Halil Ibrahim Duran Nickli Üyeden Alıntı
Acıklama gelir de forumdakiler faydalanır diye (vahiy getirdiginde cebrail as ın da cevabını bile bile soru sorması gibi) yazdıgım bir seydi. Amacım dikte etmek degil, yazılı iletisimdn kaynaklı yanlıs anlasılma mevcut ortada.
Kendi adıma ozur dilerim.
Kısaca, cepten, oldugu kadarıyla, ben ufak bir acıklama yazayım:
Teknik kameralarda, on ve arka kısım bir koruk ile baglı oldugu icin "tilt, shift, rise, drop, swing" hareketleri ile perspektif duzeltme ve alan derinligini azaltma, artırma yapabilmekteler.
SCHEIMPFLUG prensibine gore;
- cekimi yapılan obje duzlemi,
- film / sensor (algılayıcı) duzlemi,
- lensin on yuzey duzlemi aynı acıda kesisecek sekilde acılandırılırsa alan derinligini etkileyen uc faktor (odak uzaklıgı, diyafram acıklıgı, mesafe) etkisiz olur ve sınırsız alan derinligi elde edilmis olur; yani her yer net olur. Ornegin, halı, kumas gibi seylerde scheimpflug kuramı ile halının bir basından diger basına her yer tam net olur.
Elimizdeki (koruksuz) makineler tilt shift olmayan lensler ile kullanıldıgında cekilen yuzey ile sensor yuzeyi paralel degil ise netleme moktasından her iki yone uzaklasılması halinde netlik azalır. Diyafram ne kadar kısılırsa kısılsın bu durum degismez.
Scheimpflug bunun onune gecer.
Ayrıca, normal dslr veya orta format lensleri uretiildikleri govde sensoru / filmi koseden koseye (hipotenusu) boyu kadar goruntu uretir; bu tip uzerinde konustugumuz koruklu sistemlerde kullanılan lensler goruntuyu kaydırma yaptıgı icin sensor / film yuzey koseden koseye olan boydan cok daha buyuk goruntu uretirler.
Tam tersi yone cevirirseniz de cok cok az sayılabilecek "line" denilen tek cizgi netlik elde edebilirsiniz. Ornegin, kol saati cekerken sadece markanın yazdıgı yuzeyi net yaparken kadranlar, kayıs vs diger yerleri netsiz bırakabilirsiniz.
Scheimpflug prensibinin gorsel anlatımı icin: