Değerli CanonTurk üyesi dostlar,
Gün geçtikçe bir çok konu ve alanada CanonTurk ve bu çatı altındaki çeşitli bilgilere sahip değerli üyelerimiz, çeşitli konularda bilgiye ihtiyaç duyan diğer üyelerimizi çok yararlı bilgilerle beslemeye devam ediyor. Dikkat çekmek istediğim önemli bir konuda MICROSTOCK fotoğrafçılığı. Microstock Fotoğrafçılığı konusunu bir başlık altında toplamak ve bu konu ile ilgilenen ya da yeni başlayan arkadaşları bilgilendirmek için böyle bir topic oluşturulması kanısındayım.
Böylelikle şu noktalara dikkat çekebilir ve bu hususlarda paylaşımlarda bulunabiliriz:
- Stok fotoğrafçılığı nedir?
Kabaca: Teknik ve kadraj yönünden iyi olan fotoğraflarımızı belli şartlara uyarak, çeşitli stok sitelerine yükleyerek, satıldıkça komisyon kazanmaktır. Satılan bu fotoğraflar web sitesi yapımlarında, el broşürlerinde, reklam kampanyalarında, bloglarda vb. fotoğrafın kullanıldığı akla gelebilecek her türlü yazılı mecra ve sosyal platformlarda kullanılabiliyor.
- Para kazandırır mı yoksa sadece hobby olarak ve fotoğraf tekniğimizi, kadrajımızı geliştirmek için mi uğraşılmalıdır?
Stok fotoğrafçılığı maalesef eskisi (2007 - 2010 tarihlerindeki) gibi paralar kazandırmıyor. Fakat satılan her fotoğraf için yaklaşık 0,30 USD - 1,30 USD gibi paralar kazanılabiliyor. Ama şu bir gerçek ki, teknik ve kadraj açıdan kendimizi geliştirmemize çok yardımcı oluyor. Ayrıca yapılan her satışta değişik bir haz alınıyor.
- Hangi siteler güvenilirdir, hangi siteler ile çalışabiliriz, mülakat vb. test aşamaları var mıdır, nasıl geçebiliriz?
Bazı siteler önce 10-15 soru soruyor, bunlar doğru cevaplanırsa bazen 3, bazen 5 bazı sitelerde ise 10 fotoğraf yükleyip, bunları denetim takımının beğenisine sunuyoruz. Bazen shutterstock veya istockphoto gibi bir siteye fotoğrafçı seçilmek 3-5 defa başvurmak ve her seferinde reddedilmekle karşı karşıya kalabiliriz. Fakat reddedilmek asla moral bozmamalı. Çünkü her negatif adım kendimizi geliştirmemize ve pozitife doğru ilerlememize neden olacaktır. Eğer bu yola baş koyduysak, yılmadan devam etmeliyiz.
- Ne tür fotoğraflar stok fotoğrafı olabilir, ne tür fotoğraflar stok fotoğrafı olarak kabul edilmez ya da satmaz.
Aşağıda belirtilen sitelerden örneklere bakabiliriz, ayrıca burada da çeşitli paylaşımlarda bulunabiliriz.
- Hangi siteye stok fotoğrafçısı olarak başvurdunuz, kaç defa reddedildiniz, genelde reddedilme nedenleri nedir, nasıl üstesinden gelinebilir?
Bunları bu başlık altında paylaşıp, tartışabiliriz...
Bazı siteler önce 10-15 soru soruyor, bunlar doğru cevaplanırsa bazen 3, bazen 5 bazı sitelerde ise 10 fotoğraf yükleyip, bunları denetim takımının beğenisine sunuyoruz. Bazen shutterstock veya istockphoto gibi bir siteye fotoğrafçı seçilmek 3-5 defa başvurmak ve her seferinde reddedilmekle karşı karşıya kalabiliriz. Fakat reddedilmek asla moral bozmamalı. Çünkü her negatif adım kendimizi geliştirmemize ve pozitife doğru ilerlememize neden olacaktır. Eğer bu yola baş koyduysak, yılmadan devam etmeliyiz.
Toplamda 10-15 adet bilinen ve kullanılan stok sitesi var ama sadece bunlardan 4-5 tanesi epey önemli ve genelde bu sitelerde alış/satış sirkülasyonu çok oluyor. Bu sitelerden bahsedersek;
1) Shutterstock : Kabul edilmek için en zor site, bu siteye kabul edilmek bazen aylar alabiliyor, yazılı test ve ama bence dünyada 1 numaralı stok sitesi, exclusivite kabul etmiyor.
2) iStockphoto : Gayet iyi bir site, bence dünyada ikinci. 250 satışınız varsa ve fotoğraf kabul edilme oranınız %50'nin üzerindeyse exclusive fotoğrafçı olabiliyorsunuz ve çok daha fazla kazanma imkanınız oluyor. Fakat bu siteden başka sitede satış yapamıyorsunuz.
3) Fotolia : Türkçe hizmet veriyor, her türlü yüklemeyi Türkçe de yapabiliyoruz, herhangi bir mülakat veya test aşaması gerekmiyor. Ülkemizde temsilciliği var ve destek hattına ulaşınca Türkçe hizmet alabiliyoruz.
4) Depositphotos
5) Dreamstime
6) 123rf
7) Bigstockphoto
pond5, canstockphoto, stockfresh, veer, envato, yaymicro, Glstockimages, featurepics, panthermedia, zoonar, crestock, cutcaster , vb. siteler de daha az iş yapan siteler... Fakat yukarıda saydığım ilk 7 sıradaki firma gerçekten güvenilir, yüksek trafiğe sahip ve en çok satış yapılan siteler.
Kabul ve satış şansı yüksek fotoğraflara çekebilmek için şu noktalara dikkat etmeliyiz:
- İyi ışık şartları
- Fotoğrafı photoshop'ta %100'e getirdiğimizde bile netlediğimiz kısımlarda çok iyi/sağlam netlik olması
- Düzgün kadraj ve kompozisyon
- Doğru White Balance
- Düşük gürültü (low noise) Genelde iso 100-400 arası çekimler yapmak.
- Çok az post process müdahaleleri. Netlik, contrast, vb. ayarları ya da model çekimlerinden sonra çok çok az cilt temizlemeleri yapmak önemli. Aksi takdirde çok fazla müdahaleli fotoğrafları kesinlikle reddediyorlar.
Stok fotoğrafçılığı ile ilgili bunun gibi akla gelebilecek bir çok soruya cevap bulabilir, değerli CanonTurk çatısı altında birbirimizin deneyimlerini paylaşabiliriz.
Aynı zamanda teknik olarak reddedilen veya kabul edilen bazı fotoğraflarımızı da burada paylaşabiliriz. Bu fotoğraflar üzerinde stok fotoğrafçısı gözüyle teknik olarak konuşabiliriz.
Bilenler bilmeyen ve bu konuya vakıf olmak isteyen arkadaşlara birşeyler aktarabileceğini düşünüyorum. Ayrıca oluşabilecek sorulara elimden geldiği kadar bende çözüm bulmak, yardımcı olmak isterim. Paylaşılmayan bilgi, bilgi değildir.
Saygılarımla,
Alp