Yemek Fotografçılığında Işık

Işık hayatımızdaki en onemli unsurlardan biri, sadece fotografta degil. Butun fotograf branslarında işigin farklı birkullanım oranı vardır yada fotograf sanatcısının kendi uslubuna göre işiğıişlemesi vardır. Bir onceki Yemek fotografcılıgınin ipuçlariadlı yazımda kisaca bahsettigim IŞIK konusunu bu yazida daha detaylı anlatmayacalısacagım. Yazılarım Profesyonel cekimleri baz almayıp tamamen ev ici yadahobi amaçlı cekimleri baz alarak hazırlanmıstır, verilen ornekler vetavsiyelerde o dogrultuda hazırlanıstır.
Macro fotografcılıgında Twin denilen ( ikiz ) flaslar kullanılır, objektifin ustunetakılan objeyi tamamen aydınlatmaya odaklı ozel bir ışık türüdür. Yemekfotografı cekerken bu turde bir işiga ihtiyacimiz yok. Allahin tüm mahlukata,insanliğa en buyuk nimeti olan Güneşin işigini kullanarak baslayacagiz.
Yemek fotografcılıgında tercih edilen 2 tür ışık
· Güneş Işığı
· Yapay Işık
Gün Işığıninkullanımı zordur ne yaptıgınızın tam farkında degılsenız fotografınız ya cokparlak olur yada aşırı estantane kısımından kaynaklı kapkaranlık puslu bir fotografolur. Gün işinda cekim yaparkan dikkatedilmesi gereken unsurlar söyle;
Hepmizin evinin yada cekim yaptigi ortamin musaitligi uygunolmayabilir ama şu sekilde uygulanmaya çalışalım. Ufak bir masayı Guney cephesine bakan bir pencereninonune yerlestirip, pencereyi tamaman örtecekbüyüklükte beyaz carsaf ile once isiğinkeskinligi alalım va aynı zamanda hazırlamıs oldugumuz masaya homojen bir ışıksağlayalım. Masanın bir kenarına biradet yansıtıcı, Ben cember yansıtıcılardan kullanıyorum ama bu işin pirleriüçgen yansıtıcıların ve kalıtelı urunlerın kullanılmasını önermekteler. Yansıtıcının karşısına 30 derece acı ilebirbirine yapistirilmis Forex ( foam board) her hangi bir reklamcidan,ozalitciden temin edilebilir beyaz bir plaka. Fotografları yada reklampanolarını uzerine sivarlar.
Yerlesimler bittikten sonra , gerekirse cam onune bir parcakarton koyarak hafif golge vererek detayın ve dokunun az daha belirgin olmasınısaglayabilirsiniz aynı zamanda işigin masaya tam dik gelmesini onlemis oluruz.Bu herzaman olacak bir taktik değil cunki bazi yemekerlerde keskin parlak isikcok daha güzel durabiliryor. Kimi fotografcı işigı ciddi derecede patklatıryor.
Yapay işik benim en cok sevdigim ve en rahat çalısabildigimişik türü çünki kontrol bende. Güneşişiginda kontrol asla sizde degil bir bulut bütün planlari alt ustedebilir. Yapay işik demisken sizlersakin gidipte pahalı ekipmanlardanbahsettigimi sanmayın. Bir donem buyuk saksıların icine vidalanmis duy yardımıile yuksek watt lı tasarruf ampullerinikullanıyordum. Tabikide 600w Hanselyada Elichrom olsa fena olmaz.


Yemek Fotoğrafçılığında Işıkğın ipuçları | Mutfaklara Şenlik