Öncelikle herkese merhabalar;
Güzel Sanat fotoğrafçılığı hakkında forumda herhangi bir bilgi bulamadım. Meraklısına, öğrenmek isteyenine, araştırırken bulduğum çeşitli kaynaklardan yaptığım çeviriler, okulda öğrendiklerim, edindiğim bilgiler doğrultusunda bir konu açmayı düşündüm. Şu anlık vaktim kısıtlı olduğu için bir kaynaktaki yazının bir kısmını paylaşacağım, ilerde geri kalanını ve diğer kaynaklardaki bilgileri de ekleyeceğim.
Kısaca Güzel Sanat fotoğrafçılığını tanımlamaya çalışırsak; Fotoğraf çekmeden önce kendimize ait belirli bir konu bulup, bu konu üzerinden, belirli mesajlar vermek veya belirlediğimiz bir manifestoya uygun fotoğraflar çekmek ve bunu yaparken tamamen orjinal olup, sadece kendimize ait bir teknik/fikir/konu/mesaj çerçevesinde kalmak diyebiliriz. Görsel güzellikten öte duyguları/fikirleri fotoğraflamakta denebilir. Mesela "Tüketim Çılgınlığı","Savaş","Açlık", gibi çok kapsamlı, küresel ve büyük konular seçip bunları kendimizce ifade eden fotoğraflar da olabileceği gibi, "Kırmızı Rengin Önemi" gibi çok daha basit ve kişisel bir konu seçip buna uygun fotoğraflar çekmek ve bunu yaparken orjinal olmak denebilir.
Örnek fotoğraflar için: Karl Herrmann, Lumiere Noire, Julia Anna Gospodarou
Güzel Sanat fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenler, nasıl bu konuda kendinizi geliştireceğinizi, nelerden oluştuğu gibi konuları ele alan ingilizce bir kaynaktan yaptığım çeviri ve ufak tefek kendi yorumlarımın bulunduğu yazı aşağıdadır. İlgilenenlere iletmek istedim:
1-Görme Yeteneklerinizi Geliştirin
Bu sizin ilk ve en önemli öğrenmeniz gereken yetenek.
Görme Egzersizleri:
Her gün 45 dakikanı çevrende her zaman gördüğün bir nesneyi incelemek için ayır.
Nesnenin farklı bölümlerine odaklanıp renklerim ve şekillerin farkına varmaya çalış. Şunları not alarak kaydet:
-Kişisel Yansımalar: Nesnenin o parçasını ve orada bulduğun farklı konuyu bulurken hissettiklerin ve fikirlerin, düşüncelerin.
-İzlenimler: Konuna bak ve onu basit geometrik şekil olarak görmeye çalış veya geometrik şekillerin arasındaki etkileşimi görmeye çalış. Grafiksel açıdan en çekici halini not et
-Ne anlatıyor/hissettiriyor? : Nesne ne ifade ediyor/anlatıyor/hissettiriyor gibi görünüyor? Kaba/Yumuşak, Sıcak/Soğuk, Yumuşak/Sert, Hareketli/Sabit. Hangi duygu veya ruh halini yansıtıyor? Sevgi/Nefret, Eğlence/Hüzün, Öfke/Sevinç, Barış/Savaş, Huzur/Kargaşa. Hislerinizi ve duygularınızla cevap verin.
-Anlamı: Konu(Nesne) ne anlam ifade ediyor gibi görünüyor? Aklınızla cevap verin.
-Tema: Kişisel fikirleriniz açısından, grafiksel izlenim olarak, ne söylüyor, ne anlatıyor gibi duruyor? Görüntüleyenlere ne hissettirmesini istediğiniz, temasıdır.
2-Yeni Görme Yolları Geliştirin
Aynı eski konuyu aramak, sonra aynı eski fotoğrafları çekmek, aynı eski yollarla fotoğraf çekme konusunu fark edebilirsiniz. Bu olduğu zaman sıkılmaya başlar, bıkarsınz. Bu olduğunda veya daha iyisi olmadan önce yapmanız gerekenleri bilmeniz gerekiyor.
Fotoğraf yapımında(Sanat fotoğrafları için fotoğraf çekmek yerine fotoğraf yapmak tabiri daha sık kullanılır.) isteğiniz dışındaki alışıldık görme kurallarını çiğnemek için en iyi yol bunları yazmanızdır. Sonra bu liste elinizdeyken bu listedeki kurallara zıt 40 fotoğraf yapın.
Sonuçları incelemeye başladığınızda fikirleriniz oluşmaya başlar. Unutmayın siz yeni fikirler arıyorsunuz ve bu yüzden sevdiğiniz ve sevmediğiniz imajları ayırabilmelisiniz. Sonrasında sizi bu şekilde düşünmeye iten ve daha benzer ancak daha geliştirilmiş fotoğraflar yapmak için neler yapabileceğinizi düşünmeye başlayın. Daha hassas, daha açık olun ve şansınıza inanın.
Sonrasında öğrendiğiniz yeni şeyleri uyguladığınızdan emin olun. Unutmayın bu egzersiz düşünme ve görme yeteneklerinizi geliştirmek için, bunu her zaman her yerde yapabilirsiniz sadece fotoğraf çekerken değil.
3-Yaratıcılığınızı Geliştirin
Güzel sanat fotoğrafları yaparken tamamen açık yaratıcılığınızı kullanın. Yaratıcılığınızı, sanat galerilerine giderek, medyadaki çeşitli sanat bilgilerini takip ederek geliştirin. Kişisel fikirlerinizi, izlenimlerinizi, grafik bilgilerinizi not alın. Fotoğraf çekmeden önce fotoğraf çekmeye gittiğinizi, fotoğraf çektiğinizi, ortaya çıkan sonuçları hayal ederek düşünün. Bunların hayalini kurarak uykuya dalın. Bu yollarla yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz.
4-İzole etme ve Seçme Pratiği
Güzel sanat fotoğrafçılığı şunları da içerir:
İzole Etmek
Konunun belirli bölümlerini seçmek ve onu diğerlerinden ayırmak, not etmek.
-Size neler hissettirdi?
-İzlenim, anlatım ve anlamı neler oluşturuyor?
İzole etme yeteneklerinizi her yerde deneyebilirsiniz ve denemelisiniz.
Seçmek
Konunun önemli temel unsurlarını diğer her şeyden, kameranın pozisyonunu, odak uzaklığını, alan derinliğini, enstantane süresini, az-doğru-çok pozlama vesaire ile ayırmak/öne çıkarmak.
5- İfade ve Anlam Katmak
Sembolizm yoluyla konunuza anlam ve ifadeler dahil etmelisiniz. Konunuzla ilgili olan sembollerin farkına varmaya başlamalısınız. İçeriğinizdeki semboller ve tarzınız bir arada olmalıdır. Ayrıca konunuzda çektiğiniz semboller dolayısıyla ortaya çıkabilecek sembolizmin farkına varmanız gerekir.
Mesela: Evlenme teklifi(içerik) ve sesin tonu(tarz) birlikte olmalıdır ki kulağa hoş gelsin(etki) uygun hissedilsin(etki) ve açıkça dile getirilen düşünceler(anlam), Ana fikrin etkili bi şekilde iletilmesi için bunlar gerekir. Son olarakta “Benimle Evlenir misin?” (Konu Teması/Ana Fikir)
İfade/Anlatım
İnsanların genel olarak zihinlerinde farklı şekillere, dokulara, çizgilere, tonlara, renklere, desenlere vesaire tepkiler verip, her birini farklı algıladıklarını unutmayın. Mesela bir kar fotoğrafı soğuk hissettirip, hüzün duygusu verir. Karın şeklinde veya renklerinin doğasında soğuk veya hüzün hissi uyandıran bi şey vardır. Renkler, şekiller veya diğer nitelikler aracılığıyla bizler farklı hisler, duygular ve ruh halleri hissettirebiliriz.
Anlam
İnsanlar görsel öğelere karşı sadece farklı hisler, duygularla cevap vermekle kalmayıp, onlarla ilgili farklı fikirlerde de bulunurlar. Mesela bir dağ fotoğrafı, ihtişam, kalıcılık, sağlamlık veya izole olmuşluk, köşeye çekilmişlik gibi fikirleri de gösterebilir. Bu sebeple çektiğiniz fotoğraf içinde bulunan anlamları not etmeye çalışın
6- Fotoğrafın Farklı ve Eşsiz Yanlarını Kontrol Etmeye Çalışın
Fotoğrafın diğer görsel medyadan farklı birçok temel özellikleri vardır ve fotoğraf yaparken bunları bilmeniz gerekir.
· Nesne daima kameranın önünde olmalıdır.
· Ayrıntıyı tam bir şekile oluşturma yeteneği.
· Fotoğrafın çekileceği anı seçebilmek
· Pozlama hızı
· Olumsuz olaylardan yararlanabilme
· Işığa tamamen bağımlı olması
· Kamera objeleri insan gözünden farklı görür, bizler zihinsel olarak gördüğümüz bozulmaları düzeltirken kamera bunu yapmaz.
· Farklı lenslerin farklı görme yolları/biçimleri vardır.
Bir güzel sanat fotoğrafçısının fotoğraf makinesinin ne kaydedeceğine iyice bakıp, gözle görüldüğünden farklı kaydedebileceğini iyice bilmek gerekir. O zaman düzeltilmesi gerektiğini veya diğer şeyleri bilebilirsiniz.
7-İyi Bir Kompozisyonun Temellerini Kullanmak
Bir güzel sanat fotoğrafçısı gördüklerini, düşündüklerini, hissettiklerini ana konu ile en basit, taze ve olabildiğince bağlantılı olarak, görsel tasarım ilkelerine uygun bir şekilde ayarlamak için düşünür ve uğraşır.
Öğeler
Grafik içerikler, temel görsel fikirler fotoğrafı oluşturur. Bu unsurların her birinin bir fotoğrafa bakılmasına katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda “ifade” ve “anlam” için de katkıda bulunduğunu unutmayın. Bu içerikler: Çizgiler, Şekiller, Tonlar, Renkler, Ölçüler, Boşluklar, Desenler, Bakış Açısı
Prensipler
Güzel sanat fotoğrafı yapmak için kullanılan temel kurallar:
· Ana fikir/Konu Teması: En önemli prensip. Güzel sanat fotoğrafı çekmenin temelinde bir konu teması seçmek zorunludur. Bu konunun temelini oluşturan tematik bir düşüncedir ve konunun bir resimde detaylandırılmış veya geliştirilmiştir. Şeylerin detaylandırılmış, ayrıntılı ve açık bir şekilde tanımlanması, uygun bir konu temasının en hızlı, en yararlı ve en pratik yoludur.
· Düzen: Fikir, anlatım, anlam ve konu temasının basit ve açık bir şekilde anlatılması için fotoğrafın ayarlanmasıdır.
· Dinamikler: Her tür zıtlık heyecan yaratır fotoğrafa dinamiklik katar, kuvvet hissi, canlılık, yaşam vs. Konu temanız için onları(Çizgiler, şekiller, tonlar, renkler vs.) kontrol etmeli ve ayarlamalısınız.
· Üstünlük: Bazı şeylerin diğerlerinden güçlü olması gerekir. Üstün parçanın fotoğrafın diğer parçalarından daha merkezde ve ilgi alanında olması gerekir.
· Denge: Dengeyle ilgili farklı çeşitr var: Simetrik(biçimsel) – tutarlılık, katılık, statiklik vb. ve Asimetrik(biçimsel olmayan) bu simetriğe göre daha dinamiktir, objeler arası boyut, renk ve şekil vs tansiyon daha fazladır. Denge resimdeki nesnelerin “izlenimi” yoluyla veya resimdeki “ifade” ve “anlam” yoluyla da elde edilebilir.
· Oran: Fotoğrafta kullanılan nesnelerin, boyutlarının ayarlanması ile ilgilidir.
· Desen/Ritim: Desen görsel öğelerin özel gruplaşması/tasarımıdır. Ritim, desenlerin tekrar edilmesidir. Bunlar fotoğrafa dinamiklik katar.
· Deforme Etmek: Nesneleri genel hallerinden bozmak, fotoğraftaki tansiyonu arttırır ve daha dengesizlik hissi verir, bu sayede konuya hizmet edebilirler. Kamera pozisyonu ve lens seçimi deformasyona çok etki eder.
Yazı ingilizce kaynaktan tercüme edilmiştir, kelime ve cümle hataları varsa affola.
Kaynak