Cichlid akvaryumuna bitki olmaz sözü de, bu balıkların hassas olduğu sözü de, gölete bırakın sözü de tepeden tırnağa yanlış.
Eğer bilinçli akvaristseniz plastik bitki gibi balığın doğal ortamına aykırı materyalleri akvaryuma koymak da yanlış.Tabiki show veya görsel olarak kurulan akvaryumlarda tercih edilebiliyor.Burada en önemli unsur ise suya salınım yapacak kimyasallar barındırmaması gerektiği.
Akvaryum boyutunu beslenecek balığın cinsine göre belirlemek en uygunu.Nihayetinde Zebra Cichlid türünün en çok yavru veren, giriş seviyesi diye tabir edebileceğimiz bir türü.Düşük hacimli fakat rahat hareket edebileceği bir akvaryumda çift olarak çok rahat bakabilirsiniz.Yavrularını yemez, korurlar.
Zebraları çift olarak çok rahat bakabileceğiniz bir akvaryumda söz gelimi Cichlid türlerinden olan Frontosa'dan 1 tane bile bakamayabilirsiniz.Çünkü bu cins balık başına 80 lt. su hacmi ister, geniş ve büyük akvaryum ister.
Cichlid akvaryumunda Anubias gibi sert ve acı yapraklı bitkiler gayet güzel olur, bitki olmaz diye bir kaide elbette yok.Yalnız çok güzel sabitlemenizi tavsiye ederim, zira bu balıklar inşaat işçileri gibi her yanı kazarlar
Hassas balık su değişimini tolore edemez, genellikle çeşmeden gelen suyu kabullenemez vs. Her ne kadar direk çeşmeden, dinlenmemiş su kullanmak akvaryum sevdalısı bir insanın yapacağı iş olmasa da Cichlid balıkları belli ölçüler dahilinde bunu kaldırabilir.Yani çok hassas balıklardır diyemeyiz.
Balığı habitatı dışında bir bölgeye bırakmak resmen çevre katliamıdır, sakına sakın kimse bunu aklından dahi geçirmesin.Ülkemizde bunun çok acı örnekleri yaşanmıştır, nette aratıp bulabilirsiniz.
Ben de akvaryum sevdalısıyım, çocukluğumdan beridir evimizin bir köşesinde hep akvaryum olmuştur .Bu videolar akvaryumumun eski hallerinden, şimdi balıklar büyüdü ve kısmet olursa Frontosa'dan Tropheus'a geçiş yapacağım