AF sistemleri aktif sistemler ve pasif sistemler olarak ikiye ayrılır. Bugün kullandığımız makinalar pasif AF sistemleri kullanmaktadır. Bunlar da temelde iki farklı prensiple çalışırlar, birincisi "phase dedect af (PDAF)" ikincisi "contrast dedect af (CDAF)" olarak adlandırılır. Klasik anlamda vizörden netleme yaptığımızda PDAF, livewiev'den netleme yaptığımızda CDAF çalışır.
PDAF'de görüntü birbiriyle hafifçe açı yapacak şekilde ikiye ayrılmış bir algaça düşer, görüntü tam odaklanmadığında açı yapan bu düzlemlerde ikiye ayrılır, ancak tam odaklama gerçekleştiğinde tek parça halinde bir görüntü oluşur. CDAF ise histogram mantığı ile sürekli görüntünün kontrastını ölçer ve en yüksek kontrastın görüntünün en net olduğu anda sağlanacağı prensibi ile hareket eder.
PDAF'de avantaj, ikiye ayrılmış görüntünün düzlem üzerindeki konumundan hareketle odaklamanın sağlanması için optik elemanların hangi yönde ve ne kadar hareket ettirilmesi gerektiğinin saptanabilmesidir, dolayısı ile AF yapılırken makinamız lensi hangi yönde ve ne kadar çevirmesi gerektiğini en başta bilir ve odaklama hızlıca sağlanabilir.
CDAF'de ise bunun saptanabilmesi olanaksızdır, önce optik elemanlar belirli bir yöne (genellikle mevcut noktadan sonsuza doğru) hareket ettirilir bu doğru yönse sorun yok, maksimum kontrastı sağlayan noktayı saptadığında AF gerçekleşmiş olur, ancak bu nokta saptanamazsa bu sefer aksi yönü dener, bu sırada da önemli bir zaman kaybı olur, hele ki DSLR'lerde kullandığımız tüm objektiflerin AF sisteminin PDAF'ye göre dizayn edildiğini düşünürsek...
Son zamanlarda Canon konu ile ilgili epey bir uğraşıyor takip ediyorsanız, 650D'de görüntü sensörüne bazı PDAF noktaları yerleştirdiler önce ve PDAF ve CDAF'nin bir arada çalıştığı hibrid AF'yi geliştirdiler, 70D'de ise gerçek bir devrim yaratarak görüntü sensörünün tamamını ikili piksellerle donatarak tam bir PDAF sistemi haline getirdiler; bir yandan da bu hibrid sistemlerle çok daha uyumlu çalışan STM sistemine sahip objektifler geliştirdiler ki ben STM'i gerçek bir ilerleme olarak görüyorum, nerede ise USM kadar hızlı ve etkili olmasına rağmen çok daha ucuz maliyetli bir sistem...