Soru: Pratikte fare gibi çalışıyorsa, neden fare yerine grafik tablet kullanmalıyım?
Cevap: Yıllarca kalem kullanarak çizim yaptığımız için bilgisayarda fare ile çizim yapmaya çalışmak zor gelir. Özellikle Adobe Photoshop, Corel Painter, Autodesk Sketchbook Pro gibi çizim, boyama yazılımlarında kalem fareye göre daha doğal bir kullanım sunar ve kısa bir alışma sürecinden sonra daha hızlı ve etkili çizim yapabilirsiniz.
Diğer önemli farklar ise kalemin sahip olup da farenin sahip olmadığı basınç ve eğim algılama yetenekleridir. Çoğu grafik tasarım yazılımı basınca duyarlı tabletleri desteklemektedir. Bu özellikle sayesinde siz kalemi ne kadar çok bastırırsanız çizgileriniz de ona göre değişiklik gösterir. Çizgilerin nasıl değişeceği yazılıma ve sizin tercihinize göre değişebilir ki fırça boyutunu ve şeffaflığı değişebilecek özelliklere örnek olarak verilebiliriz. Fare ile bunları simüle etmek imkansızdır.
Soru: Doğal kullanım ve basınca duyarlılık anahtar özellikler demek ki. Peki basınca duyarlılık modelden modele farkediyor mu?
Cevap: UC-Logic ürünleri 1024 basınç seviyesini destekliyor (sadece WP4030 modeli 512 seviye) yani kalemi bastırdığınızda 1024 farklı seviyeyi algılayıp kullandığınız fırçanın özelliklerini buna göre ayarlayabiliyor. Wacom ise giriş seviyesi olan Banboo serisinde 512/1024 seviye, ileri seviye sayılan Intuos 4 serisinde ise 2048 basınç seviyesi sunmakta.
Soru: Basınca duyarlılık kalemin mi yoksa çizim yüzeyinin mi özelliği?
Cevap: Basınca duyarlılık, kalem ucunun sahip olduğu bir özelliktir. Çizim yüzeyinin görevi kalemin nerede bulunduğunu belirlemek yani konumla sınırlı ama bundan çizim yüzeği olmadan da kalemin kullanılabileceği gibi bir sonuca varmayın. Çizim yüzeyi bilgisayara bağlanan bileşen olduğu için olmazsa olmaz.
Soru: Eğim algılama nasıl oluyor?
Cevap: Gene kalemin bir özelliği bu da. Kalem ile çizim alanına dik düzlem arasındaki 0 ila 60 derece arasındaki açıları algılayabilen kalem sayesinde kaligrafi gibi alanlarda çalışma yapanlar, gerçek kalem simülasyonuna bir adım daha yaklaşmış oluyorlar.
Soru: Özelliklerde ‘raporlama hızı’ diye bir değer vardı, o ne oluyor?
Cevap: Çok uzatmadan, grafik tablet – bilgisayar arası iletişim hızı diyebiliriz. rps yani saniyede rapor sayısı olarak ölçülür. 200 rps demek, saniyede 200 kere bilgilerin bilgisayara iletilmesi demektir.
Ve gelelim çoğu kişinin sormak isteyip de çekineceği soruya.
Soru: Tabletin yüzeyi ile ekran alanı arasında nasıl bir ilişki var?
Cevap: Tabletin aktif yüzeyi ekranı bire bir kapsıyor yani kalemi tabletin sağ üst köşesine getirdiğinizde fare imleci de ekranın sağ üst köşesinde oluyor. Kalem karşı köşeye yani sol alt köşeye getirildiğinde de fare imleci ekranın sol alt köşesine geliyor. Kalem tabletin merkezinde olduğunda da fare imleci ekranın merkezinde oluyor. Tabletin geniş, ekranın 4:3 formatında olması ya da ekranın geniş, tabletin 4:3 formatında olması durumu değiştirmiyor. Tabletlerin aktif alanı da beraberinde gelen yazılımlarla değiştirilebiliyor yani isterseniz geniş tabletin aktif alanını 4:3 formatında olacak şekilde küçültebilirsiniz ama buna gerek yok çünkü bu şekilde sorunsuz kullanılabiliyor.