Selamlar herkese..
Malum yaz geldi.. Gündüzü kadar geceleri de bizlere fotoğraf heyecanı yaşatmaktadır.
Yazımızın konusunu YILDIZ lar..
Doğa bir sonsuz yıldızlı otel keyfi sürüyor.. Açık havada yapay ışıkların yani şehir ışıklarının olmadığı veya az olduğu ortamlarda ışıksal yansımaların az olduğu ortamlarda yıldızlar kendini göstererek bizlere biz buradayız demektedir.
Yıldız pozlama konusunda ayrıntılı olarak yazıma geçiyorum..
Önemli hususlar!
1) Ekipman:
-Ekipman konusunda şu denebilir.. Her türlü makina ile çekim yapılabilmektedir. Sadece önemli ayrıntı şudur.. Noise sorunu çıkacağından makinanızı iyi tanımalı makinanızın noiselere karşı gücünü iyi bilmeliyiz.
Genel olarak DSLR makinanıza geniş açılı lensler tercih edilmelidir. Geniş açı lenslerden kastımız 24mm ye kadar imkan tanıyan lensleri tercih etmeliyiz.
-Çekim yaparken önerilen tercih kumandadır. Timer özelliği olan kumandalar tercih edilmelidir. Nikonlar 9 kareye kadar içsel yazılımda buna izin vermekte ama Canonlarda yeni modeller haricinde timelapse özelliği olmadığından mecburen kumandaya ihtiyaç duyacağız. Ancak kumandamız yok ise illaki çekemeceğiz anlamına gelmemektedir. M modda 30'ar saniyeden tek tek çekebiliriz.
-- Titreşimi sıfıra indirmek gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki
*Çekim yaparken IS modunu ve AF modunu kapatmalıyız.
*Makinamızın üzerinde bulunan askıyı çıkarmak faydalı olacak..
*Ayna kilitleme sistemini açık konuma getirilmesi gerekmektedir.
*Son olarak da canon makinalarımızda bulunan uzun pozlamalarda kumlanma giderme modunu pasif yapmalıyız.
2) Mekan: Çekeceğimiz mekanı iyi belirlemeliyiz. Yıldız pozlamada ön kısma alacağımız objeyi iyi belirlemeliyiz. Tek başına yıldızları çekmek çok bi etki sağlamayacaktır.
3) Ay doğumu batımı : Önemli husus ışığın az olması konusunda diğer bir doğal ışık kaynağı olan AY objesi bulunmaktadır. Bu nedenle yıldız pozlarken AY faktörüne dikkat etmek lazım. Uzun pozlamalarda makinamız ışığı aradığından AY'ın ışığı can sıkıcı olabilmektedir.
O nedenle Ay Takvimine Dikkat edilmelidir.
4) Birleştirme programları :Programsal destekler konusunda.. Gelişen teknoloji ile cep telefonlarımızın bilgisayar vazifesi görmesi ile artık işimizi kolaylaştıracak programları önümüze sunmaktadır. Çünkü yıldız pozlamalarda Kutup Yıldızı dönme hızı dünyamızla hemen hemen aynı olduğundan uzun pozlamalarda aldığımız kareler birleştirdiğimizde tüm yıldızlar kutup yıldızı etrafında döndüğünü göreceğiz.
Yıldız pozlama tekniği
1) Çoklu kare alarak birleştirme ( Yıldız izi alma)
2) Tek kareden birleşim alma
3) Samanyolu çekimi
Çoklu kare ile birleştirme..
Bu konuda makinamızı sabitlemekteyiz. Daha sonra 30'ar saniyeden makinamızı sabit tutarak çoklu çekim almamız gerekmektedir. Kutup yıldızı etrafında tam burgu olarak bilinen dönence hareketi için 250 kareye ihtiyaç duyulmaktadır. Çektiğimiz kareleri (Jpeg yada Raw) dosyalarımızı PS gibi programlarla temizleme işleminden sonra birleştirmek için bu konu için yazılmış programlarla kolayca birleştirebiliriz.
En bilinen Program Startrails 'dir. sitesinden ücretsiz olarak indirilebilir ve kolayca hem timelapse video hemde tek karede yıldız izi alınabilir. Mac tabanlı bilgisayarlar için ise StarStax programı kullanılabilir.
Örnek kare:
30 Saniye X 220 Kare
Tek kareden birleşim alma
Tek kareden yıldız birleştirme olayı ise şu şekildedir. Makinamızı sabitliyoruz ve B modunda çekime başlıyoruz. Bu husus da dikkat edilmesi gereken olay ise Diyafram değerinin çok açık olmaması gerekmektedir. Ve iso değerinin en düşük seviye de olması gerekmektedir. Örnek ile anlatırsak..
ƒ/4 / 1343s / İso 50
Örnekte de görüldüğü gibi diyafram değeri 4 de sabit tutulmuş iso ise 50 de bırakılmıştır. Ancak bu metod çok risklidir. 1343 saniye sensörün açık kalması sensöre zarar verebilir veya anı ışık parlaması fotoğrafınızı heba edebilir.
Tercih edilmesi zor bir metottur.
Samanyolu çekimi
Samanyolu çekimi tek kareden olacağından bu tip çekimlerde açık diyafram kullanılmalı 30 saniye baz alınmalı ve iso makinanızın müsade ettiği fazla noise oluşturmayacak iso değeri alınmalıdır.
16mm - ƒ/2.8 - 30s - ISO 3200
Yıldız pozlama için önemli hususlar
a) Fotoğraf Makinamızı iyi tanımalıyız.
b) Sağlam bir Tripod Kullanmalıyız
c) Çekim yerleri ıssız yerler olabileceğinden CAN GÜVENLİĞİMİZİ dikkate almalıyız.
d) Çekim yaparken Odaklamadan sonra IS ve AF modlarını kapatmalıyız
e) Timer özellikli kamera tercih edilmeli
f) Genel olarak RAW çekilmelidir.
Herkese bol yıldızlı rüyalar ve fotoğraflar..
Yazar: Avmbk