Photoshopta Siyah Beyaz Tonlama
Uzun zamandır anlatmayı istediğim ve kafamda planladığım bu dersi sonunda sizinle paylaşmayı başardım. Dijital fotoğrafçılığın yayılması ile birlikte fotoğrafları siyah beyaz olarak çekmek bir sorun haline gelmiştir. Sensörlerin ışığı siyah ve beyaz algılayamaması yüzünden renkli fotoğraflara ya kamera algoritmaları ile ya da çektikten sonra photoshop ile müdahale etmek zorunda kaldık. Bu müdahaleleri de çok iyi bilmediğimiz için genellikle fotoğraflar siyah beyaz değil de gri tonlarda oluştu.
Bu derste tamamen kendi deneyimlerimle oluşturduğum nasıl fotoğraf siyah beyaz tonlanır onu göreceğiz. İşte başlıyoruz.
Adanada çekmiş olduğum bu sokak portresini rawdan düzenleyerek jpege dönüştürdüm. Sıradan bir kullanıcı bu fotoğrafı siyah beyaza ctrl+shift+u ile siyah beyaza çevirir ve işlemi tamamlardı. Sonuç da aşağıdaki gibi olurdu.
Gri tonlarında sıradan bir fotoğraf oldu değil mi? Hiç bir çekiciliği yok. Ama ben bu tür siyah beyazlarımla mutluyum diyen varsa bu makaleyi okumayı burada bırakabilir. Eğer daha iyi siyah beyazlar istiyorsanız okumaya devam...
Siyah Beyaz Fotoğrafa İlk Adım
Filmlerdeki gibi siyah beyazlar için ilk adım ctrl+alt+shift+b kombinasyonudur. Bu sayede siyah beyaz yapacağımız fotoğrafa istediğimiz filtreleri uygulayabilir, gerekirse istedigimiz rengi seçerek değişiklikler yapabiliriz.
Buradaki değerler her fotoğrafta farklı olacağı için malesef kesin rakamlar veremiyorum. Eğer kararsız kaldıysanız, Filtreleri teker teker deneyerek gözünüze en uygun gelen tonlamayı seçebilirsiniz.
Kimileri için fotoğrafın bu hali bile yeterli olabilir. Ancak daha iyisi için biraz daha emek vermemiz gerekiyor.
Fotoğrafa biraz daha kontrast katmak için Curves ile bir miktar oynamak gerekiyor. Curves sekmesine Image/Adjustments/Curves ya da ctrl+m kısayolu ile ulaşabilirsiniz. Bakalım highlightları biraz artırıp shadowları da azalttığımızda fotoğrafımız nasıl olacak.
Fotoğrafımızı curves ayarları ile gri tonlardan kurtarıp siyah ve beyaz tonlara yaklaştırdık. Ama asıl sihirli kısım henüz başlamadı.
Photoshopda siyah beyaz fotoğrafı Zenginleştirme
Fotoğrafarda insanın dikkatini ilk çeken nesne gözlerdir. Bu yüzden gözlerin boş bakmak yerine bir duygu ile yüklü olması gerekmektedir. Bu yüzden fotoğraftaki gözleri biraz daha ön plana çıkarmamız lazım. Bunun için de bir kaç yöntem izlenebilir. En çok uygulanan yöntem dodge tool seçilerek midtoneların renginin açılmasıdır. Bunun için yaklaşık 20% bir opacity oranı yeterli olacaktır. Ancak ben sıklıkla pen tool ile gözlerin beyazını seçerek curves ayarlarıyla oynuyorum.
Curves ile beyazların rengini biraz daha açarak gözleri daha da ön plana çıkarttım. Gözün beyazını seçerken pen tool kullanmak zor geliryorsa, quick selection tool ya da quick mask tool da kullanabilirsiniz.
Bundan sonra geriye benim en çok kullandığım tool olan burn tool kalıyor. Fotoğraftaki detayları ortaya çıkartmak için (bunlar yaşlı insanların yüzündeki kırışıklıklar, surattaki lekeler, yaralar, gölgeler vs.) opacity değeri 8-10% arası seçilmiş shadow rangedeki burn tool ile fotoğraftaki daha da belirginleştirmek istediğimiz yerlerin üzerinden geçiyoruz.
Burada yaptıklarımı kısaca sayacak olursak, burn tool ile çocuğun dudaklarının, yüzündeki yara izlerinin, göz altı çukurlarının üzerinden geçmek diyebiliriz.
Bu adımdan sonrası ise artık sizin hayal gücünüze kalıyor. İsterseniz bu fotoğrafı değişik renk filtreleriyle renklendirebilir, ya da vignette ekleyebilirsiniz.
Ctrl+shift+u yöntemi ile benim yöntemim arasındaki farkı bir de yan yana görelim.
Diğer Ders ve incelemeler:
ISO Testleri
Canon 450D ISO Performans Testi
Canon 500D ISO Performans Testi
Canon 30D ISO Performans Testi
Canon 40D ISO Performans Testi
Canon 50D ISO Performans Testi
Canon 7D ISO Performans Testi
Lens İncelemeleri
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 İlk İzlenim
CanonTURK Canon EF 50mm 1.4 İncelemesi
CanonTURK Canon EF 50mm 1.8 İncelemesi
Canon EF 85mm f/1.8 USM İncelemesi
Canon EF 100mm f/2.8 USM İncelemesi
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS İncelemesi
SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM Lens İncelemesi
Photoshop Dersleri
Canon Digital Photo Professional ile Raw Isleme (Videolu Anlatım)
Photoshop'ta Panorama nasıl yapılır? ( Resimli Anlatım)
Photoshop'da Polar Panaroma Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)
Photoshop*********ta Siyah Beyaz Tonlama
Photoshop'ta Eğik Kadraj Düzeltme
Fotoğraflarımın boyutunu nasıl düşürebilirim? (Resimli Anlatım)
Adobe Camera Raw ile Raw Fotoğraf İşlemek (Videolu Anlatım)
Photoshop'ta İstenilen Yerleri Renkli Bırakma Dersi
CanonTURK İncelemeleri
Canon EOS Çekim Modları (Diyafram, Estantane, Spor , Manuel , Portre , Manzara)
Iso - Diyafram - Enstantane Simulasyonu
CanonTURK Diyafram Testi
CanonTURK 10-250 MM Zoom Testi