İyi fotoğraflar değiller ancak; forumu bu anlamda bu kadar mesgul etmişken yaptığım şeyi paylaşma gereği hissediyorum.Projeyi aynen hocaya verdiğim gibi buraya koyuyorum...


Project in Photography
Vize Ödevi
"Eskişehir size ne ifade ediyor?" başlığı altında değerlendirilen bu ödevde Eskişehir'li bir öğrenci olarak yaşadığım çelişkiler ve kolaylıkları fotoğraflarla ifade etmeye çalıştım. Ailesinin yanında kalan bir öğrencinin ne gibi kolaylıkları hatta duyarsızlıkları olduğunu vurgulama çalışarak projenin konusuna uygun fotoğraflar çekmeye özen gösterdim.
Seçilen fotoğraflarda Eskişehir' de yaşayan bireylerin şehrin ekolojik yapısına uyumunu, aile içindeki rahatlıkları çelişkileri, şehrin bireylere verdiği dinginlik, şehirde yaşayan yerlilerin birbirleriyle ilişkileri gibi konular projenin ışığında şekillenen amaçlar oldu. Proje bir bütünlük oluşturması açısından aynı gün çekilmiştir. Projede istifade edilen modeller amaca uygun olarak, doğallığı bozmaması açısından habersiz çekilmiştir. Fotoğraflar çekilirken herhangi bir toplumsal zorlukla karşılaşılmamıştır. Bu aşamada fotoğraflarla yansıtmak istediğim " Eskişehir size ne ifade ediyor?" projesini fotoğraflarımla açıklamak isterim.



"Çalış" isimli fotoğrafı daha yakından ayrıntılı biçimde anlamlandırmak için öncelikle içinde doğup büyüdüğüm şehirde şekillenen yaşamımı anlatmak istiyorum. Müzikle iç içe bir aile bireyi olarak müziğe adım atmam hiç de zor olmadı. Küçüklüğümden bu zamana kadar içimde beliren ve ailemle şekillenen müsizyenlik kavramım beni bu dönemime kadar yalnız bırakmadı. Öğrenimini gördüğüm Basın ve Yayın bölümünden çok daha derinlerde biryerde olan o ruhu atamamak şu zaman dahilinde beni gelecek endişesiyle rahatsız ediyor. Buna rağmen derinlerdeki o duyguyu amatör olarak yaşatmak endişesi gitgide arttığı için evime gelip notalarla iç içe olma zorunluluğu hissediyorum. Bu bağlamda "Çalış" isimli fotoğrafım bütün çatışmalara rağmen vazgeçemediğim müzik heyecanımı yansıtmaktadır.




"Hangisi ?" isimli fotoğrafta vurgu yapmak istediğim, kendi içimde yaşadığım çelişkiyi, belirsizliği ve kararsızlığı sunabilmekti. Kendime sorduğum,"Haberi yapan mı yoksa haberi yapılan mı olmak istersin?" ve "Hangisi diğerinden daha faydalıdır ?" sorusuyla şekillenen belirsizliği anlamlandırabilmek amacıyla fotoğraf oluşturulmuştur. Kitapların üst üste gelmesi bu bağlamda, iki konunun güç çatışmasını ifade etmek için kullanılmıştır. Fotoğraftaki "Liberal Basın" yazısının net olarak seçilmesinin nedeni ise eleştirel bir anlam yüklenmeye çalışılmasıyla ilişkilidir.




Eskişehir'de okuyup aile ile beraber kalmanın rahatlıklarını ifade etmemek mümkün değildir. Maddi ve manevi olanakları şehir dışından gelen bireylere nazaran daha rahat bir üniversite hayatı geçirdiğimi anlatabilmek için proje kapsamında 2 fotoğraf seçtim. "Sıkıntısız" ve "Temiz" fotoğraflarında vurgu yapılmak istenilen,aile ile yaşanıldığında öğrenciye diğer bireylere nazaran daha bir rahat hayat yaşayabildiğini söylemektir. Bu bağlamda fotoğraflarda maddi ve manevi sıkıntısızlık ifade edilmek amaçlanmıştır.







Şehrin büyük sıkıntılarından olan soğuk ve gün içinde değişen iklim yapısını göz önüne aldığımızda şehirde yaşayan insanların ani değişen hava şartlarına uyumunu ve tedbirini açıklamak amacıyla 2 fotoğraf ("Üşüyeceksin" ve "Tedbir" ) seçtim. Sanıyorum ki ellerinde hırkalar yerine montlarını gezdiren bireylere büyük bir oranla bu şehirde rastlarız. Yaşanılan ani ısı değişimlerinin bireyler üzerindeki olumsuz etkisini vurgulayabilmek için ise " Yine bozdu " fotoğrafını uygun gördüm.



Eğer bir bankta oturuyorsanız bu şehirde, yanınıza gelen ilk kişinin sizinle hemen konuşmaya başlamasını çok olağan karşılarsınız. Şehir de insanlar şehrin yapısı gereği halen iç içe yaşayabilmektedir. Yaşınız ne olursa olsun oturduğunuz bankta kendinizi memleket meselelerinde bulursunuz. "Yahu bu..." isimli fotoğraf ismini, genel seçimlerle ilgili tartışmanın yoğun yaşandığı bir banktan alıyor.



Bu şehirdeyseniz baharın gelmesini daha bir heyecanla beklersiniz. Baharın gelişini müjdeleyen ne televizyon kanalları ne de yaşanılan tarihtir. Size en güvenilir bilgiyi veren çiçek açmaya başlayan ağaçlar olacaktır. Bir Eskişehirli olup "Müjde" isimli fotoğrafı görmek insana büyük mutluluk verir.


Kendinizi dingin ve güvenli hissetmek istiyorsanız bu şehir diğerlerine nazaran size bu imkanı verecektir. CNBC-e Business' ın yaptığı araştırma da bunu doğrular niteliktedir. Yaşamak için ideal şehirler isimli çalışmada Eskişehir ikinci sırada yer almaktadır.