
    canon500d
    Üyelik tarihi
    15.April.2010
    Nereden
    ankara,antalya
    Mesajlar
    9

    Standart

    teþekkürler elinize saðlýk.











  • #3
    Bluedays - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Member

    Status
    Offline
    Ýsim
    Alem Alemdar
    Makina:
    Canon SX20 IS
    Üyelik tarihi
    12.May.2010
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    39
    Mesajlar
    73

    Standart

    Verdiðiniz bilgiler yararlý. Teþekkürler.










    Konu Bluedays tarafýndan (22.October.2010 Saat 17:24 ) deðiþtirilmiþtir.
    Þimdilik sadece Canon SX20 IS

  • #4
    Mirliva - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CT Ýstanbul Avrupa Yakasý Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    LL
    Makina:
    Canon Eos 5D
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Ýstanbul
    Mesajlar
    97

    Standart

    Güzel olmuþ elinize saðlýk.










    Canon EOS 5D | Canon EF 50mm F1.8 |
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    |
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #5
    devics
    Guest

    Standart

    faydalý oldu, teþekkürler.











  • #6
    albayrak321 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CT Ýstanbul Avrupa Yakasý Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Ömer ALBAYRAK
    Makina:
    Canon eos 7D
    Üyelik tarihi
    22.March.2010
    Nereden
    istanbul - G.O.Paþa
    Mesajlar
    494

    Standart

    basçek'e teþekkürler .











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #7
    sadekakao - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    eren ünal
    Makina:
    cano eos 60d canon eos 500d
    Üyelik tarihi
    07.December.2010
    Nereden
    þimdilik sabit deðilim
    Mesajlar
    109

    Standart

    baþlangýç olarak kafamda birþeylerin þekillenmesine ve kafamýn karýþmamasýna yol açtý teþekkürler...











  • #8
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    ali güner
    Makina:
    450d
    Üyelik tarihi
    29.September.2010
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    69

    Standart

    teþekkürler











  • #9
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    mehmet
    Makina:
    5D
    Üyelik tarihi
    24.November.2009
    Nereden
    istanbul-kütahya
    Mesajlar
    39

    Standart

    temel bilgiler
    paylaþým için teþekkürler











  • #10
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Ibrahim
    Makina:
    Canon Eos 650d
    Üyelik tarihi
    27.January.2013
    Nereden
    Ýstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    105

    Standart

    gercekten cok faydali bilgiler...
    aklimin bir kosesine yazim,
    palyasim icin tesekkur ederim...











  • #11
    CT Ýstanbul Avrupa Yakasý Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Eser Karadað
    Makina:
    Canon 7D
    Üyelik tarihi
    09.January.2011
    Nereden
    Ýstanbul
    Mesajlar
    111

    Standart

    O ornek fotograflarda ki fotograf cekerseniz herhangi bir yere yuklemeyin, hard diskte kalsin, sonra milletin eglencesi olursunuz. Madem tavsiye vereceksin adam akilli iki fotograf koysaydin oraya. Olmamis, donem odevi olsa sinifta kalmistin.











  • #12
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    ertuðrul demirkaya
    Makina:
    canon 550d
    Üyelik tarihi
    23.January.2013
    Nereden
    izmir&kayseri
    Yaş
    41
    Mesajlar
    23

    Standart

    benm açýmdan çok faydalý þeyler teþekkür ederim hocam











  • #13
    Gulezgi87 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Gül Ezgi
    Makina:
    Canon 1100d
    Üyelik tarihi
    21.November.2012
    Nereden
    Ýstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    170

    Standart

    Teþekkürler.











  • #14
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Ýbrahim Ethem KARAKUÞ
    Makina:
    Canon EOS 60 D Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM Lens
    Üyelik tarihi
    26.December.2012
    Nereden
    Trabzon
    Yaş
    31
    Mesajlar
    1

    Standart

    Teþekkürler . Elinize saðlýk ..











  • #15
    hasan4393 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Hasan BAÞ
    Makina:
    Canon PowerShot SX50 HS
    Üyelik tarihi
    31.October.2012
    Nereden
    Kütahya
    Yaş
    31
    Mesajlar
    19

    Standart

    gerçekten yararlý bilgiler.











  • #16
    thetrcoder - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Hakan ASLAN
    Makina:
    Canon 550D
    Üyelik tarihi
    15.December.2012
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    40
    Mesajlar
    31

    Standart

    paylaþým için teþekkürler










    "Doðrularýn Gözle Görünmeyen Ordularý Vardýr."

  • #17
    serdi76 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    süleyman
    Makina:
    canon eos 7d&18-135mm 3.5-5.6 IS-canon 50mm 1.4f
    Üyelik tarihi
    02.March.2012
    Nereden
    diyarbakýr
    Yaş
    42
    Mesajlar
    15

    Standart

    faydalý paylaþým ellerinize saðlýk, teþekürler.











  • #18
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    erkan ötün
    Makina:
    canon eos 7d
    Üyelik tarihi
    10.July.2012
    Nereden
    ýsparta
    Mesajlar
    27

    Standart

    emeðine saðlýk bilgilendirmen için teþekkürler











  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
    •