Öncelikle herkese merhabalar, epeydir aklımda olan bir projeyi paylaşmak istiyorum. Bir gün youtube'da DIY projelere bakarken softbox-ring light tadında videolar gördüm ve bir ikisi aklıma yatmıştı. Ardından gerekli malzemeleri aldım ve bir ring light yapmaya karar verdim. Türkçeye dairesel ışık kaynağı olarak çevirebiliriz sanırım. Macro çekimlerde, ürün çekimlerinde kullanımı güzel oluyor. Ayrıca gözde verdiği yuvarlak yansımadan dolayı portrelerde de kullanılıyor.
Gelelim projeye. Gerekli malzeme listesi oldukça kısa;
-Bir adet kamp lambası olarak satılan lamba. (48li, 24lü olarak faklı boylarda ve çeşitlerde satılıyor tercih sizin.)
-Bir adet 4lü pil kutusu. (Ben kullanımı kolay olmasından dolayı hazır anahtarlı ve kapaklı modeli seçtim.)
-Takım step up ring set. (Filtre yuvasına takılabilir bir model yaptım ben, faklı boyuttaki filtre çapına sahip lenslerde de kullanabilmeniz için. Tek lensiniz için yapacaksanız böyle bir sete ihtiyaç yok.)
-Bunun dışında muhtelif kablodur, lehim-silikon tabancasıdır, plastik ürünler vs. Mutlaka bir kesme tahtanız olsun epey kesim işlemi var, bu işler için kullandığım bir tahta işimi gördü.
Adımlara geçelim;
Öncelikle nedir bu kamp lambası? gibi sorular için lamba bu
Lambanın göbeğini keseceğiz lensin filtre yuvası için. Benim elimdeki filtre setinin en büyüğü 72-77mm idi o yüzden ben 77mm olarak kestim. Adım adım kesmekte fayda var plastik biraz sert çatlama yapabilir.
Derin bir çizgi attıktan sonra bu teknik ile rahatça ve düzgünce kesebilirsiniz. Ardından da kesilen dairesel yeri zımparalıyorsunuz ki herhangi bir çapak vs kalmasın.
Aynı yöntemeler ile arka kapak da bu şekilde kesilecek. Yalnız ben arka kapağı yaklaşık 85mm kestim, özellikle değil sadece önden biraz daha geniş olması için. Öne göre oldukça kolaydı bu arada.
Ardından ön kapağı yani ledlerin baktığı kısmı siyaha boyadım. Hem ışık daha tane tane gözükmesi için hem de herhangi bir yansıma olmaması için. Aman ledleri boyamadan sökmeyi unutmayın, rahatça geri takılıyor.
Boya kururken de elektrik ile ilgili bir iki küçük işi yaptım. Ledlerin bağlantıları yapıldı ve gerekli izolasyonlar yapıldı.
Fotoğrafı yapıp taktıktan sonra çekmiştim
Bu kısımla alakalı son işlem olarak da filtre yuvamızı takıyoruz. Eğer düzgün kestiyseniz kendiliğinden sıkışıyor ve çok rahat bir şekilde takılıyor. Çevresine de sıcak silikon uyguladım. Aklımda soğuk silikon vardı ama zaten çok iyi sıkışmıştı zaman kaybetmek istemedim.
Bu kısım için son halimiz de burada:
Gelelim batarya kısmına. Lamba 4 AA pil ile çalışıyor. Kapaklı ve anahtarı üzerinde bir pil kutusu aldım. Gerekli bağlantıları ve izolasyonu yaptım.
Kablo olarak ben eski bir usb kablosu kullandım, derli toplu ve sağlam oldu. Pil kutusunun da son hali burada:
İki kısmın bitmiş hali:
Şu an elimizde çalışan bir lamba var artık nerede kullanmak isterseniz kullanın. Ama bunu fotoğraf makinesine uygulamak için ring flaşlardaki sistemi örnek aldım. Flaş kazığına pil kutusunu koymaya karar verdim. Elimde bir iki tane plastik silikon kızak vardı ama bunlar çok küçüktü ve pil kutusunu dengeli tutamıyordu. Elimde bulunan bildiğimiz kablo kanalından kendime bir kızak yaptım.
Pil kutusunu dengelemek adına karşı kapağını daha büyük şekilde kestim ve rengi uyası için siyaha boyadım.
Ardından bu kızağı pil kutusunun kapağına yapıştırdım ve altına bir keçe parçası yapıştırdım makineye daha sağlam tutunması için.
Sabırsızlandığımdan da tam olarak kurumadan işe giriştim ve boyayı biraz bozdum tekrar boyayacağım artık.
Böylece DIY projemin sonuna geldim. Umarım beğenirsiniz ve denemek istersiniz. Maliyeti düşük yapması kolay bir proje. Son hali ile ilgili bir iki fotoğraf daha paylaşmak istiyorum. Şu an için elimde lens olmadığından lense takamadım.
Step up ringler sayesinde hemen hemen her filtre yuvasına uygun halde ışık.
Aklımda bir kaç güncelleme var eğer yaparsam da yine konu altında paylaşacağım.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Herkese iyi forumlar.
Gürkan.