Büyük şehirlerde bunu yapabilmen imkansız. Özellikle istanbul'da.
Bunun nedeni aslında hep orada olan yıldızları ne gözün ne de makinenin pozlamadan kaynaklı görememesi. Çevrede o kadaç çok ışık var ki göz bile pozlamasını ayarlayıp pozlamayı genele göre aldığı için ve en yakın yer zemin olduğu için diyafram ksıldıkça kıslıyor gözde. O zaman da gökyüzü yıldız yokmuş gibi görünüyor.
En basit açıklaması kötü bir örnekle olacak ama şöyle.
99'da deprem olduktan hemen sonra istanbul adeta yıldız yağmuruna tutuldu. Gökyüzü o kadar çok yıldızı bize gösterdi ki millet bunu Gök başımıza iniyor Allah belamızı verdi işte diye düşündü. Ama bir şeyi unutuyorlardı. O yıldızlar hep ordaydı ama istanbulun tüm elektiriği gittiği için ışık olan tek kaynak gökyüzündeki ay ve yıldızlar oldu ve onlara netledik millet olarak
Yıldız pozlamak için genelde zifiri karanlık seçilir. Göz görmeyecek şekilde yani. Mesela Tuna abinin çektiği fotoğraflarda eminim orda önünü bile sor görüyordur Tuna abi.
Tamam fazla ışık olan yerde de bunu yapabilirsin ama dikkat et bu tarz gece çekilmiş time lapse videolarında kontrastı düşük ve yeryüzünde bilmem kaç kilometre ötedeki köyün ışıkları ulaşmış oluyor.
Şu amerikadaki adamın adını hatırlayamadım ama slider la falan çalışan ve astronomi ödülü falan biri vardı. Timelapse lerini izle hepsi ay ışığında veya ona yakın yerlerde ve insandan uzak yerlerde yapılmış.
İşin özü bu ne kadar uzaksan sabit ışık kaynağına o derece iyi poz elde edersin. Yeryüzünden bir şeyler katmak istiyorsan da sağlam el fenerleri kullanıp pozlamaya göre ışıkla aydınlatmak istediğin yeri boyarsın. Ya da bir kulübe de dahil oluyorsa işin içine içerisinde bir defa 1/64 te falan flaş patlat ya da içerisine bir mum koy aydınlanacaktır içi.
Karışık oldu ama yapcek bişey yok.