Forumda zaman zaman arkadaşlar ile ekipmanlarımızı ve sağlığımızı emanet ettiğimiz çantalarımızın önemi ve seçim kriterleri hakkında konuşuyoruz..
Bu noktada ben de zaman zaman tecrübelerime istinaden hoşuma giden modelleri yada önemsediğim bazı ayrıntıları paylaşıyorum...
Geçtiğimiz bir iki başlık içerisinde uzun yürüyüşler yada günlük eşyalarımızın da taşınmasına imkan veren; ancak bu noktada sağlığımıza zarar vermeyecek model tavsiyelerim arasında yer alan, ki şahsen benim de sahibi olduğum, Kolon Sport firmasının ürün gamında yer alan Photo Trekking serisinden GRANDE modelinin bir incelemesini yapmamın faydalı olacağı kanaatindeyim.. Çünkü bu ürün bir çak ayrıntıyı bünyesinde barındırdığı için ekipman seçiminizde sizlere de bazı noktalarda ışık tutacaktır.
Öncelikle çoğunuzun adını belki de ilk defa duyduğu Kolon Sport firmasını tanıtmakta fayda görüyorum. Kolon Sport uzak doğu doğa sporları piyasasının en güçlü temsilcilerinden birisidir. 1973 kuruluş tarihli firma 1986 dan bu yana Asya Oyunlarının, 1988 den bu yana ise Olimpiyatların resmi ve ekip sponsorlarından birisidir.
G.Kore'deki eğitimim esnasında Asya halkının doğa sporlarına ne kadar önem verdiğini görmüş ve markayı da hayranlık ile o şekilde tanımış idim.
Photo Trekking serisinde 4 farklı ürün bulunmakta:
- Photo Trekking Grande
- Photo Trekking 2. On
- Photo Trekking Spin
- Photo Trekking Hidden
Grande boyutsal olarak içlerinde en geniş ve gelişmişi. Ayrıca Bordo, Kahverengi ve Siyah gibi üç renk opsiyonu bulunuyor.
Ürüne geçecek olursak.
Grande toplam 2,2kg ağırlında ve 38 lt hacime sahip. Yani belki de piyasanın bu hacimde en hafif çantalarından biri. En yakın rakibi 2,6kg ağırlığı ile KATA Bumblebee...
F-1
F-2
F-3
Sanırım öncelikle çantanın ergonomik yapısından bahsederek başlamakta fayda var. 2. fotoğrafta da görüldüğü çantanın sırt yapısı omurgayı saracak şekilde eğimli dizayn edilmiş. Bu sayede, eğer doğru ayarlanır ise, çanta sırtınıza tam olarak oturuyor.. Bu formun bozulmaması için sırt kısmı flexyglass benzeri bir malzeme ile sabitlenip güçlendirilmiş. Ve terlemeyi engellemek için bu bölge, nefes alabilir, gözenekli bir sünger ile konforlu bir hale getirilmiş (F-3 ve F-4).
F-4
Çantayı alır almaz yapmanız gereken ilk işlem, çantasının omuz askılarının ayarlanması olmalı (F-5a ve F-5b). Bu kayışlar sayesinde çantanızın sırtınızda hangi irtifada bulunacağını belirliyorsunuz. Bu ayar doğru yapılmaz ise, bir çok çanta gibi bu çanta da basit ağırlıklarda bile size bel ağrısı yaşatabillir. Bunu en iyi aramızda doğa sporları ile ilgilenen arkadaşlarımız bilirler. Ayrıca bu omuz kayışlarında kullanılan malzemenin kalınlığı, genişliği ve süspansiyonu son derece iyi ayarlanmış.
F-5a
F-5b
Daha sonra çantamızın iç kısımlarının dizaynına geçebiliriz. 38lt, yine doğa sporları ile ilgili arkadaşlar yan yan gülümseyeceklerdir, azımsanmayacak bir hacimdir. Bu açıdan Grande 2 bölgeye ayırılmış. Biz onlara üst ve alt gövde diyelim.
Üst bölge (F-6 ve F-7)daha sık kullanılması planlanan ekipmanlar için dizayn edilmiş. Bu alana biri pro-gövde üzerinde olmak üzere 5 lens ve bir pro gövde rahatlıkla sığabiliyor. Gövdeyi hem çizilmelere karşı korumak hem de sabitlemek için, kullanılmadı zamanlarda katlanarak sabitlenebilen (F-9), son derece kullanışlı bir elastik örtü sistemi düşünülmüş (F-7 ve F-8).
F-6
F-7
F-8
F-9
Derinlik ise F-10 da görülebileceği gibi Canon EF 24-70 f/2,8 USM L veya Canon EF 135mm f/2,0 USM L lensi alabilecek kadar rahat.
F-10
F-11
Üst gövde ve alt gövde F-11 de ayrıntılı görünen bir fermuar sistemi ile birbirinden ayrılıyor. Ve istenildiğinde bu bölümler yine bu fermuar ile birleştiriliyor. Üst gövdenin kapağının iç kısmında iki gözlü cep ve bir anahtarlık da ihmal edilmemiş (F-12).
F-12
Alt gövde ise yere daha yakın olduğundan biraz daha sağlamcı ve bu sebeple biraz daha kavrayan bir yapıda tasarlanmış (F-13). Bu kısımı açar açmaz karşımıza, istenildiğinde çıkartılabilen, koruyucu süngerden bir kalkan çıkıyor (F-14 ve F-15). Bu kısıma bu kalkanı açmadan ulaşmanız imkansız.
F-13
F-14
F-15
Bu kalkan çıktığında ise bu kez karşıdan darbeleri engelleyen, ve yine istenildiğinde çıkartılabilinen (F-21), koruyucu süngerden barlar karşımıza çıkıyor (F-16). Bu kısım da üst kısım gibi bölmelere ayırılmış durumda (F-17, F-18 ve F-19). Ancak bu kısım üst kısımdan daha da geniş F-19da da görüleceği gibi bu alana, üzerilerinde lensleri ile birlikte, karşılıklı iki gövde de sığabilmekte.
F-16
Bütün bu kısımları aştığınızda ekipmanlar karşınızda demektir (F-17 ve F-18).
F-17
F-18
F-19
Yine üst kısımdakine benzer bir şekilde, gövdeyi sabitlemek için, bir elastik bir bant sistemi de unutulmamış (F-20).
F-20
Ayrıca bu kısım kapağının da iç tarafında bir fermuarlı cep aksesuarlarınız için alan sunmakta(F-21).
F-21
Grande'nin ön yüzünde bir çok fermuarlı aksesuar cebi konulmuş (F-22, F-23, F-24 ve F-25) Özellikle F-22 deki cepte kart gözleri, pasaport gözü gibi özel alanlar da var.
F-22
F-23
F-24
F-25
Grande' nin ön alt kısımında (F-26 ve F-27) gizli bir kese yerleştirilmiş. Bu kese sayesinde büyük tripodlarınızı çantanın bu alanına yerleştiriyorsunuz. Ve tripodunuzu gövdenin ön kısmında yer alan ayarlı bantlar ile gövdenize sabitleyebiliyorsunuz (F-28 ve F-29). F-29 da da görüldüğü gibi ayar kayışlarının başıboş dolaşmaması için lastik toplayıcılar bir ayrıntı olarak unutulmamış. Bence çok önemli..
F-26
F-27
F-28
F-29
Grande' nin her iki yan tarafında da ufak ebatlı tripodlarınızı yada şemsiyenizi koyabileceğiniz cepler ve sabitleyici kayışlar konulmuş (F-30). Ayrıca ilave malzemelerinizi bağlayabileceğiniz case tutacakları da unutulmamış (F-31). Sanırım bu noktada en çok, benim gibi Think Tank Modular Set kullanıcılar sevinecek. Çünkü bu tutacaklar tam olarak Think Tank modelleri ile uyumlu tasarlanmış (F-32). Ben örnek olsun diye ThinkTank Lighting Fast Flash Case'ini bağlamıştım. Bu tutacakların bir serisi de bel kayışı üzerine yerleştirilmiş ki bel kayışında bir de anahtar yada bozukluklarınızı koyabileceğiniz fermuarlı bir kese de bulunuyor.
F-30
F-31
F-32
Grande' nin omuz ve bel kayışları ise yine iyi tasarlanmış özelliklere sahip (F-33). Göğüs desteğini sağlayacak ve istenildiğinde bir kızak sistemi üzerinde, yukarı aşağı hareket elastikiyetine sahip, iki adet göğüs gergisi bulunmakta (F-34 ve F-35). Ayrıca yine Grande' nin bence en hoş özelliklerinden biri olan, omuz kayışı üzerine fotoğraf makinenizi sabitlemek için tasarlanmış bir kayış sistemi yerleştirilmiş. Bu sistem yine benim de kullandığım ve tavsiye ettiğim KATA Reflex E kamera kayışı ile uyumlu bir yapıda (F-36, F-37 ve F-38).
F-33
F-34
F-35
F-36
F-37
F-38
Ve tabii bir de Laptop gözü... (F-39)
F-39
Çantanın alt kısımına geri dönersek, burada yine doğacı arkadaşların matlarını, tulumlarını yada kazağınızı bağlayabileceğiniz kayışlar mevcut (F-40). Ve yine bu bölgede yürüyüş batonlarınızı bağlayabileceğiniz lastik sabitleyiciler unutulmamış (F-40 ve F-41). Ki bu da bence bir trekkkinci için son derece hayati bir aksesuar.
F-40
F-41
Bu mat kayışlarının hemen arkasında ise, yine fermuarlı, bir göz daha var (F-42). Bu fermuar olayı benim için çok önemli. Çünkü, özellikle LowePro modellerinde, bu tür alanlarda kullanılan cırtcırtlı cepler daha sonra deforme olmakta ve hem ekipman ömrü hemde göz zevki açısından can sıkıcı olabilmektedir.
F-42
Bu kısımı açtığımızda ise çantamızın yine çok önemli aksesuarlarından birisi olan yağmurluğumuz açığa çıkıyor (F-43 ve F-44). Rengi bir hoş.. Bu renge aldanıp sakın baya çantası mı aldık diye bazı arkadaşlar üzülmesin, çünkü uzakdoğu gençliği bu tür renkleri özellikle aksesuarlarında çok tercih ediyorlar.. Ayrıca grup yürüyüşlerinde, ve özellikle kötü hava şartlarında kaybolmamanız yada bulunabilmeniz için bu tür renkler çok önemli..
F-43
F-44
Bu noktada yağmurluk hakkında da bir bölüm açmakta fayda görüyorum. Çünkü çantamız ve içindeki ekipmanlarımız için çok önemli bir parça. Birçok trekking çantasında bile olmayan sabitleme aksesuarları bu yağmurluğun dizaynında düşünülmüş ve uygulanmış (F-45). Örneğin sırt kısımından gergi lastiği (F-46) ve omuz kayışlarına sabitleme cırtları (F-47) bu anlamda önemli ayrıntılar..
F-45
F-46
F-47
Bu izolasyon olayına değinmişken bir şeyin daha altını çizelim. Çantanın ana bölümlerinin fermuarlarının tamamı su geçirmez yapıda tasarlanmış. Ayrıca bu fermuar başlarında kilit sistemi ve tutacaklarında ise gece parlayan fosforlu plastikler kullanılmış (F-48).
F-48
Bütün bunlar bir araya geldiğinde karşınıza son derece kaliteli ve tavsiye etmemenin günah olacağı bir çanta karşınıza çıkıyor. Şaka bir yana Grande bu güne kadar sahibi olduğun en başarılı çantalar sıralamasında ilk üçe rahatlıkla girebilir.
Tabii herzaman ifade ettiğim gibi, kalite isteklerin karşılanabilme derecesidir. Eğer ekipmanınız çok ise, yürüyüşleriniz yada gezileriniz uzun soluklu yada çetin şartlarda gerçekleşiyor ise, ekipmanınıza fakat önce sağlığınıza değer veriyorsanız, bu işe bir bütçe ayırabiliyor iseniz, ayrıntılar sizin için önemli ise ve biraz da farklı olmak istiyorsanız, bence KOLON SPORT Photo Trekking Grande alabileceğiniz en iyi çantalardan birisi.
Çantanın G.Kore fiyatı 300,000Kwon, yani TL karşılığı 470TL civarında. Türkiye'deki yetkili dağıtımcısı ise Sirkeci'deki Fotoğraf Dünyası mağazası. İnternet sitelerindeki satış fiyatları 238,98 USD + KDV. Yani G.Kore satış fiyatına bir hayli yakın bir rakam. Ancak pazarlık payı sizin ve onların arasında...
Uzun bir inceleme olduğunun farkına vararak, incelememi burada sonlandırıyorum. Umarım sizler için faydalı bilgiler sunabilmişimdir.
Görüşmek üzere..