Arkadaşlar merhaba 2 saat sonra Kamera ve ışık teknikleri dersinden vizemiz çıkacak sorulardan bır kacını 2.sınıflardan aldık daha teknık bır bılgı ıcın sızlere danısmak ıstedık.
Diyafram ve shutter arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir ?
Arkadaşlar merhaba 2 saat sonra Kamera ve ışık teknikleri dersinden vizemiz çıkacak sorulardan bır kacını 2.sınıflardan aldık daha teknık bır bılgı ıcın sızlere danısmak ıstedık.
Diyafram ve shutter arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir ?
Canon 60D, Canon 450D , Pentax K20D = 90-300 mm 50mm F1.8 70-200 F4 İS 18-55 mm
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
)
diyafram:
nesnenin, objenin film düzlemi üzerinde tespit edilmesi için gerekli olan "ışık miktarını" ve "alan derinliğini" denetleyen sistemdir.
objektif ile mercek arasında yer alır. kısılıp açılarak film düzlemi zerine gelen ışığın miktarını ayarlar.
diyafram gözbebeği gibi çalışır. fazla ışıklı ortamda göz bebeğinin kıılması, az ışığın olduğu yerde göz bebeklerinin büyümesi gibi...
diyaframa bağlı olarak ISO - ASA - DIN olayı devreye girer...
bu da filmin ışığa duyarlılığı noktasında etki eder...
ASA = amerikan standardı
DIN (eski makinalarda vardır bu) = alman standardı
enstantene:
+ film üzerine düşen ışık miktarını ayarlar
+ hareketi saptamamızı sağlar.
örnek: uzun pozlama yaparak film düzlemi üzerine düşen ışık miktarını ayarlayabiliriz.
enstantene ayarlarında "T" ve "B" gibi değerler vardır. B=Bulp biriminde örtücü denklanşörün basılı kaldığı sürece açık kalır. T modunda ise denklanşöre bir kez basılıp bırakılır ve ikinci kez basılıncaya kadar da açık kalır...
(yazacak çok şey var ama google zaten yeteri kadar bilgi verir bu konuda.. şu an aklıma gelenler bunlar... (açıkçası bunlar genelde yeterli olan bilgilerdir) hemen hemen her yerde aynı bilgiler zaten mevcut)
kendi amator kurs notlarimdan:
Diyafram lensin arkasinda ışığın istenen miktarda geçmesini saglayan, ayarlanabilen bir delikdir. Maksimum diyafram açıklığı, objektifin içindeki diyaframın ne kadar açılıp ne kadar ışık alabildiğini gösterir.
Diyafram açıklığı f cinsinden ifade edilir ve yanında yazan rakam büyüdükçe diyafram açıklığı küçülür.
Enstantane; fotoğrafçılıkta pozlandırma süresi.
Fransızca anlık, anlamındaki "instantané" kelimesinden gelir.
Obtüratörün (perde) açılması ile kapanması arasında geçen zaman; yani, ışığa duyarlı sensörün ışık aldığı süredir.
Ortam karanlıksa, uzun pozlama yapmamız gerekir. Örneğin bazı gece fotoğraflarında 15-20 saniyelik pozlama yapmak gerekebilir. Öte yandan bu kadar uzun süre elimiz titremeden makineyi sabit tutamayacağımız için tripod kullanmamız gerekecektir.
Tersine, havada uçan bir kuşu veya hızla koşan bir köpeği net fotoğraflamak için yüksek bir örtücü hızı kullanmamız gerekir. Tam tersi, fotoğrafta hız duygusunu vermek için, ortamın net, kuşun veya köpeğin netsiz çıkmasını da isteyebiliriz. Bu durumda düşük bir enstantane kullanmak gerekir.
shutter nedir peki?
google'dan baktım shutter enstantaneymiş neyse böylece öğrenmiş oldum bende ..
diyafram ve perde arasindaki fark ve benzerlikler sorulmak istenmis (nasil bir egitim mekanizmasi ise sorunun anlasilmamasi cin gayret edilmis gibi)...
enstantane (shutter speed) perdenin acilma kapanma hizidir.
shutter: lensten gelen isigin kayit mekanizmasi(sensor, film vb) uzerine belirlenen sure icinde gecmesine izin veren hareketli parcadir.
diyafram : lens uzerinde bulunan isigin gecirgenlik miktarinin ayarlandigi coklu bicaklardan olusan parcadir.
belirli bir enstantanede ayarladiginiz diyafram debisinde isigin sensor uzerine dusurulmesi neticesinde fotograf elde edilir.
bu iki parca arasinda farklar ve benzerlikleri sormak sahsi kanaatimce elma ile domates arasindaki farklar ve benzerlikleri sormak gibi birseydir...
Andy Passenger
Nikon D7K | Nikkor 50 mm f/1.8D | AF-S Nikkor 24-85 F/3.5-4.5 G
Manfrotto 055XPROB | 498 RC2 BH
| MBP Z0LZQ
Yazilanlarin cogu dogru ancak bazi eksiklikler de yok degil...
Once ne nedir:
Diyafram: Fotograf makinasinda genelde objektif uzerinde bulunan ve makinanin icerisindeki isisiga duyarli yuzeye hangi yogunlukta isik girecegini belirleyen mekanizmanin ismidir.
Diyafram degerleri f-stop cinsinden olculur ve katlanarak artar.
Burada unutulmamasi gereken sey diyaframda numaralar buyudukce icerisinden gecen isik miktari azalir.
Diyaframi kisilip acilan yapisi ile gozumuzde goz bebegimizin yapisina benzetebiliriz.
Diyaframin isik miktari disinda fotografa iki onemli etkisi daha vardir. Diyafram kisildikce Net Alan derinligi ve kontrast artar.
Enstantane: Enstantane gunumuz fotograf makinalarinda genelde isiga duyarli yuzeyin onunde bulunan perd sistemine denilmekle birlikte bu tanim aslinda dogru degildir.
Enstantane asil olarak isiga duyarli yuzeyin onunde bulunan ortucu sistemin [diyafram veya perde sekline olabilecegi gibi gunumuz bazi dijital aynasiz makinalarda oldugu gibi sensore gelen gucun tamamen kesilerek pozlamanin durudurlmasi yontemi de olabilir] ne kadar acik kalip yuzeyin isiga maruz birakilacagini belirler. Yani kisaca soylemek gerekirse belli bir yontemle isigin, isiga duyarli yuzeye dusme suresidir. Goz kapagimizin yaptigi ise benzetilebilir.
Enstantane sureleri saniyenin 1/8000'i olabilecegi gibi bulb modu kullanarak saatlere de cikartilabilir. Enstantanenin diyaframan farkli olarak alan derinligine etkisi yoktur. Ancak Gene farkli olarak cekilen konunun hareketinin yakalanmasi acisindan onemlidir.
Dusuk hizlarda cekilen hareketli konular netsiz yuksek hizda cekilen ler ise zaman icerisinde donmus gibi gozukeceklerdir.
Enstantane ve diyafram arasindaki iliski orantilidir. Ornek vermek gerekirse 1/60 f/2.8 de cekilen fotografin zerine dusmus isik mikatari ile 1/30 f/4 cekilmis fotografin isik miktari aynidir.
Ancak diyafram acikliginin degismesi nedeni ile alan derinligi farki bulunmaktadir. Dedigimiz gibi Enstantanenin ise Alan derinligine etkisi yoktur. Ancak ihareket etmesine ragmen ilk hizda net olan bir obje ikinci karede alan derinligi fazla olsada hareketden kaynakli olarak netsiz gozukebilir.
Usteki imajda yukaridaki fotograf hizli bir enstantane asagidaki ise yavas bir enstantane ile cekilmistir.
Son ve kisa olarak toparlamak gerekirse; Enstantane ve Diyafram her ikiside isiga duyarli yuzeye dusecek isigi ayarlar. Ancaak Diyafram miktari Enstantane sureyi belirler. Diyafram Net alan derinligini etkiler, Enstantane objelerin hareketli veya donmus gozukmesini saglar.
Ek olarak bu linkleri inceleyebilirsiniz:
CanonTurk Diyafram Testi
Diyafram - Enstantane - ISO Simulatoru
Umarim bilgiler aciklayici olur.
Saygilar
Konu tunapala tarafından (01.December.2011 Saat 21:28 ) değiştirilmiştir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
Sinav nasil gecti bari? Cevaplarin hepsi vizeden sonra geldi. Ben gormustum ama yanlis birsey yazarim diye yazmamistim
çok teşekkür ederiz arkadaşlarım adınada allahtan vize bırkac saat ertelendıde burda yazanlardan faydalanabıldık telefondan gırdık sınavda 3 soru sordu hocamız Hayk Kirakosyan fotoğrafcı olarak bıldıgımız terımler fakat 2.sınıflardan ogrendıgımız kadarıyla baya bır zorlıyarak detay cok sey ıstıyormus tecrubelerınız ve bılgılerınızden bayagı bır faydalandık bundan dolayı sizlere minnettarız. Vizede 3 soru sordu hocamız
1-) Shutter ve diyafram nedir bunların ortak noktaları nelerdır ? Film kamera ve fotograf makınasındakı shutter farkları nelerdır ?
2-) Alan derinliği nedir ? Hangi koşullarda alan derinliği oluşturabiliriz ve nasıl müdahale edebiliriz ?
3-) Kaç tür objektıf vardır kullanım alanları nelerdir ? Objektıflerde diyafram değerleri ne tür öncelikler saglar.
Kendı adıma konuscak olursam 98 falan beklıyorum 2 puanı bıyerden ıllakı kırar 2 sayfa doldurdum komple şekıllerlede anlattım merakla sonucu beklemekteyız tekrardan cok tesekkur ederız. Bir bahaneylede shutter ve dıyafram arasındakı farkı ve benzerlıklerı ogrenmıs olduk bilmiyenler adına
Canon 60D, Canon 450D , Pentax K20D = 90-300 mm 50mm F1.8 70-200 F4 İS 18-55 mm
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
)