Tarık Bey, teşekkür ederim.
Değerlendirme yaparken, bu fotoğraftaki teknikleri; ''çekim tekniği'' ve ''post-prodüksiyon tekniği'' olarak ikiye ayırmak lazım.
1) Çekim tekniği:
Bu fotoğraftaki çekim tekniğim ile ilgili, sizin yazdıklarınız kadar çok derine inmeye gerek yok.Gayet basit bir çekimdi. Çekimle ilgili değerleri fotoğrafın altına da yazdım. Oraya tek yazmadığım şey, sağlam bir karbon fiber tripod kullandığım ve odaklamayı manüel yaptım. Bunun dışında herhangi bir detay yok.
![]()
Ancak genel olarak, çekim tekniğim ile ilgili bir kaç şey ekleyebilirim. Çekim yaptığım esnada, mutlaka post-process aşamasında yapacaklarımı düşünerek hareket ederim. Eğer vakit dardığım yoksa, histogram analizi yaparım ve duruma göre yeterli sayıda çekim yaparım. Ama eğer vaktim darlığım varsa, (yani yaptığım her bir çekimin histogramını analiz edecek kadar vaktim yoksa), o zaman 3'lü, 5'li ya da ortamdaki ışığın durumuna göre bazen 7'li bracketing çekim yapıyorum. Burada amacım, tüm tonal değerleri makineye hapsetmek ve gerisine post-prodüksiyonda icabına bakmak.
Bilgisayar başına geçince, çektiğim bracketing fotoğrafların detaylı incelemesini yapıyorum. Örneğin, bir sahnenin 7 pozunu çekmiş olduğumu varsayalım, eğer sahnenin tüm tonal değerleri 3 poza sığmış ise, o zaman diğer 4 poz gereksiz oluyor ve onları siliyorum.
Bu fotoğrafı çektiğim saatte, ışığın dinamik aralığı düşük olduğu için, sadece 3 tane çekmiştim. Bu yeterli oldu, hatta fazla bile oldu, çünkü sadece 1 tanesini işledim. Yani bu fotoğraf tek pozdan ortaya çıktı.
Histogramdan sonra, çekim esnasında yaptığım en önemli diğer kontrol de; fokus kontrolü. Her çekilen pozdan sonra, mutlaka hemen keskinliği kontrol ederim. Eğer istediğim keskinliği yakalayamadıysam, çekimi yeniliyorum. Keskinlik için sağlam bir tripod ve manüel netleme çok önemli.
2) Post-prodüksiyon tekniği:
Fırtınaların koptuğu kısım, işte bu aşama.
Post-prodüksiyonda çok fazla teknik kullanıyorum. Ama her fotoğraf birbirinden farklı olduğu için, duruma göre farklı teknikler uyguluyorum. Bunun için kesin bir reçete yok. Bazen çok basit seviyede işleme yetiyor, bazen de çok ileri düzeyde bir teknik olan ''Luminosity Masking'' tekniklerinden bazılarını uyguluyorum.
Bana en sık sorulan sorulardan birisi, ''bu keskinliği nasıl yakalıyorsun?'' oluyor. Bu konuda en çok merak edilen şey, ''Web'e yüklenen fotoğrafların kesinliğinin azalması kaçılmaz bir durum olduğu halde, ve özellikle de boyutu küçültülen fotoğraflar muazzam bir kesinlik kaybettiği halde, nasıl oluyor da böyle keskin oluyor?''
Örneğin bu fotoğrafta, kilometrelerce uzaktaki o karlı dağın en tepesindeki evin ışığına, ya da ufuktaki direklere dikkat ettiğinizde, çok net ve keskin olduğunu görebilirsiniz. Hem de fotoğrafın orijinali 5670 x 3673 olan boyutunu, 1100 x 710 piksele düşürmeme rağmen.
Elbette bu konuda çok özel bir teknik kullanıyorum. Aslında bir bakıma, bu bir tür illüzyon. Aslında siz o fotoğraftaki illüzyona bakıyorsunuz, ama fark edemiyorsunuz.Bu sırrımı sadece özel ders verdiğim öğrencilerim ile paylaşıyorum. O da sadece bazıları ile.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Keyifli çekimler dilerim.![]()