Açık havalarda çekim yaparken özellikle manzara fotoğraflarınızda genelde parlak bir gökyüzü elde edersiniz. Bu konudaki en büyük yardımcınız ND degrade (neutral denstiy) filtredir. Filtrenin üst kısmı gri-siyah ve aşağı doğru saydamlaşan bir yapısı vardır. Eğer bir ND filtreniz yoksa veya kullanmayı unuttuysanız bu efekti Photoshop ile oluşturabilirsiniz.
Adım bir:
Uygulama yapacağınız fotoğrafı açın. Foreground renginizi siyah olarak ayarlayabilmek için D harfine basın.
Adım iki:
Daha sonra, Layers paletinde Create New Adjustment Layer menüsünden Gradient'ı seçin.
Adım üç:
Açılan Gradient Fill kutusundan; Gradient Picker'ı açmak için küçük, siyah aşağı doğru yönelmiş oka yıklayın. Ve listeden Foreground'dan Transparent'a giden degradeye yani ikinci degradeye iki kere tıklayın.
Adım dört:
İşlem varsayılan olarak filtreyi yerin üzerinden olacak şekilde uygular. Degradeyi döndürmek için Reverse kutusunu işaretleyerek degradenin koyu alanını gökyüzüne, şeffaf kısmını yere olacak şekilde çevirin.
Adım beş:
OK diyerek Gradient Fill kutusunu onaylayın. Degradenin fotoğrafa karışmasını sağlamak için karıştırma modunu Normal'den Overlay'e dönüştürün.
Adım altı:
Gördüğünüz gibi degrade fotoğrafınız boyunca uygulandı, şimdi gökyüzünün nerede bittiğini, yerin nerede başladığını ayarlayalım. Gradient Fill iletişim kutusunu tekrar açmak için Layers paletinden, Gradient katmanının küçük resmine iki kere tıklayın. Açılan pencerede Gradient resmine bir kere tıklayın. Açılan Gradient Editor'deki degrade çubuğunun üzerindeki sağ üst beyaz renk "Opacity Stop" imlecini tutun ve sola sürükleyin. Bu fotoğrafınızdaki koyulaşmayı "yukarı doğru toparlanacaktır". Gökyüzü etkilenene kadar imleci sürüklemeye devam edin. OK'e tıklayın.
Adım 7:
Üstten aşağıya doğru uygulanan koyuluğun geçişini keskinleştirmek için, Gradient Fill menüsündeki Scale miktasını düşürebilirsiniz.
Adım 8:
Fotoğrafınızda eğik bir kadraj tercih etmişseniz, Angle seçeneğini kullanarak, degradenin geliş açısını döndürebilirsiniz. OK'e tıklayarak işlemi tamamlayın.
Umarım anlatımın bir faydası olmuştur. Manzara fotoğraflarında özellikle bulutlu havalarda uğraşarak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz... Kolay gelsin...
Diğer Derslerimiz;
Photoshop'ta İstenilen Yerleri Renkli Bırakma Dersi ( Resimli Anlatım): http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,686.0.html
Photoshop'ta Panorama nasıl yapılır? ( Resimli Anlatım):http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,843.0.html
Photoshop'ta Eğik Kadraj Düzeltme: http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,785.0.html
Artık Herkes HDR Yapabilecek (Resimli Anlatım..) http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,660.0.html
CanonTURK Canon EF 50mm 1.8 Testi:http://tinyurl.com/canonturk50mm1-8testi
Canon 7D ISO Performans Testi: http://tinyurl.com/canonturk7diso
Canon 450D ISO Performans Testi: http://tinyurl.com/canonturk450disotest
CanonTURK Diyafram Testi : http://tinyurl.com/diyaframtesti
Bokeh Nedir, İyi bokeh-Kötü Bokeh Nasıl Olur, Bokehi Ne Oluşturur? > http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,637.0.html
CanonTURK 10-250 MM Zoom Testi > http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,240.0.html
Adobe Camera Raw ile Raw Fotoğraf İşlemek (Videolu Anlatım)http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,144.0.html