Herkese merhaba,

Yaklaşık 2-3 yıldır amatör olarak fotoğraf çekmeye çalışıyorum. Temel fotoğrafçılık bilgim ışık kullanımı dışında yeterli düzeyde. Kendimi bir tık ileri atmak için, ilk etapta hobi amaçlı ve ilerde belki pro. olmak adına bazı düşüncelerim var ve fikir/tavsiye almak istiyorum. Özellikle still life alanında ilerlemek belki ilerde farklı alanlara kaysam da still life fotoğraflarında ışığa hükmetmeyi, onu doğru yönlendirebilmeyi istiyorum. İlerde bir mobilya takımı fotoğrafı da çekmenin ilk adımı bence still life.

Mevcut ekipmanım: 450 D + 18-55 kıt lens + 50 mm 1.8 + polarize filtre + tripot.


18-55 lensi keskinliğinden ötürü pek tutmuyorum. 50 mm çok kaliteli fakat crop faktörü olduğu için çoğu zaman geniş açı sıkıntısı yaşıyorum. Bu sorunumu Malumunuz Tamron 17-50 ile çözmek istiyorum ne dersiniz? İlk soru bu.

İkincisi ve çok önem verdiğim ise. Still life. İlk başta ışık çadırı almak/yapmak ve ufak masa lambaları ile başlama düşüncem kısa sürede biraz daha iyi bir ekipmanla bu işe girişme fikrimle değişti ve still life masaları ve softbox lar ilgimi çekmeye başladı. Amacım ışık kullanımı konusundan kendimi geliştirmek amatör olarak ürün,obje,kurgu fotoğrafları çekmek. Ve bunları yaparken tamron 17-50 den vazgeçmemek...


İşimi görecek bir çekim masası (ışık çadırı düşünmememdeki sebep; Dar bir alanda beni sıkıştırması. Mesela başka bir yerde ışıkları serbest olarak konumlandırıp farklı bir fotoğraflar da çekebilmek isterim) ve sanırım en az 3 tane soft box ve ışıklandırmaları, gerekiyorsa yansıtıcılar vs hepsini hesaba katarsak nasıl bir ekipman alsam beni idare eder? Ayrıca nasıl bir lens ile bu işe girişmek mantıklıdır? (aşırı derecede küçük mücevher tarzı şeyler çekmeyi şu an düşünmüyorum. Çok küçük olmayan objeler, yemek fotoğrafları, kurgu fotoğraflar, ürün fotoğrafları çekmeyi düşünüyorum) bir makro objektif(60 mm, 100 vs) almak şartmıdır? yoksa elimdeki 50 mm 1.8 veya 18-55 i ters bağlamakla vs bu işi çözebilir miyim? Ayrıca tamron 17-50 bu ürün çekiminde kendine nasıl bir yer bulur? (bunu özellikle soruyorum 50 mm ile evde ilkel ortamdaki çekimlerde açı sorunu yaşamıştım tamronun ara ölçülerde 30 mm vs işimi görmesi mümkün mü?

Son olarak Hem portre hem still life olarak kullanabileceğim bir lens var mıdır?


Still life ekipmanları ile ilgili bir kaç link var onlara da göz atabilirseniz sevinirim.

JINBEI ET-403 Sürekli Işık Dijital Kit 3 | Paraflaş Deposu

Lighting Kit 2400 Watt Softbox Light Kit Film Making youtube Video Video Light | eBay


Son sorum bu ekipmanları aldığım taktir de ayrıca flash almam gerekir mi?



Ben yazarken yoruldum, okuyan ve yardımcı olmak isteyene şimdiden teşekkür ederim. Uzun yazmamın sebebi derdimi açıkça anlatabilmek ve az da olsa ne istediğimi iletebilmek.


İyi günler