Sevgili Metin cok guzel toparlamissin ellerine saglik. Bu kadar genis konu toparlaninca kalabilecek bir kac eksik bilgiyi de iznin ile ben ekliyeyim.
1- Ekipman.
Metin yazarken genel bir dogru olarak genis acili lensler demis ancak CA etkisi ve bazende on plani dolu tutarken arkada amanyolu gibi objeleri daha ihtisamli kilmak icin 35mm, 50 mm hatta 100mm objektifler kullanilmaktadir. Ornegin bu fotograf Sigma 35mm f/1.4 ile cekilmistir.
Fotograf: JP DANKO
Ekipman konusunda bir onemli noktada isik kaynaklarinin tam olarak yakalanabilmesi, yildizlarin ozellikle samanyolu fotografinda izsiz (untrack) cikmasi tercihi ve bazen lenslerin tam verimini alabilmek icin diyafram kisilmasi goz onune alindiginda f/1.4 ile f/2.8 lenslerin tercih edilmesi de onemlidir. Bu demek degilir ki 18-55 f/3.5 ile cekim yapamazsiniz ancak gorebileceginiz yildiz sayisi goreceli olarak az olacak ve deformasyon daha cok goze carpacaktir.
Kumanda kismina gelince burada bahsedileni hepimizin anlayacagini dusunsem de kumandada aranilan ozellik timer degil intervolametredir. Her intervolametre kummandada timer vardir ancak her timer kumandada intervolametre olmayabilir. Intervolametre ayarladiginiz surede, ayarladiginiz zaman araliklari ile, ayarladiginiz sayida cekimi tekrar etmesidir.
Bir baska atlanan noktada uzun pozlama noise/kumlama gidermenin yani sira mutlaka yuksek ISO kumlama gidermede kapali olmalidir. Ozellikle Saman yolu cekimlerinde ISO'nun yukseltilmesi gerektigi hatirlandiginda.
Metin makinenizi iyi taniyin derken cok guzel bir noktaya deginmis. Kumlama/Noise makinenizde hangi hava kosulunda ne zaman basliyor bilgisi onemlidir. Noise isi ile bire bir alakali oldugundan Yaz ve kis sartlarinda sogukluktan dolayi farkli sonuclar almaniz muhtemeldir. ozellikle coklu kareden stacking yapiyorsaniz noise olmadan cekebileceginiz en uzun kareleri secmeniz birlestirirken yildiz izileri arasinda olusacak bosluk adedini minimale indirecektir. 20 adet x 30 sn lik bir stack ile 10 x 1dk arasinda yildiz izi uzunlugu anlaminda bir fark olmayacak ancak fotograflar arasindaki gecis daha az oldugundan izlenmesi daha jkeyifli bir kare cikacaktir.
2- Mekan ve on hazirlik
Metin'in yazdiklarina ek olarak bu noktda sececegimiz mekanin yapay isik kaynaklarindan mumkun oldukca uzakta olmasi gokyuzunde ile gorebilecegimiz yildiz ve detay miktarinin orantili oldugnu hatirlatmak isterim. Onceden cekim yapilacak bolgenin gunduzden kesfi, on plan objelerinin secimi. Objelere gore kadraj secimi ve DoF (Alan derinligi/Depth of Field) hesaplarinin yapilmasi gece cekimi esnasinda netleme, arka plan ve on planin net alan derinligi icerisinde kalmasi gibi konularda buyuk kolaylik sagliyacaktir. Bunun yapilamadigi durumlar icin lensinizin soznsuz netleme noktasini (Genelde tahmin ettiginiz gibi sonsuz isareti degildir) bilmek ve hiperfokal hesaplamasini yaninizda bulundurmak faydali olacaktir.
Coklu Kare Birlestirme:
Bu cekim turu 30 sn ile sinirli degildir mesela ben stack calismalarini genelde 1-3 dakika cekimler ile gerceklestiriyorum. Bu sayede post proses de daha az kare ile cebellesiyorum. Birlestirme PS ile gerceklesebilecegi gibi belirtilen diger programlar ilede gerceklesebilir. Onemli olan birlesicek karelerde bir renk duzenleme yapilacak ise bunun programdan evvel RAW oalrakyapilarak goruntu kaybinin engellenmesidir. Ayrica StarStax programi Windowsda da calismaktadir
Tek Kareden Birlesim alama
Burada bahsi gecen birlesimin ne oldugunu tam cozemedim. Tek kare akan yildizlarin isigini harekethalinde sensor uzerine yazilmasidir. Her hangi bir birlestirme soz knusu degildir. ISO degerinin cekim suresinde en az noise verecek sekilde tutulmasi sonraki islemlerinizi kolaylastiracaktir. Ancak diyafram acikliginin miktari Metin'in bahsetigi gibi degildir. Diyafram keskinligi kaybetmeden en acik sekilde kullanilabilir. Mesela bu kare en acik diyaframda 25 dk pozlanaarak 5D mark II ile cekilmistir
Samanyolu cekimi
Samanyolu cekiminde en onemli konulardan biri yildizlarin uzamasinin (tracking) in sizin icin kabul edilir olup olmadigidir. Genel olarak bu istenmeyen bir durumdur. Bir cok fotografci noisei uzayan yildizlara tercih eder. 30sn baz suresi ise yanlis bir bilgidir. ozellikle yildizlarin uzamasi istenmedigi durumlarda 500 sayisi onem kazanir. genel olarak 500 sayisinn odak uzakliginiza bolunmesi lensiniz ile yildizlar uzamadan cekebileceginiz maksimum saniyeyi size bildirir. Ornegin Nikon 12-24mm lens 12mm de kullanildiginda 500/12 = 40 saniyeye kadar sikinti yasamazsiniz ancak 24mm bir lens kullaniyorsaniz 20.8 saniyeden sonra yildizlarin uzamaya baslayacagi on gorulur. Tabii bu arada kenarlarda minumum distorsiyon yapan lensler tercih edilirse daha iyi sonuclar elde edilir.
Onemli hususlara gelince Metin'in yazdiklarina tamamen katiliyor olmamin yani sira sunlar da eklenmeli;
- Yola cikmadan evvel tum amkine temzligini ve kontrolunu yapin.
- Batarya, kart, kumanda vb eksikliklerin olmadigina emin olun mumkunse yedklerini yaniniza alin.
- Gece otomatik netlemenin calismama ihtimalinin yuksek oldugnu unutmayin. Gozle netleme yapabilmeniz icin objeyi iyi aydinlatabilecek guclu bir fenetr yaniniza aliniz.
- Isik ile boyama yapacaksaniz boyama suresi ve miktari icin asil cekim den evvel test yapiniz.
- Gittiginiz lokasyonu ve doneceginiz saati mutlaka cevrenizden birilerine bildiriniz. Ve bu zamanlara mutlaka uyunuz. Gecikmeniz durumunda kolluk guclerinin haberdar olmasini saglayiniz (Ozellikle kis sartlarinda)
- Yaniniza kahve alamayi ve o kahveyi paylasacak bir dost almayi unutmayiniz. gece uzun insanin cani sikilabiliyor 3 sat pozlama yaparken
Sevgi ve selamalr ile