Bu seferki asıl başlığımız olacak olan "Orjinal Sanat Fotoğrafları Yaratmak için 5 Öneri" konusuna girmeden önce yazarın da dediği gibi yazının ilk bölümü sayılabilecek "Fotoğrafta Vizyona Neden İhtiyacımız Var?" kısmı ile devam etmek istiyorum.
Yazılarda vizyon derken genel kullanımı olan, olayları görme ve algılama biçiminden bahsettiğimizi de dipnot olarak aktarmak isterim. Yazımıza geçerken, yazıyı yazan kişi Julia Anna Gospodarou Siyah beyaz sanat fotoğrafları konusunda çok beğendiğim ve kendini kanıtlamış ve bir çok ödül kazanmış bir fotoğrafçı. Yazımıza başlayalım:
Fotoğrafta Vizyona Neden İhtiyacımız Var?
Bu makale fotoğrafta vizyona neden ihtiyacımız olduğu ve sanatımızı nasıl bize özgü yapacağımız hakkındadır.
Vizyon sizin yaratıcı olup taklit etmemenize nasıl yardımcı olur?
Neden fotoğrafta vizyon hakkında konuşuyorum?
Vizyon hakkında konuşuyorum çünkü vizyonun sanatın en önemli bileşeni olduğunu düşünüyorum. Bu serinin devamında size neden böyle düşündüğümü ve genel olarak sanat fotoğrafçılığı, sanat yaratmak istiyorsanız vizyonunuzu keşfetmeye başlamanız gerektiğine inandığımın nedenini anlatacağım.
Kendi vizyonunuzu keşfetmeniz ve geliştirmeniz sizin beğendiğiniz tarzları taklit etmekten, başkalarının taklit edebileceği kendi tarzınızı yaratmaya geçmenizi sağlar.
Giriş – “Urban Saga” ‘nın Anlamı – Paris’teki Eyfel Kulesinin 9 Poz Vertoraması(Panaroma gibi çekim yapıp birleştirme fakat yatay değil, dikey çekim.)
Urban Saga III - Untold Truth - Julia Anna Gospodarou
Bu makaleyi yine bir panaroma olan imajım üzerinden anlatıcam. Geçen sene Paris’teki workshop’umda çektiğim 9 dikey fotoğraftan oluşturdu, teknik olarak bu bir vertorama.
Bir imaj yaratmak için 9 fotoğraf çekmek fazla gibi görünebilir ama, çektiğim ayrıntı miktarı beni uçurdu. `0 Zoom yapar veya baskı alırsanız, hala detayları görmeye devam edersiniz. Bu imajı elde Canon 70-00 f/2.8 lens ile 200mm de çektim. Bu tarz çekimler için tripod kullanmanızı tavsiye ederim ama bazen tripotun duygunun önüne geçtiğini ve vizyonumu yavaşlattığını düşünüyorum. Bunu farklı bi şekilde yaptım, vücudumu ve dirseklerimi korkuluğa yaslayarak kameramı sabitledim. Ve bu işe yaradı.
Amacım uzun pozlama bi fotoğraf çekmek değildi çünkü gökyüzünde elverişli bi hava ve yeteri kadar bulut yoktu ama uzun pozlama yapmam da şart değildi.
“ Urban Saga” serisi içerisinde baskın öğe konudur ve negatif alana odaklanılmasını istemiyorum. (Uzun pozlama yaptığında gökyüzünde bulutların oluşturacağı alana odaklanılabileceği için, tercih etmediğini ve bu sayede direk Eyfel Kulesine odaklanılmasını istediğini kast ediyor.) Zorunda olmadıkça serilerim içerisinde bulunan fotoğraflarda uzun pozlama tercih etmiyorum. Serideki bir sonraki resmim uzun pozlama ve yakın bir zamanda göreceksiniz. (Yazının bu bölümünde kendi işleri üzerinden gidiyor, yaptıkları ile ilgili az çok bilgi sahibi olduk, genel bilgiler verdiği kısımlara geçiyorum.)
Hayat vizyonum var ve bu vizyonu karşılayan fotoğrafları bulmaya çalışıyorum. -Alfred Stieglitz
Sanat Vizyonla Başlar. Sanat Arzuyla Başlar.
Sanat yaratma arzusu ile başlar ve doğru koşullar altında vizyon yaratan şey budur. Vizyon dünyayı kendi kendine anlatmak için insan içinde doğmuştur ve sanat fotoğrafı veya sanatın herhangi bir nesnesi olsun, bunların doğumuna neden olan ışıltıdır.
Arzu --> Vizyon --> Sanat --> Sanat Fotoğrafçılığı
Şimdi düşünecek olursak, vizyonunuzu bulmanın sanatta en önemli şey olduğunu söylüyorum. Çünkü sanatı yaratan şey budur. Konu ne kadar orijinal/etkileyici/ popüler/çok-satan olsa da, ne kadar iyi bir kameranız ve lensleriniz olsa da, fotoğrafçılık ve ekipman hakkında ne kadar bilginiz olsa da, fotoğraf işleme konusunda ne kadar yetenekli de olsanız, vizyonsuz bir sanat veya sanat fotoğrafçılığı olamaz.
Vizyon sizin işlerinizin ve gelecekte olacak olanların istisnasız omurgasıdır.
Devam edecek..