Alıntı zimar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
herkese merhaba,

benim aslında merak ettiğim çektiğimiz fotoğrafların boyutu (mb) ve baskı kalitesi arasındaki orantı. Fotoğrafı en yüksek kalitede raw olarak çekiyorum. sonrasında ufak tefek keskinlik vs işlemleri yaptıktan sonra jpeg olarak PS 5'te başka işlemlerden geçiriyorum. Fakat resmi kaydettiğim zaman (jpg) 20mb'lık dosya oluyor 3-5 mb. Hiç baskı almayı denemedim ama dosya boyutunun bu derece küçülmesi hiç hoşuma gitmiyor, sanki kalitesizleşiyormuş gibi hissediyorum. Halbuki makinenin L-raw ayarında açıklama olarak A2 boyutu baskılar yazıyor ama o kadar büyük baskı alabilir miyim cidden o kadar küçük dosyayla. Sizce fotoğrafı yanlış işleyip yada kaydedip kalitesini mi düşürüyorum da boyutu küçülüyor yoksa ikisi arasında çok büyük bir bağlantı yok mu? Bu konuda biraz teknik ve pratik bilgiye ihtiyacım var sanırım.
Jpeg sıkıştırılmış formattır.

Örnek: Telefon numarası şöyle olsun : 3111111. bunu şöyle okuyabiliriz: 3 ve 6 tane 1. Hızlı ve kolay, sıkışmış.
Diğeride : 2143256. bunu mecburen sıradan okumak sorundayız sıkıştıramayız.

Teorik olarak Jpeg'de kalite düşer. Hatta Jpeği defalarca kaydetmede bile kalite azalır, sıkıştırma kayıpları olur. Örnek masmavi bir gökyüzündeki yada komple siyahlarda katmanlaşmalar.

Baskı konusu ise dpi ile ilgili. Dot per inch. yani her inch kare de ne kadar pixel olacağını siz basmadan önce ayarlıyorsunuz. 72 dpi ile baskı isterseniz 720x720 mp bir resminiz varsa 720/72=10 inch x 10inch bir baskı alabilirsiniz. Genelde 300/320 Dpi olmalı normal fotoğraf baskıları. Çok büyük araç giydirme yada bina giydirme baskılarına yakından bakarsınız neredeyse pixelleri görebilirsiniz. Sonuçta her fotoğrafı metrelerce basabilirsiniz. Önemli olan ona ne kadar yakından bakılacağı.