CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 15 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 15 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree20Likes
  • 8 Post By CengizCavusoglu
  • 5 Post By CengizCavusoglu
  • 1 Post By CengizCavusoglu
  • 1 Post By CengizCavusoglu
  • 1 Post By CengizCavusoglu
  • 1 Post By CengizCavusoglu
  • 2 Post By HakanGil
  • 1 Post By CengizCavusoglu

Konu: Fine Art(Güzel Sanat) Fotoğrafçılığı Hakkında Bir Yazı

  1. #1
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart Fine Art(Güzel Sanat) Fotoğrafçılığı

    Öncelikle herkese merhabalar;

    Güzel Sanat fotoğrafçılığı hakkında forumda herhangi bir bilgi bulamadım. Meraklısına, öğrenmek isteyenine, araştırırken bulduğum çeşitli kaynaklardan yaptığım çeviriler, okulda öğrendiklerim, edindiğim bilgiler doğrultusunda bir konu açmayı düşündüm. Şu anlık vaktim kısıtlı olduğu için bir kaynaktaki yazının bir kısmını paylaşacağım, ilerde geri kalanını ve diğer kaynaklardaki bilgileri de ekleyeceğim.

    Kısaca Güzel Sanat fotoğrafçılığını tanımlamaya çalışırsak; Fotoğraf çekmeden önce kendimize ait belirli bir konu bulup, bu konu üzerinden, belirli mesajlar vermek veya belirlediğimiz bir manifestoya uygun fotoğraflar çekmek ve bunu yaparken tamamen orjinal olup, sadece kendimize ait bir teknik/fikir/konu/mesaj çerçevesinde kalmak diyebiliriz. Görsel güzellikten öte duyguları/fikirleri fotoğraflamakta denebilir. Mesela "Tüketim Çılgınlığı","Savaş","Açlık", gibi çok kapsamlı, küresel ve büyük konular seçip bunları kendimizce ifade eden fotoğraflar da olabileceği gibi, "Kırmızı Rengin Önemi" gibi çok daha basit ve kişisel bir konu seçip buna uygun fotoğraflar çekmek ve bunu yaparken orjinal olmak denebilir.

    Örnek fotoğraflar için:
    Karl Herrmann, Lumiere Noire, Julia Anna Gospodarou

    Güzel Sanat fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenler, nasıl bu konuda kendinizi geliştireceğinizi, nelerden oluştuğu gibi konuları ele alan ingilizce bir kaynaktan yaptığım çeviri ve ufak tefek kendi yorumlarımın bulunduğu yazı aşağıdadır. İlgilenenlere iletmek istedim:


    1-Görme Yeteneklerinizi Geliştirin
    Bu sizin ilk ve en önemli öğrenmeniz gereken yetenek.

    Görme Egzersizleri:
    Her gün 45 dakikanı çevrende her zaman gördüğün bir nesneyi incelemek için ayır.
    Nesnenin farklı bölümlerine odaklanıp renklerim ve şekillerin farkına varmaya çalış. Şunları not alarak kaydet:

    -Kişisel Yansımalar: Nesnenin o parçasını ve orada bulduğun farklı konuyu bulurken hissettiklerin ve fikirlerin, düşüncelerin.

    -İzlenimler: Konuna bak ve onu basit geometrik şekil olarak görmeye çalış veya geometrik şekillerin arasındaki etkileşimi görmeye çalış. Grafiksel açıdan en çekici halini not et

    -Ne anlatıyor/hissettiriyor? : Nesne ne ifade ediyor/anlatıyor/hissettiriyor gibi görünüyor? Kaba/Yumuşak, Sıcak/Soğuk, Yumuşak/Sert, Hareketli/Sabit. Hangi duygu veya ruh halini yansıtıyor? Sevgi/Nefret, Eğlence/Hüzün, Öfke/Sevinç, Barış/Savaş, Huzur/Kargaşa. Hislerinizi ve duygularınızla cevap verin.

    -Anlamı: Konu(Nesne) ne anlam ifade ediyor gibi görünüyor? Aklınızla cevap verin.

    -Tema: Kişisel fikirleriniz açısından, grafiksel izlenim olarak, ne söylüyor, ne anlatıyor gibi duruyor? Görüntüleyenlere ne hissettirmesini istediğiniz, temasıdır.

    2-Yeni Görme Yolları Geliştirin
    Aynı eski konuyu aramak, sonra aynı eski fotoğrafları çekmek, aynı eski yollarla fotoğraf çekme konusunu fark edebilirsiniz. Bu olduğu zaman sıkılmaya başlar, bıkarsınz. Bu olduğunda veya daha iyisi olmadan önce yapmanız gerekenleri bilmeniz gerekiyor.

    Fotoğraf yapımında(Sanat fotoğrafları için fotoğraf çekmek yerine fotoğraf yapmak tabiri daha sık kullanılır.) isteğiniz dışındaki alışıldık görme kurallarını çiğnemek için en iyi yol bunları yazmanızdır. Sonra bu liste elinizdeyken bu listedeki kurallara zıt 40 fotoğraf yapın.

    Sonuçları incelemeye başladığınızda fikirleriniz oluşmaya başlar. Unutmayın siz yeni fikirler arıyorsunuz ve bu yüzden sevdiğiniz ve sevmediğiniz imajları ayırabilmelisiniz. Sonrasında sizi bu şekilde düşünmeye iten ve daha benzer ancak daha geliştirilmiş fotoğraflar yapmak için neler yapabileceğinizi düşünmeye başlayın. Daha hassas, daha açık olun ve şansınıza inanın.

    Sonrasında öğrendiğiniz yeni şeyleri uyguladığınızdan emin olun. Unutmayın bu egzersiz düşünme ve görme yeteneklerinizi geliştirmek için, bunu her zaman her yerde yapabilirsiniz sadece fotoğraf çekerken değil.



    3-Yaratıcılığınızı Geliştirin

    Güzel sanat fotoğrafları yaparken tamamen açık yaratıcılığınızı kullanın. Yaratıcılığınızı, sanat galerilerine giderek, medyadaki çeşitli sanat bilgilerini takip ederek geliştirin. Kişisel fikirlerinizi, izlenimlerinizi, grafik bilgilerinizi not alın. Fotoğraf çekmeden önce fotoğraf çekmeye gittiğinizi, fotoğraf çektiğinizi, ortaya çıkan sonuçları hayal ederek düşünün. Bunların hayalini kurarak uykuya dalın. Bu yollarla yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz.

    4-İzole etme ve Seçme Pratiği

    Güzel sanat fotoğrafçılığı şunları da içerir:

    İzole Etmek

    Konunun belirli bölümlerini seçmek ve onu diğerlerinden ayırmak, not etmek.
    -Size neler hissettirdi?
    -İzlenim, anlatım ve anlamı neler oluşturuyor?

    İzole etme yeteneklerinizi her yerde deneyebilirsiniz ve denemelisiniz.




    Seçmek

    Konunun önemli temel unsurlarını diğer her şeyden, kameranın pozisyonunu, odak uzaklığını, alan derinliğini, enstantane süresini, az-doğru-çok pozlama vesaire ile ayırmak/öne çıkarmak.

    5- İfade ve Anlam Katmak

    Sembolizm yoluyla konunuza anlam ve ifadeler dahil etmelisiniz. Konunuzla ilgili olan sembollerin farkına varmaya başlamalısınız. İçeriğinizdeki semboller ve tarzınız bir arada olmalıdır. Ayrıca konunuzda çektiğiniz semboller dolayısıyla ortaya çıkabilecek sembolizmin farkına varmanız gerekir.
    Mesela: Evlenme teklifi(içerik) ve sesin tonu(tarz) birlikte olmalıdır ki kulağa hoş gelsin(etki) uygun hissedilsin(etki) ve açıkça dile getirilen düşünceler(anlam), Ana fikrin etkili bi şekilde iletilmesi için bunlar gerekir. Son olarakta “Benimle Evlenir misin?” (Konu Teması/Ana Fikir)

    İfade/Anlatım

    İnsanların genel olarak zihinlerinde farklı şekillere, dokulara, çizgilere, tonlara, renklere, desenlere vesaire tepkiler verip, her birini farklı algıladıklarını unutmayın. Mesela bir kar fotoğrafı soğuk hissettirip, hüzün duygusu verir. Karın şeklinde veya renklerinin doğasında soğuk veya hüzün hissi uyandıran bi şey vardır. Renkler, şekiller veya diğer nitelikler aracılığıyla bizler farklı hisler, duygular ve ruh halleri hissettirebiliriz.

    Anlam

    İnsanlar görsel öğelere karşı sadece farklı hisler, duygularla cevap vermekle kalmayıp, onlarla ilgili farklı fikirlerde de bulunurlar. Mesela bir dağ fotoğrafı, ihtişam, kalıcılık, sağlamlık veya izole olmuşluk, köşeye çekilmişlik gibi fikirleri de gösterebilir. Bu sebeple çektiğiniz fotoğraf içinde bulunan anlamları not etmeye çalışın

    6- Fotoğrafın Farklı ve Eşsiz Yanlarını Kontrol Etmeye Çalışın

    Fotoğrafın diğer görsel medyadan farklı birçok temel özellikleri vardır ve fotoğraf yaparken bunları bilmeniz gerekir.

    · Nesne daima kameranın önünde olmalıdır.
    · Ayrıntıyı tam bir şekile oluşturma yeteneği.
    · Fotoğrafın çekileceği anı seçebilmek
    · Pozlama hızı
    · Olumsuz olaylardan yararlanabilme
    · Işığa tamamen bağımlı olması
    · Kamera objeleri insan gözünden farklı görür, bizler zihinsel olarak gördüğümüz bozulmaları düzeltirken kamera bunu yapmaz.
    · Farklı lenslerin farklı görme yolları/biçimleri vardır.

    Bir güzel sanat fotoğrafçısının fotoğraf makinesinin ne kaydedeceğine iyice bakıp, gözle görüldüğünden farklı kaydedebileceğini iyice bilmek gerekir. O zaman düzeltilmesi gerektiğini veya diğer şeyleri bilebilirsiniz.

    7-İyi Bir Kompozisyonun Temellerini Kullanmak

    Bir güzel sanat fotoğrafçısı gördüklerini, düşündüklerini, hissettiklerini ana konu ile en basit, taze ve olabildiğince bağlantılı olarak, görsel tasarım ilkelerine uygun bir şekilde ayarlamak için düşünür ve uğraşır.

    Öğeler

    Grafik içerikler, temel görsel fikirler fotoğrafı oluşturur. Bu unsurların her birinin bir fotoğrafa bakılmasına katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda “ifade” ve “anlam” için de katkıda bulunduğunu unutmayın. Bu içerikler: Çizgiler, Şekiller, Tonlar, Renkler, Ölçüler, Boşluklar, Desenler, Bakış Açısı

    Prensipler

    Güzel sanat fotoğrafı yapmak için kullanılan temel kurallar:

    · Ana fikir/Konu Teması: En önemli prensip. Güzel sanat fotoğrafı çekmenin temelinde bir konu teması seçmek zorunludur. Bu konunun temelini oluşturan tematik bir düşüncedir ve konunun bir resimde detaylandırılmış veya geliştirilmiştir. Şeylerin detaylandırılmış, ayrıntılı ve açık bir şekilde tanımlanması, uygun bir konu temasının en hızlı, en yararlı ve en pratik yoludur.

    · Düzen: Fikir, anlatım, anlam ve konu temasının basit ve açık bir şekilde anlatılması için fotoğrafın ayarlanmasıdır.

    · Dinamikler: Her tür zıtlık heyecan yaratır fotoğrafa dinamiklik katar, kuvvet hissi, canlılık, yaşam vs. Konu temanız için onları(Çizgiler, şekiller, tonlar, renkler vs.) kontrol etmeli ve ayarlamalısınız.

    · Üstünlük: Bazı şeylerin diğerlerinden güçlü olması gerekir. Üstün parçanın fotoğrafın diğer parçalarından daha merkezde ve ilgi alanında olması gerekir.

    · Denge: Dengeyle ilgili farklı çeşitr var: Simetrik(biçimsel) – tutarlılık, katılık, statiklik vb. ve Asimetrik(biçimsel olmayan) bu simetriğe göre daha dinamiktir, objeler arası boyut, renk ve şekil vs tansiyon daha fazladır. Denge resimdeki nesnelerin “izlenimi” yoluyla veya resimdeki “ifade” ve “anlam” yoluyla da elde edilebilir.

    · Oran: Fotoğrafta kullanılan nesnelerin, boyutlarının ayarlanması ile ilgilidir.

    · Desen/Ritim: Desen görsel öğelerin özel gruplaşması/tasarımıdır. Ritim, desenlerin tekrar edilmesidir. Bunlar fotoğrafa dinamiklik katar.

    · Deforme Etmek: Nesneleri genel hallerinden bozmak, fotoğraftaki tansiyonu arttırır ve daha dengesizlik hissi verir, bu sayede konuya hizmet edebilirler. Kamera pozisyonu ve lens seçimi deformasyona çok etki eder.




    Yazı ingilizce kaynaktan tercüme edilmiştir, kelime ve cümle hataları varsa affola.

    Kaynak










    Konu CengizCavusoglu tarafından (13.March.2017 Saat 20:10 ) değiştirilmiştir.
    stetik, emir35, Alnef and 5 others like this.
    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • #2
    HakanGil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hakan Baysalgil
    Makina:
    5D MK3
    Üyelik tarihi
    15.July.2015
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    49
    Mesajlar
    962

    Standart

    Elinize sağlık. Devamını bekliyorum.











  • #3
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart

    Teşekkür ederim, yazıya dinamiklik katmak için fotoğraflar eklendi. Kalan kısmını gün içerisinde eklemeyi düşünüyorum










    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • #4
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart

    8- Farklı Yaklaşımlar ve Türler Kullanın ve Formül Tuzaklarından Kaçının

    Fotoğraf Yaklaşımları: Fine Art fotoğraflar oluştururken 3 temel yaklaşım vardır:



    • Introspektif[İçsel(duygular,fikirler)] Yaklaşım: Fotoğrafı tasarlar ve oluştururken duyguların, fikirlerin ve düşüncelerin temada birincil öncelikli olarak kullanılmasıdır.
    • Ekstrospektif[Somut(sabit, değişmez, genel) Yaklaşım: Nesneye sizin kişisel yaklaşımınız ne olursa olsun, şekli, rengi, asıl amacı gibi genel olarak kabul gören somut şeylerin ön plana çıkarıldığı fotoğraf tasarımları.
    • Ambispektif Yaklaşım: Her iki yaklaşımında birlikte kullanıldığı yaklaşım türüdür. En iyi ve sık kullanılan yaklaşımdır.



    Fotoğraf Türleri: Sanatçı tarafından aşağıdaki türlerden birisi belirlenir:



    • Belgesel: Sadece konuyu anlatmak için, olabildiğince doğru ve gerçek fotoğraflar oluşturmak.
    • Yorum: İzleyicilere kendi fikirlerini ve hislerini aktarmak için yapılan fotoğraflardır. Bu fotoğraflara her izleyici kendi yorumunu katabilir.
    • Kombinasyon: Her iki türünde birleştirilmiş halidir.



    Fotoğraf Formülleri: Fotoğraflarınızı bir dizi formülden ibaret hale getirmeyin. Formüllerin fikirlerin ve anlamın önüne geçmesine izin vermeyin.




    9-İlginç Şeyleri Gözlemle ve Kompozisyon Pratiği Yap


    İlginizi çeken şeyleri sürekli gözlemleyin. Bunlarda ilginizi çeken şeyin ne olduğunu inceleyip, not alın. Konunun izlenimi, ifadesi, ve anlamının ne olduğunu kendinizce keşfetmeye çalışın. Bir fotoğraf yapma yakaşımı ve türü üzerinde karar verin.




    Karmaşık yaklaşmayıp, şu şekilde ilerlemelisiniz:



    • Konu hakkındaki kişisel fikirleriniz ve hisleriniz.
    • Konunun grafiksel açıdan en çekici yönü nedir?
    • Konu özünde/aslında ne ifade ediyor? ve:
    • Zihninizde güzel ve temiz bi şekilde baktığınızda konu aslında kısa kelimelerle ne söylüyor? Seçeceğiniz tema sizin ileriki çalışmalarınızda da en baştaki yol göstericiniz olacaktır.



    10-Sürekli Fotoğraf Çekin

    Kameranızla yapabileceğiniz en önemli şey onu kullanmaktır. Her gün bir kaç dakika dahi olsa fotoğraf çekmek yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlar ayrıca gelecekte size geniş bir fotoğraf koleksiyonuna sahip olma imkanı verir. Aksi takdirde yeteneklerinizi kaybetmeye başlarsınız.


    Ortaya iyi bir iş çıkarma keyfini yaşamak ve fotoğrafçı olarak gelişmek için; Fotoğraf çekmeye devam etmelisiniz.











    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • #5
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ugur
    Makina:
    Canon 6D + 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    29.April.2012
    Nereden
    izmir ve antalya
    Yaş
    40
    Mesajlar
    436

    Standart

    çok teşekkürler , sitede donanım dışında böyle şeylerin paylaşılması konuşulması iyi birşey .










    CANON FF 6D + 5D Mark III + 24-70F4(macro) +24-105F4 +50mm1.4 + 85mm1.8 + 70-200F4IS canon 600 ex-rt ve Godox AD600 Pro ve Ad200 - Godox X1 tetikleyici ve paraflaşlar MacbookPro2014
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #6
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart

    Alıntı LatePhotographer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    çok teşekkürler , sitede donanım dışında böyle şeylerin paylaşılması konuşulması iyi birşey .
    Beğenmenize çok sevindim. Bende böyle farklı teorik bilgilerin de paylaşılması gerektiğini düşünüyorum.

    Yetiştirebilirsem bu akşam farklı bir kaynaktaki bir yazıyı da buraya ekleyeceğim.










    stetik likes this.
    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • #7
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Sezgin
    Makina:
    Canon 100D + 50mm 1.4 + 17-50 Tamron
    Üyelik tarihi
    18.February.2015
    Nereden
    Balıkesir - Bursa -Konya
    Mesajlar
    135

    Standart

    Çok güzel konu olmuş.Kompozisyonu güçlü fotoğrafçıları takip etmeyi seviyorum varsa sizinde takip ettiğiniz konu dağılmaması açısından dmden atışabiliriz.











  • #8
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart

    Alıntı uniquee Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çok güzel konu olmuş.Kompozisyonu güçlü fotoğrafçıları takip etmeyi seviyorum varsa sizinde takip ettiğiniz konu dağılmaması açısından dmden atışabiliriz.
    Teşekkür ederim, konu içerisinde paylaşmayı düşünüyorum zaten konuya uygun olarak, ordan bakabilirsiniz










    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • #9
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart

    Bu seferki asıl başlığımız olacak olan "Orjinal Sanat Fotoğrafları Yaratmak için 5 Öneri" konusuna girmeden önce yazarın da dediği gibi yazının ilk bölümü sayılabilecek "Fotoğrafta Vizyona Neden İhtiyacımız Var?" kısmı ile devam etmek istiyorum.

    Yazılarda vizyon derken genel kullanımı olan, olayları görme ve algılama biçiminden bahsettiğimizi de dipnot olarak aktarmak isterim. Yazımıza geçerken, yazıyı yazan kişi Julia Anna Gospodarou Siyah beyaz sanat fotoğrafları konusunda çok beğendiğim ve kendini kanıtlamış ve bir çok ödül kazanmış bir fotoğrafçı. Yazımıza başlayalım:

    Fotoğrafta Vizyona Neden İhtiyacımız Var?
    Bu makale fotoğrafta vizyona neden ihtiyacımız olduğu ve sanatımızı nasıl bize özgü yapacağımız hakkındadır.

    Vizyon sizin yaratıcı olup taklit etmemenize nasıl yardımcı olur?
    Neden fotoğrafta vizyon hakkında konuşuyorum?

    Vizyon hakkında konuşuyorum çünkü vizyonun sanatın en önemli bileşeni olduğunu düşünüyorum. Bu serinin devamında size neden böyle düşündüğümü ve genel olarak sanat fotoğrafçılığı, sanat yaratmak istiyorsanız vizyonunuzu keşfetmeye başlamanız gerektiğine inandığımın nedenini anlatacağım.
    Kendi vizyonunuzu keşfetmeniz ve geliştirmeniz sizin beğendiğiniz tarzları taklit etmekten, başkalarının taklit edebileceği kendi tarzınızı yaratmaya geçmenizi sağlar.

    Giriş – “Urban Saga” ‘nın Anlamı – Paris’teki Eyfel Kulesinin 9 Poz Vertoraması(Panaroma gibi çekim yapıp birleştirme fakat yatay değil, dikey çekim.)


    Urban Saga III - Untold Truth - Julia Anna Gospodarou

    Bu makaleyi yine bir panaroma olan imajım üzerinden anlatıcam. Geçen sene Paris’teki workshop’umda çektiğim 9 dikey fotoğraftan oluşturdu, teknik olarak bu bir vertorama.

    Bir imaj yaratmak için 9 fotoğraf çekmek fazla gibi görünebilir ama, çektiğim ayrıntı miktarı beni uçurdu. `0 Zoom yapar veya baskı alırsanız, hala detayları görmeye devam edersiniz. Bu imajı elde Canon 70-00 f/2.8 lens ile 200mm de çektim. Bu tarz çekimler için tripod kullanmanızı tavsiye ederim ama bazen tripotun duygunun önüne geçtiğini ve vizyonumu yavaşlattığını düşünüyorum. Bunu farklı bi şekilde yaptım, vücudumu ve dirseklerimi korkuluğa yaslayarak kameramı sabitledim. Ve bu işe yaradı.

    Amacım uzun pozlama bi fotoğraf çekmek değildi çünkü gökyüzünde elverişli bi hava ve yeteri kadar bulut yoktu ama uzun pozlama yapmam da şart değildi.

    “ Urban Saga” serisi içerisinde baskın öğe konudur ve negatif alana odaklanılmasını istemiyorum. (Uzun pozlama yaptığında gökyüzünde bulutların oluşturacağı alana odaklanılabileceği için, tercih etmediğini ve bu sayede direk Eyfel Kulesine odaklanılmasını istediğini kast ediyor.) Zorunda olmadıkça serilerim içerisinde bulunan fotoğraflarda uzun pozlama tercih etmiyorum. Serideki bir sonraki resmim uzun pozlama ve yakın bir zamanda göreceksiniz. (Yazının bu bölümünde kendi işleri üzerinden gidiyor, yaptıkları ile ilgili az çok bilgi sahibi olduk, genel bilgiler verdiği kısımlara geçiyorum.)

    Hayat vizyonum var ve bu vizyonu karşılayan fotoğrafları bulmaya çalışıyorum.

    -Alfred Stieglitz


    Sanat Vizyonla Başlar. Sanat Arzuyla Başlar.

    Sanat yaratma arzusu ile başlar ve doğru koşullar altında vizyon yaratan şey budur. Vizyon dünyayı kendi kendine anlatmak için insan içinde doğmuştur ve sanat fotoğrafı veya sanatın herhangi bir nesnesi olsun, bunların doğumuna neden olan ışıltıdır.

    Arzu --> Vizyon --> Sanat --> Sanat Fotoğrafçılığı

    Şimdi düşünecek olursak, vizyonunuzu bulmanın sanatta en önemli şey olduğunu söylüyorum. Çünkü sanatı yaratan şey budur. Konu ne kadar orijinal/etkileyici/ popüler/çok-satan olsa da, ne kadar iyi bir kameranız ve lensleriniz olsa da, fotoğrafçılık ve ekipman hakkında ne kadar bilginiz olsa da, fotoğraf işleme konusunda ne kadar yetenekli de olsanız, vizyonsuz bir sanat veya sanat fotoğrafçılığı olamaz.

    Vizyon sizin işlerinizin ve gelecekte olacak olanların istisnasız omurgasıdır.

    Devam edecek..











    selmanerdogan likes this.
    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • #10
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart

    Kaldığımız yerden devam...

    Sanatçılar Nasıl Oluşuyor?

    Benim dediklerime bir onay istiyorsanız eğer klasik fotoğrafçılığın ötesine geçip, sanata bakmanız gerek. Her olağanüstü sanatçının temiz bir vizyonu, dünyayı görmek için kişisel bir yolu vardır ve bunları yarattığı sanat eserlerine dönüştürür. Tüm bu sanatçılarda görünen ortak özellik, nesneleri dönüştüren ruhudur-Yarattıklarını sanat nesneleri haline getiren budur-Bu sanatçıların vizyonları onlara yaratmak için bi ışıltı verir.

    Bütün bu sanatçıların el sanatlarını öğrenmesi gerekirdi: nasıl çizilir, tasarlanır, boyanır veya yazılır. Çoğunlukla her biri daha yetenkli olduğu veya çekildi taraftaki sanatı seçti. Bu sanatçılardan bazıları da fotoğrafçılardır. Öncü fotoğrafçılar sanata dokunanlar ve teknik veye konu veya kamera ile vizyonlarını temel alan işler ortaya çıkaranlardır.

    Bu sanatçılar kullandıkları temaya, ekipmana, işleme tekniğine bakılmaksınız kendilerini ifade edebilenlerdir. Fakat tüm bu alanlarda yeterli olmaları gereklidir çünkü vizyonunuzu görselleştirmek, onu gerçek hayata dökebilmek için farklı yeteneklere ihtiyaçları vardır fakat araçlarını(tema, ekipman, işleme) vizyonlarının önüne geçirmezler, sadece kullanabildikleri kadar iyi kullanırlar.


    Neden Sadece Teknik Yetenekler Sizi Bir Sanatçı Yapmaz?


    Çevrenizde bir sürü güzel imajlar görürsünüz ama bunlar sadece iyi fotoğraf yeteneği veya iyi photoshop ürünüdür, duygu ve hayat eksiktir bunlarda. Bir duygu, öz olmadan yaratılmış gibi duruyorlar, çünkü sadece teknik becerilere güveniyorlar. Vizyondan doğmamışlar, kişiliğini bir nesneye çevirme niyeti olmadan oluşturulmuşlar. Tutku yok, sanatçının eserine nüfuz ettirdiği sihir ve zeka ışıltısı yok. Tekniğin mükemmelliği veya işleme yetenekleri ne kadar iyi olursa olsun sonuç etkileyici görünmüyor. Plastik gibi duruyorlar.

    Diğer fotoğraflar kağıdın/ekranın dışına fırlar ve sizi kapar. Sizi baştan çıkarır ve ayrılamazsınız, oturmak ve yaydığı bütün duyguları emmek istersiniz. Bu imajlar sanatçının ruhunu içinde taşır. İlk bakışta anlaşılır. Benim için açıktırlar, ne demek istediğimi biliyorsun. Kendi fikir ve düşüncelerine bir şekil verirler. Vizyonlarının bir sembolik görünümüdür bunlar.


    Sizin Sanatınızı "Sizin" Yapmak


    Vizyon eşsizdir ve sanatınızı "sizin" yapar. Fotoğrafınız ismi değil, onu sizin yapmış olmanız değildir onu "sizin" yapan, vizyonunuzu yansıtmasıdır onu "sizin" yapan.

    Bunu yapmaya nasıl başlayabilirsiniz? Cevap basit: kendinizi temizleyerek. bu ne demektir? Açıklamaya çalışayım:

    Geçen seferki workshop'umda öğrencilerim benim fotoğraflarıma bakıp bunların nasıl bana ait görünmelerini sağladığımı sordular, cevabım şu oldu:


    Benim olmalarına izin vererek.

    Başka bir deyişle varsayımlar üzerine veya belirli bir şeyi yaratmaya çalışmadan oluşmasına izin vererek. Bildiğim her şeyden vazgeçerek, yeni bir fotoğraf üzerinde çalışmaya başladığım sırada, dünyayı yeniden yaratmaya çalışarak. Daha önce gördüğüm bir ruh halini veya atmosferi yaratmaya çalışmadım hiç bir zaman ama kendi içimden gelen, bana uygun olan bi şeyler yaratmaya çalıştım. Çalıştığım her imaj bir savaştı, bir can çekişmeydi, bir coşkuydu. Her yeni imaj zor ama bir o kadar basitti. Kendimi hissediyorum ve bunu anlatmak için uğraşıyorum ama aynı zamanda başından sonuna kadar da eğleniyorum. Ben fotoğraflarımı seviyorum, onlarda beni. Her seferinde onlara giden yolu bulabiliyorum. Bazen daha fazla çalışmam gerekiyor ama onlara giden yol kendi içimde olduğunu biliyorum ve hissetmek için uğraşıyorum bunu da onunla iletişime geçmeye çalışarak, kendi hikayemi çizgiler, ışık ve gölge ile anlatmaya çalışıyorum.


    Ben bir vizyonum, imajlarım da ben.


    Kişisel Sanatınızı Oluşturmak için En iyi 5 İpucu


    1. Kendinizi en dürüst şekilde aktarabilmek için serbest bırakın, eğer kişisel işler ortaya çıkarmak istiyorsanız çevrenizde ilham aramanıza gerek yok.
    2. Fotoğrafınız için kendi hayatınızdan ilham alan bir öykü çizgisi oluşturun. Sizi harekete geçiren bu hikaye, izleyiciyi de harekete geçirecektir.
    3. Etrafınıza bakın ve gördüklerinizi kişisel olarak özümsemeye çalışıp, sadece hissettiklerinizden birini seçin.
    4. Yaratın, taklit etmeyin.
    5. Kendiniz olun, başkaları olmayın. Sizi tanımlayan şeyleri bulun ve onları sanatınıza çevirin. Sanatçı tarzını yaratan kişidir.



    Oscar Wilde demiş ki "Kendin ol, diğer herkes olunmuş."











    selmanerdogan likes this.
    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • #11
    stetik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Said Nuri Tetik
    Makina:
    6d
    Üyelik tarihi
    18.December.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    797

    Standart

    Paylaşım için teşekkürler. Faydalı bir yazı olmuş.










    Canon Eos 6D - Canon (24-105mm f\4 L - 50mm 1.8 STM) - Tamron 90mm f2.8 VC Macro

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #12
    HakanGil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hakan Baysalgil
    Makina:
    5D MK3
    Üyelik tarihi
    15.July.2015
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    49
    Mesajlar
    962

    Standart

    Yıllar önce merak edip araştırmıştım. En sonunda da tüm fotoğrafçılık tarihinde çekilen elle tutulur fotoğrafların %95'inin Fine Art kategorisine girdiği sonucuna varmıştım.
    Makalenizi okuduktan sonra da şu soru aklıma geldi: Göze güzel görünüp de bu kategoriye girmeyen fotoğraf var mıdır acaba? Örnek veren çıkarsa güzel olur, ona göre kavramlar üzerine tartışırız biraz.











  • #13
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart

    Alıntı HakanGil Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yıllar önce merak edip araştırmıştım. En sonunda da tüm fotoğrafçılık tarihinde çekilen elle tutulur fotoğrafların %95'inin Fine Art kategorisine girdiği sonucuna varmıştım.
    Makalenizi okuduktan sonra da şu soru aklıma geldi: Göze güzel görünüp de bu kategoriye girmeyen fotoğraf var mıdır acaba? Örnek veren çıkarsa güzel olur, ona göre kavramlar üzerine tartışırız biraz.
    Ben kanaatimce öyle bi fotoğraf çıkacağını sanmıyorum Hakan hocam. O güzel görünmeyi sağlayanın fotoğrafçının fotoğrafına kattığı ona ait fikirler/duygular olduğunu düşünüyorum. Onlar olmadığında veya izleyiciye belirli bir fikir/duygu aktaramadığında, fotoğraf göze güzel gelse bile tepkinin "ne güzel bir fotoğraf" yerine "manzaraya bak ne güzel" olduğunu fark ettim.










    HakanGil likes this.
    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • #14
    HakanGil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hakan Baysalgil
    Makina:
    5D MK3
    Üyelik tarihi
    15.July.2015
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    49
    Mesajlar
    962

    Standart

    Evet, biraz düşününce gelinen nokta dediğiniz gibi "manzaraya bak ne güzel" oluyor. Yine de biraz kapsamını daraltma ihtiyacı hissediyorum. Dadaist yaklaşımları, sürrealist yaklaşımları, falanı filanı çıkartayım içinden en azından dedim, olmadı. Daraltamadım gitti. Fotoğrafçılık dünyasının büyük bir kısmı Fine Art'ın kağıda basılıp satılmak için çekilen, "gideri olan fotoğraflar" olduğunu düşünüyor. O düşünceden yürüyeyim dedim, yine olmadı. Bir fotoğrafı fine art yapanın ne olduğunu söylemek zor. Ben uzun süre düşündüm, oturtamadım kafamda. Belki de "gideri olan fotoğraf" diyerek kestirip atmak daha hayırlıdır.










    stetik and kjahification like this.

  • #15
    CengizCavusoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cengiz Çavuşoğlu
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    14.December.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    29
    Mesajlar
    390

    Standart

    Alıntı HakanGil Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Evet, biraz düşününce gelinen nokta dediğiniz gibi "manzaraya bak ne güzel" oluyor. Yine de biraz kapsamını daraltma ihtiyacı hissediyorum. Dadaist yaklaşımları, sürrealist yaklaşımları, falanı filanı çıkartayım içinden en azından dedim, olmadı. Daraltamadım gitti. Fotoğrafçılık dünyasının büyük bir kısmı Fine Art'ın kağıda basılıp satılmak için çekilen, "gideri olan fotoğraflar" olduğunu düşünüyor. O düşünceden yürüyeyim dedim, yine olmadı. Bir fotoğrafı fine art yapanın ne olduğunu söylemek zor. Ben uzun süre düşündüm, oturtamadım kafamda. Belki de "gideri olan fotoğraf" diyerek kestirip atmak daha hayırlıdır.
    Bahsettiğiniz kapsamını daraltmak veya onu fine art yapanın ne olduğunu söylemek konusu aslında tamamen sanat için geçerli sayılabilir. Bir şeyi sanat yapanın ne olduğunu tam olarak tanımlayamıyoruz.(sözlük anlamı olsa da modern dünyada her şey o kadar basit olmuyor) Hepimizin evinde bi kaç defa karşılaştığı televizyonda sinyal gittiğinde gördüğümüz o karıncalı ekranın bir sanat eseri olarak sergilendiğini de gördüm, bir kamyon toprağın, farklı toprağın üzerine dökülmesinin de bir sanat olayı olarak değerlendirildiğini de gördüm.(Evet bildiğimiz inşaat kamyonu toprak döktü ve sanat kabul edildi bu.)

    Bi yandan da kendimle çelişmek gibi olacak belki ama sanatın zaten bu olduğunu, belirli sınırlar, kurallar, net kalıplar veya net tanımlamaların dışında olmasının zaten sanat olduğunun farkındayım. Fine art fotoğrafı da fine art yapan sanırım sadece altında yatan fikirler, fotoğrafçının ona kattığı herhangi bir duygu veya düşünce sanırım. Veya çok daha basit olan tabiri ile birileri ona fine art dediği ve öyle duyulduğu için artık o bir fine art. Diğer türlü ise uzun süre dünyanın en pahalı fotoğrafı olarak bilinen Rhein II fotoğrafının pek "gideri olan fotoğraf" olduğunu düşünmüyorum. Güzel 2 renk ve 3-5 çizgi var sadece.










    HakanGil likes this.
    - Gözlerini kaparsan çok daha fazlasını görürsün -


  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •