üstatlar yazmış. bence defalarca okuyup denemen lazım.
ama iş tv moduna almakla bitmiyor. başıma geleni anlatayım. öncelikle istanbuldasın. en kısa zamanda yeşilköye git. orda sahilde park var. oraya in. yada parkın ilerisinde avm var üst giriş otopark kısmına git. yada avm ile park arasında sahilde dur. buralar uçak çekmek için süper yerlerdir. eeee diyeceksin. ne olmuş? gelelim tecrübeye?
manuel çekerim dersin yada tv moduna girersin. istediğin enstanteneyi girersin. atıyorum 1/250 den 1/4000 e kadar kademeler halinde. basar çekersin sonuç hüsran. bir sorunumuz var hüstın... hüstın cevap ver dersin. çünki makinanın af si çuvallar durur. her şeyi çeken uçağı çekmez. af kaçırır. af de nokta iş görmez. merkez ağırlıklı iş görmez. ne görür genel. şimdi diyecek ki arkdaşlar ne yaptın? iyi bir gövde tek nokta, merkez ağırlıklı da iş görür. ama genelde çuvallar yaklaşık 300 km ile inen uçakta. of dersin ne güzel hava 1 dk da bir inen uçaklar elimi uzatsam değecek gibi. 24-105 lens offf misler gibi yeter ve artar. ne oluyor.
ayıp değil günah değil makinayı üzerindeki tekerden spor moduna alın. spor modu sadece optimum enstantene değil, optimum af ve diğer ayarları da barındırır.
sonuç al spor moduna yerini güzel seç çatı çatır çek. ne netlik kaçar ne kadrajın gider netliği beklerken. sonuç ne olur genel itibari ile net fotoğarlar başarılı kadrajlar.
yok ben profesyonel oldum yok o oldum yok bu oldum dersen, tırmalar durursun oracıkta. çektiklerinde bir halta benzemez. soğursun. ne ümitlerle geldim dersin.
yok benim lens hızlı, makine canavar öyle güzel uçak çekerim ki ne kaçanı uçan bile kurtulmaz orada debelenir odağı tutturacam kadrajı tutturacam diye kendinden nefret edersin.
ama elinde atıyorum 400mm ve üzeri lens varsa tavsiye olarak monopot daha iyisi tripotla 400 ve üzerinde daha uzak bir mesafeden çekerim dersen daha kolay af yakalar kadraj kaşırmazsın. yeşilköyde uçakla sizin aranızda 100-200 m mesafa var. hava gösterilerinde bu uzaklık çok değişken. atıyorum sortilerde 200 ken istediğiniz kadrajda 500m olabilir.
genelde basit iyidir. teferruata dalıp olayı kaçırmayın. alın spor moda yapın zum. ne af ne enstantene ne bilmem ne dert etmeyin....
" adım hıdır, bildiğim budur"
not: 4 gündür yoktum forumda, sanmayın kaçtı gitti. he bu yazdıklarım naçizane tecrübem 3-5 saatlik çekimden. polemiklik bir konu değil. gerilmeyelim.
güzel insanlrı öpüyorum sevgi ve saygı ile. iyiki varsınız. uyuzlar sizi de Allaha havale ediyorum
bu arada bizim forum da Allahtan uyuz yok![]()