Araya uzatma ya da makro tupu koymak ayrica odak duzlemini de yamultabilir (yani dogrusal duzlemden egrisel duzleme). Bu genelde 50mm (bazilari 35mm de diyor) ve asagisi icin gecerli ama akilda kalmasinda fayda var cunku cekeceginiz objeye gore 45 diyafram bile alan derinligini kurtarmayabiliyor (egik duzlemden dolayi).
Ayrica makro tupu kullanmak, arada optik eleman olmasa bile, optik kaliteyi bir miktar dusurecektir. Normal objektiflerdeki lens tasarimlari renk bozulmalarini minimum odaklanan mesafeye gore yapilir, yani ornegin bir objektif minimum 50cm'ye odakliyorsa ve sen makro tupu kullanip bunu 25 cm'ye cekersen, lens elemanlarina ışık tasarlanan açıdan daha buyuk (ya da kucuk) açılarla dusecegi icin renk bozulmalari ve keskinlik azalisi olusacaktir. Gercek makro objektiflerde bulunan kayan eleman (floating element) sirf bu yuzden var: Cok yakina odaklayinca olusabilecek renk bozulmalarini engellemek. Eger hic optik kayip olmasaydi her markada entegre makro tuplu 50mm f1.8 objektif gorurduk (fakirin makro objektifi)
Gerci fena fikir de degilmis, patentini mi alsam?
Ek: Elbette ki bu olusabilecek bozulma asiri degil. Makro objektife para yetmiyorsa makro tupleri hala en iyi kaliteyi veren cozumler (yerine gore).
Ek2: Ben Canon 500D ya da 250D gibi bir makro filtresini tercih ederdim. Pahali olsa da ozellikle telefoto objektiflerde cok daha iyi sonuc veriyorlar. 70-300mmlerle bu filtreleri kullanirsaniz ucayak yardimi ile uzaktan makro cekim yapabilirsiniz. Makro tupunden en iyi performansi almak icin yakin mesafeye odaklaninca iyi performans veren bir objektif gerekli. Eski objektifler genelde sonsuza odaklayinca en iyi performansi veriyor ve yakin odakta o kadar iyi olmuyor. Makro tupuyle odak mesafesini daha da dusurunce keskinlik ve renk kaymalari daha da artabilir.
Ek3: Makro filtreleri ışığı azaltmaz.
Ek4: Asil konudan biraz sasmis oldum idare edin.