Arkadaşlar bu konuda mert bir başlık açmıştı aslında bende merak edip Böyle bir anlatım buldum ve paylaşmak istedim.
Alex Campagna'nın blog'undan alıntıdır.
Alex ışık bağlantılarını ne şekilde yapabileceğinizi de anlatmış ancak işin püf noktasının kasanın yapımı olduğunu düşündüğümden buna değinmiyorum.
Sadece kullanılan lambaların daylight tabir edilen her markette bulabileceğiniz türden olduğunu belirtmek isterim.(dikkat etmeniz gereken nokta lambaların beyaz ışık vermesidir)
Çalışma tamamlandığında softbox'umuz aşağıdaki gibi görünecektir.(difüzörsüz hali)
Projemiz için gerekli malzemeler:
- 4'x8' Siyah renkli koroplast( tabelacılarda kolaylıkla bulunabilir) (inç - metre çevrimini yapmaya ben üşeniyorum ama siz bu işi yapmaya baş koyduysanız kolaylıkla birim dönüşümü yapabilirsiniz google emrinize amade)
- Bir rulo alüminyum folyo.Yapışkan olması gerekiyor tabii ki. Büyük marketlerde bulamıyorsanız en yakın doğalgazcıya uğramanızı tavsiye ederim.Tecrübeyle sabittir. (Alex bu işi yaprak folyoyu yapıştırarak halletmiş ama pratik Türk zekasının burada farklı çözümler üretebileceği inancındayım.)
- Çerçevenin yapımı için yakınlardaki bir mobilya doğramacı yada herşeyin bulunabildiği büyük marketlerden çıta.
- Işığın dengeli dağılması için difüzer olarak kullanabileceğimiz astar, pamuklu kumaş yada yağlı kağıt.
- Dört adet L konsol
- Yapışkan bant makas vesaire
Yapım aşamaları aşağıda adım adım anlatılmaktadır:
Uzun kenar için hazırladığımız koroplastlardan birtanesi
Kesim yapılırken vereceğimiz eğim önemlidir parçaların birbirine oturması buna bağlı. Neticede yapılan çalışmanın şık görünmesi işlevselliğinin profesyonel izlenim bırakmanız açısından son derece önemlidir
kesim şablonu.Büyük boyutlu görmek için fotografa tıklayınız.
Üst ve alt parçalar. Kenar açısı yukarıda sıralanan sebeplerle yine çok önemli.
Koroplast'ı kıvırdığınızda düzgün bir şekil elde edebilmeniz açısından keskin bir bıçak ile üst katmanı aralıklarla kesmeniz faydalı olacaktır
Alüminyum folyomuzu koroplast'a yapıştırıyoruz. Alüminyum zaten yapışkansa direkt yapıştırıyoruz, değilse derby gibi bir yapıştırıcı ile yüzeye uyguluyoruz
Ahşap çerçevemiz.Bütün düzeneğimizi bir arada tutan kısım. Çerçevenin yapım aşamalarını uzun uzadıya anlatmanın manası yok dört kenarda dört çıta ve dengeli durması açısından L konsollarımız fotografta görülmektedir.
Ve montaj. folyolu koroplast yüzeyleri önce çerçevemize zımbalarsak çalışma kolaylığımız olur.Fotograflar herşeyi anlatıyor zaten.
Son hali huzurlarınızda.
1/30 f2.8 ISO 80
Difüzyon perdesi takıldıktan sonra softbox'umuz .Her iki fotograf da 1/200 f2.8 ISO 80'de çekilmiş ilk fotografta beş lambamız da yanıyor ikincisinde üç tanesi aktif .Farklı ışık ihtiyaçalarımız için.
1/1600 f2.8 ISO 80