Objektif nedir?

Fotoğraf makinesinin önünde bulunan ve konunun tüm noktalarının film duyarkatı (günümüzde CCD-CMOS) üzerine düşmesini sağlayan mercek ya da mercekler grubuna objektif denir. Objektif fotoğraf makinesinin en önemli parçasıdır.

Objektif ile ilgili temel kavramlar

Odak uzunluğu: Optik merkezi ile film düzlemi arasındaki mesafedir. Milimetre cinsinden ifade edilir. Objektifler odak uzunluklarına göre sınıflandırılırlar. Odak noktasının Latince adı ( Focus ) olduğundan, odak uzaklıkları çoğu zaman F harfli ile tanımlanır. F 40 veya F 2/40 gibi.

Görüş açısı: Odak uzunluğunun kısa ya da uzun olması belirler. Kısa odak uzunluğuna sahip objektifler geniş görüş açısına sahiptirler ve geniş açı objektif olarak tanımlanırlar.

Büyütme katsayısı: Objektiflerin, odak uzunluklarına bağlı olarak film (CCD-CMOS) düzlemi üzerine düşürdükleri görüntünün alansal değeridir.

Işık Geçirgenliği / Aydınlanma İndisi: Objektifin en geniş diyafram açıklığında ışığı geçirme miktarıdır. Objektifin üzerinde 1:1.4, 1:2.8, 1:3.5, gibi sayılar vardır. Bu sayılar objektifin ışığı geçirme miktarıdır. Işık geçirgenliği objektif odak uzunluğunun objektif çapına oranıdır. Bir objektifin ışık geçirgenliğinin büyük olması ışığın az olan nesnelerin çekimini kolaylaştırır. Işık geçirgenliğinin en iyi değeri 1.1 dir. Bu objektifin hızlı bir objektif olduğunu gösterir.

Çözme Gücü: Çizgi ayırma gücü de denir. Bir milimetrelik bir aralıktaki çizgi ayırma gücünü gösterir. Yani 1 mm.*********lik şerit içine en çok çizgiyi net olarak tespit eden objektifin çözme gücü çok üstündür diyebiliriz.

Alan Derinliği: Objektifin netlediği yerin önünde ve arkasında net olarak görünen mesafedir. Az açık diyafram (f:16 f:22 vb.) değerlerinde çekilen fotoğraflarda alan derinliği fazladır. Yani fotoğrafta net olan kısımlar daha çoktur. Geniş açılı objektifler dar açılı objektiflere göre daha büyük alan derinliği mesafesine sahiptir

Keskinlik: Birbirine yakın bölgelerdeki kontrastın yüksekliği görüntü kalitesini artırır. Fotoğraftaki farklı renkler arası geçişin gerçekleştiği yerlerin keskin bir şekilde olması şeklinde açıklanabilir. Bu keskinliği ışık geçirgenliğinin yüksek olması sağlar.

Objektif türleri
ve diğer bilgiler için: HER ŞEYDEN BİRAZ

Bilgilerde eksiklikler varsa kaynakları ile düzeltirseniz sevinirim.