Arkadaslar makineler Exif bilgilerini yazarken gercek cekim suresini yani perdenin acik kalma suresini yazar. Aksi takdirde Bulb moduna cektiginiz bir urun icin sadece bulb yazmasi gerekir.
Bu surelerde yazma ve algilama hizina birde islemci yogunlugundan kaynakli gec okumalar olabliecegi gibi tamamen mekanik bir hareketin olusmasindan kaynakli hava sicakligi, makinenin ust uste yaptigi cekim adeti
vb durumlar yuzundenicin cok cok ufak farkliliklar olabilir. Bu durum perde bozuk anlamina gelmez.
Burada yerimiz chatbox'dan fazla oldugu icin biraz daha ayrintili yaziyim.
Perdenin calismamasi bozulmasi genelde bir kac sekilde olur...
Bunlarin birincisi;
Perdenin sizin belirlediginiz degerlerden farkli surelerde acilip kapanmasidir. Bu acilip kapanma daha hizli olabilecegi gibi daha da yavas olabilir. Bu durum fotografta gozle gorulur asiri veya eksik pozlamaya sebep verir. Ayrica exif bilgisinde verdiginiz degerlerden farkli degerler okursunuz... Bunun kontrolu icin jpg modunda, sabit isikli bir ortamda yapilacak seri cekim yeterice bilgi verici olacaktir. Hatta makinesini iyi taniyan bir fotogafci perde sesindeki degisikligi bile farkedecektir.
Ikinci olarak;
Perde yipranir isik gecirmeye baslar. Bunu filmlerde anlamak kolaydir cunku makine isik almis gibi filmi pozlar. Dijitallerde yakalamak hem zordur, hemde korkuldugu kadar bir etkisi yoktur. Cunku sensor isiga karsi hassas konumuna siz cekime basladiginizda gecer. Isn asli bu dijitalde nasil tespit edilir hic emin degilim.
Ucuncu surumda;
Perde tam acilmaz, kapanmaz ve/veya ayna tam acilip kapanmaz. Bu durumda bir kismi pozlanmis, bir kismi karanlik kareler ortaya cikar. Direk gozle tespiti mumkundur. Ayrica surekli tekrar ediyorsa Lensi cikarip lensiz denklansore 1-30 sn araliginda bastiginizda problemin hangi bilesende oldugunu rahatlikla gorebilirsiniz.