RAW ve Jpeg çekimi arasında hiç bir farklılık yoktur.
18-135mm lens eğer yeni başladıysanız yeterli bir lenstir. Zamanla kendinizi geliştirdiğinizde daha iyi diyafram açıklığı olan lensler alırsınız ki zaten 5.6 diyaframın altında fotoğraf çekmek istiyorsanız portre veya çok daha sığ alan derinliği fotoğraflar yakalıyorsunuz![]()
Eğer yeni başladıysanız, detaylı olarak birşey bilmiyorsanız (ki önünüzde uzun bir yol var) M modunu tavsiye etmem. Çünkü iso, diyafram ve enstantaneyi kendiniz ayarlamanız lazım. O da size vakit kaybına sebebiyet verir.
Av veya P modunda çekmenizi öneririm. Bende ilk başladığımda yaklaşık 6 sene önce bir büyüğüm tarafından 1.5 sene P'de kullanmaya zorladıbu zorlama tabi etkili oldu.
![]()
Son olarak sizin için şuanda ideal olan çekim modu, yani salon içi yeterli olacak mod P modudur. Baktınız artık birşeyleri kendim yapmak istiyorum derseniz AV moduna geçersiniz...
Kolay gelsin. İyi çekimler...![]()
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Raw formatında hızlı çekimi az yapmaz. Raw fotoğraflar boyut olarak büyük olduğu için hafıza kartınızın yazma hızına bağlı olarak 4-5 tane çeker, onların yazmasını bekler, bir 3-4 tane daha çeker, onların yazmasını bekler. JPG'ler boyut olarak ufak olduğu için hızlı bir hafıza kartı kullanıyorsanız hızlıca yazacağı için daha seri çekebilirsiniz.
Ama sizin çözümünüz raw çekmek değil. 100D'de Tv modu yok mu ki "Av mi, M mi, P mi" diye soruyorsunuz. M modunu kullanmayacaksanız sizin ilacınız Tv modu. Diyaframınız zaten 5.6'dan fazla açılamıyor. Harici ışık kaynağınız (flaş vb) yok. E düzgün pozlasın diye yapabileceğiniz iki şey kalmış, o da yavaş enstantane ve yüksek ISO.
Başka markaları bilmem de, Canon'da otomatik ve öncelikli modların hiçbiri (Auto, P, Av Tv) ISO ile oynayarak ışığı ayarlamaz. İlla ki enstantane ve diyaframla oynar. Yani siz Av modunda diyaframı da, ISO'yu da sabit tuttuğunuzda o makinenin doğru pozlayabilmesinin tek yolu perde hızını yavaşlatmaktır. O da işte böyle bulanık fotoğrafa yol açar. Fotoğraflarınızdaki bulanıklık netleyememe bulanıklığı değil, hareket bulanıklığı.
Tv modu seçeceksiniz. Nesnenin veya makinenin hareketini algılayamayacak adar hızlı bir perde hızı seçeceksiniz. Fotoğrafınız karanlık çıkıyorsa ISO'ya elle müdahale ederek arttıracak ve bir miktar gren oluşumuna razı olacaksınız. Hala karanlık çıkıyorsa ve/veya gren rahatsız ediyorsa ek ışık kaynağı kullanmak veya daha açık diyaframlı bir lens kullanmak dışında bir çareniz yok. Ya da yavaş perde hızıyla bulanıklığa razı olacaksınız.