Akvaryum Fotoğrafı Çekimi
Akvaryum ve akvaryum içindeki balıkların fotoğraflarını çekmeden önce planlama yapmakta fayda bulunmaktadır. Bunun için aşağıdaki sorulara kendi kendinize tatminkar yanıtlar vermeniz gerekmektedir:
-Ne çekeceğim?
Bütün olarak akvaryumumu, içindeki balık gruplarını ya da tek bir balık mı?
Akvaryumun içindeki canlı hareketleri nasıl?
Hızlı mı yoksa yavaş balıklardan mı oluşuyor?
Akvaryumun arka planı nasıl?
Sadece cam mı yoksa cama yapıştırılmış fon ya da boya mı?
Akvaryumun ışıklandırması nasıl?
Az ışıklı bir ortam mı yoksa ışığın yoğunluğu fazla mı?
Çekeceğim akvaryum için hangi ekipmanlarım var?
Bu soruların yanıtlarını verdikten sonra hemen fotoğraf çekimine başlamayın. Öncelikle fotoğraf çekimine karar verdiğiniz günden birkaç gün önce akvaryum temizliğini yapın: kumları, taşları, akvaryumun içindeki aksesuarları ve her şeyden daha önemli olan camın içinin ve dışının leke bırakmayacak şekilde temizlenmesine özen gösterin. Birkaç gün mühlet verilmesinin nedeni akvaryum suyunun kristal berraklığa gelmesine fırsat tanınmasıdır.
Arka plan nasıl olmalı? Elbette zevkler ve renkler tartışılmaz olsa da akvaryum fotoğrafçılığı için arka planın koyu renkte boyanmış olması tercih nedenidir. Çünkü yapıştırma fonlarda camla fon kağıdı arasında boşluklar kalabilmekte, fotoğraf çekilirken alan derinliği düşük tutulduğunda arada kalan tortular, yapışkan izleri veya kağıt kıvrımları aynen fotoğrafa geçebilmektedir. Hatta fotoğrafını çektiğiniz görüntünün gözünüzün algıladığından daha rahatsız edici bir biçimde olduğunu görebilirsiniz.
Akvaryum içindeki aksesuar malzemelerinin parlamaları en az yansıtacak nitelikte ve doğal görünümlü olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Akvaryum fotoğrafları çekerken ortamın karanlık veya loş aydınlatılmış olmasına özen gösterin. 200 litreye kadar olan akvaryumlar balık türlerini, mercanları ve bitkileri görüntülemede uygun ölçülerdir. Bu ölçüye kadarki akvaryumlarda balıkları görüntülemek daha zahmetsiz, akvaryum içi ışıklandırma ortamının rahatlıkla sağlanabilmesi bakımından elverişlidir.
İlk kez akvaryumun fotoğrafını çekecekseniz, makine ve ekipmanların (ör. tripodun) birkaç gün akvaryum önünde bırakmakta fayda olabilir. Çünkü balıkların yeni cisimlere karşı tepkileri genelde tedirgin olmak şeklindedir. Birkaç gün fotoğraf çekmeden çekermiş gibi yapıp bir miktar akvaryum önünde zaman geçirmek faydalı olabilir.
Böylece balıklar gerginliklerinden sıyrılacak, daha güzel ve doğal pozlar vereceklerdir. Doğal ortamda mı yoksa flashla mı çekim derseniz. Tercih her zaman doğaldan yana olmalıdır. Ancak çoğu zaman akvaryum ışığı makineye yeterli hızı vermekten uzaktır. Böyle bir durumda flash kullanmak zorunlu hale gelecektir.
Oğuz Altun'dan Alıntıdır..