Öncelikle yazdıklarım kırıcı olmamak adınadır abi bilesin. Beni az çok tanırsın.
ilk fotoğrafta belirli bir duygu değil karmaşık bir duygu var. Bu da birçok şeyin geri plana itilmesi anlamına geliyor. Anlatmak istediğini sade ve tek olarak anlatırsan bu etkili olabilir. Ama arka plana giren o kadar insan bir kere tüm olayı bitirmiş.
İkinci fotoğrafta düzenleme konusunda sıkıntılı bir fotoğraf olduğu ve bunu diğer fotoğraflarında da gördüğümü belirtmek isterim. İlki çocukların yüzleri narindir. O yüzden fotoğrafta işlerken yüzlerine pek dokunmamak gerekir ve dokunulduğunu varsayarsak çok küçük sivilce yok etmektir vs. müdehale edebilirsin. Gerisini o temiz yüz kaldırmaz.
Diğer portre ve insana yönelik fotoğraflarında da bu düzenleme etkisi fazlasıyla kendini belli ediyor. O yüzden portrelerde buna dikkat etmelisin.
İlk olarak herkes şunu şunu yap der ama senin yapacağın ilk iş sağlam bir monitör bulman ve renk, keskinlik ayarlarını doğru yapmandır. LCD ekranların tümünde yaptığın değişiklikleri tam oranlı olarak göstermez. Birinde başka birinde başka keskinlik görürsün. Renkler birbirinden çok farklı olabilir. O yüzden monitör önemli. İkincisi ciddi derecede PS bilgisi ya da el alışkanlığı şart. Örneğin benim öyle kitaplardan PS öğrendiğim ya da kurslarına gittiğim yok ama bana örnekteki düzenleme fazlasıyla yetiyor. Tendeki dokuya bak. Aradaki farkı anlayacaksın. Hoş burada zaten fazla bozuk olan bir doku yok ama örnektir diye koyuyorum.
Son fotoğrafta da ciddi bir pozlama sorunu var. Işığın yoğunluğu sol tarafta olduğundan PS ile toplamaya çalışsam da toplayamadım. Köprü üzerindeki ışık yok gökyüzü de bolca ışık barındırıyor. Aradaki farkı aynı fotoğrafta toplamak bir pro PS cinin işidir ancak. Ama doğru olan PS başında değil DSLR başında bunu yapman. -1 pozladım yazmışsın. Doğrudur. Ama ben şunu bilirim ve herkese söylerim. gece çekimlerinde + ya da - pozlama kurtarmak zordur. Gündüz çekimlerinde yüz patlamışsa ve fazla pozlanmışsa kurtaramazsın ama - pozlamayı az da olsa kurtarabilirsin. Gece çekimlerinde ise doğru pozlama daha az bilgisayara başı işi demek. Ters orantı ama lisede öğretmenimin söylediği bir laf vardı. Ne kadar az silgi kullanırsan o kadar az hata yapmaya başlarsın.
Bu fotoğrafta senin yapabileceğin en iyi iş ya doğru pozlanmış grenli bir fotoğraf ya da doğru pozlanmış uzun pozlama yapılmış fotoğraf.
Umarım kırıcı olmamışımdır ve anlatabilmişimdir. Ama biraz daha okumak değil çok fazla deneme yanılma yöntemi bazı şeyleri anlamanı sağlayacaktır. Bunun başka kaçarı yoktur. Eğer doğuştan yeteneğe sahip değilsek Messi gibi.
Bu arada ömer; bu fotoğrafı kabul etme oranları yüksek. Ben ilk gördüğümde beğendim. Tekrar tekrar baktırıyor.