İlhami bey, son aşamada inatla ve ısrarla verdiğiniz kararı manen destekliyor ve sonucu merakla bekliyorum.
Forum demek paylaşım demektir. Çoğunlukla bilgisini, zaman zaman ekipmanını paylaşır insanlar forumlarda. Canonturk forumunda hibe yoluyla ihtiyacının kalmadığı malzemeleri paylaşan forumdaşlara bile rastlayabiliyoruz.
Yaklaşık 10 gündür ben de "step motor kontrollü bir macro slider nasıl yapılır" konusunu araştırıyorum. Elektronik, bilgisayar yazılımı, mekanik konularında hobiden öte pek bilgim yok. Ancak öncelikle nereden başlamam gerektiğine, hangi malzemelerin lazım olduğuna karar verebilmek için epey bir araştırma yaptım. Bu araştırmalarımı yaparken insanların nasıl uygun maliyetlerle DIY slider lar yaptıklarını youtube dan izledim. Bilgisini ve yaptığı işi önemsemekle birlikte durumun ve bu işin fiyatının İbrahim beyin abarttığı kadar olmadığını da biliyorum.
İbrahim bey 99. , İlhami bey 1. basamakta. Bense henüz 0 bile değilim. Sadece yapmaya niyetleniyorum. Daha önce kendilerine slider üretmiş, yapım aşamalarının fotoğraf ve videolarını, hatta entegrelerde kullandıkları yazılım kodlarını bile kendi sitelerinde insanların faydalanması için yayınlamış kişilerin paylaşımlarını inceliyorum. Her birisi farklı metodlarla bunu başarmışlar. Ben de kullanabileceğim malzemelerin listesini çıkartıyor, Türkiye ve yurtdışından ne kadara maledebilirim bunları araştırıyorum.
Üzerine Fotoğraf makinesinin monte edileceği platform ve kayan kızaklar kafamda şekillendi. Nasıl yapabileceğimi de aşağı yukarı tasarladım. Bu kısım en ucuz kısım.
İşin ikinci kısmı kayan kızağı milimetreden daha küçük hassas ölçülerle ileri geri hareket ettirecek motorlu mekanizma.
Bunun için de step motor + bu motoru bilgisayar aracılığıyla yönetecek bir motor sürücü kartı + motorun kızağı hareket ettireceği vidalı mil & somun mekanizması gerekli.
Üst satırda saydığım her üç malzemenin işimi görecek özellikte olanlarının Türkiye fiyatları bile 50-80 USD arası. Sürücü kartı ve vidalı mil & somun sadece sıfır olarak satılmakla birlikte step motorun çıkmaları ikinci el piyasasında epey satılıyor. Hatta 20-50 TL arası fiyattalar.
İşin üçüncü aşaması bu motorun sürücü kartını usb ya da paralel portla bağlayarak yöneteceğimiz bilgisayar.
Gevur bunu da düşünmüş. 10 günlük araştırma aşamasında en çok beni heyecanlandıran bilgi, bilgisayar program geliştiricileri ve elektronik hobicileri için üretilmiş olan kredi kartı büyüklüğündeki RASPBERRY Pİ isimli minik bilgisayarın üretimini öğrenmem oldu. 512 Mb ram e sahip, SD hafıza kartı üzerinden açık kaynak kodlu işletim sistemlerini çalıştırabilen, usb, paralel port, lan girişleri, ses, hdmi gibi çıkışları olan bu küçük şeyle (henüz elime ulaşmadığı için elektronik devre de diyemiyorum, bilgisayar da diyemiyorum) bu sistemi komuta ediyorlar.
İngiltere'den internet aracılığıyla bir tane Raspberriy pi B sipariş ettim. Heyecanla gelmesini bekliyorum. Bu cihazı LCD ya da LED tv sine bağlayıp media player gibi kullanan, internete de bağlandığı için tvsine bir nevi smart tv özelliği kazandıran kişiler bile var.
Raspberry pi nin dışında bu mekanizmana komuta etmenin bir diğer yolunun da Arduino isimli, yine elektroniği hobi edinmişler için geliştirilmiş gömülü devre.
Yani konu çok dağıldı.
Özelte; iş kolay değil ancak anlatıldığı kadar da zor değil. Hele aramızdaki mühendisler için bu iş daha da kolay olsa gerek.
Meraklılarının google da ve youtube da Raspberry Pi, Arduino, DIY slider kelimelerini aratıp araştırma yapmalarını tavsiye ederim.
Örnek linkler
Macro Pi – Focus Stacking using Raspberry Pi (eski bir tarayıcının hazır step motor mekanizmasını kullanmış. Motoru kontrol için de Raspberry Pi kullanılmış)
Create An Automated Macro Rail For Image Stacking | DIYPhotography.net (Bozuk bir cd rom mekanizmasını kullanarak makinayı değil de objeyi hareket ettirmiş)
The Great Geekery: Auto Macro Stacker (step motor ve vidalı mil & somun kullanılan bir mekanizma)
SHA - - - Raspberry Pi - Stepper Motor Control & Breakout*Board (step motorun kontrolu için Raspberriy Pi nin kullanıldığı bir örnek)
RasPi Stuff | Scoop.it (Raspberry Pi ile bu işin dışında neler yapılabildiğini anlatan bir site)
http://raspberrypi.rsdelivers.com/default.aspx?cl=1 (Raspberry Pi satın alabileceğiniz satış sitesi)
Macro Slide for Focus Stacking (Arduino – 3) (Manfrotto 454 macro slider a monte edilmiş step motorun arduino ile komuta edildiği güzel bir örnek)
Daha da artırılabilir.
Du bakali n'olcek.