Berkin Tuncar: Metin bey Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Metin Burak Kınacılar: İsmim Metin Burak KINACILAR 26 Mart 1985 yılında Hollanda doğumluyum. Ancak aslen Gaziantep'li olmam nedeniyle lisans eğitimine kadar Gaziantep'te eğitimi tamamladım. Burslu olarak Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans eğitimimi tamamladım. 5 yıldır Gaziantep'te Avukatlık yapmaktayım. Evliyim ve 1 kızım vardır.
B.T.: Fotoğrafa ilginiz nasıl başladı?
M.B.K.: Aslında fotoğraf küçüklüğümden beri içimde vardı. Evde bulunan filmli makinelerle oynuyordum ancak gerçek anlamda hevesimi ortaya çıkartan 2008 yılında Ankara'da askerlik vazifem sırasında devre arkadaşım olan halen Sabah Gazetesi ve 24 TV haber editörü olan Hüseyin YILDIRIM'IN karargaha ait Nikon D200 Makinası ile elime tutuşmasından dolayı DLSR olayına girdim. Askerlik vazifemden sonra Hayyam Pasajından cebimdeki 600TL ile ilk dslr makinem olan 400D +18/55 Kit lens ile yola koyulduk. Tabi ki acemiydim hiç bir şey bilmemekle deli gibi fotoğraf çekiyordum. Ama anladım ki bu olay bu şekil olmayacaktı. Eğitim veren derneklere gideyim dedim ilk denememde terslendiğim için bir daha gidemedim.
B.T.: Fotoğraf ile ilgili herhangi bir eğitim aldınız mı?
M.B.K.: Maalesef ki herhangi bir eğitim almadım, ya da alamadım. Kendi kendime denemelerle CanonTurk'un fazlasıyla yardımlarıyla. Çok araştırarak çok deneme yaparak yani çok shutter yakarak olmaya çalıştık.
B.T.: Fotoğraf çekmeye ilk başladığınızda kullandığınız ekipman nelerdi?
M.B.K.: İlk Makinem emektar 400d + 18-55mm idi.
B.T.: Peki ya şu an kullandığınız ekipman?
M.B.K.: Yukarıda da bahsettiğim gibi ilk makinem Eos 400D idi, sırasıyla 7d, Mark 2 ve halende oyun arkadaşım olan 5d Mark 3'dür. Lens olarak da 100mm L Macro - 16-35 f2.8 II - 35mm ART - 8mm Fisheye - 24-105L (Gökhan ÇAKO'yu kandırabilirsem de 135mm L olacak )
B.T.: Genelde ne tarz fotoğraflar çekmekten hoşlanıyorsunuz?
M.B.K.: Aslında ben doğacıyım. Özel olarak Uzun Pozlama tekniğinde bayağı yol kat ettim. Ancak yaşadığım yerin buna müsait olmamasından dolayı bu aralar biraz nadasa bıraktık kendimizi. Gaziantep dışına çıkmadığım sürece portre ve SB sokak fotoğraflarına ilgim kaydı.
B.T.: Fotoğraf çekerken en fazla hangi hususlara dikkat edersiniz?
M.B.K.: Öncelikle fotoğraf çekmeden önce ön hazırlık aşamalarım vardır. En başta makinam ve ekipmanımı haftalık temizlerim. Özel ilgi gösteririm. Onlar bizim oyun arkadaşımızdır. Daha sonra en önemli olan husus HAVA. Rüzgar, nem, bulut gibi faktörleri göz önüne alırım. Haftalık tahminleri 2-3 yerden takip ederim. Daha sonra özellikle şehir dışına çıkacaksam da oralarda nereler vardır örnek fotoğraflara bakarım aynı kadrajdan kaçmaya çalışırım.
-Ön hazırlıktan sonra gittiğim mekanları değişik açılardan almaya çalışırım. Başka kişilerin çektiği kareleri almamaya çalışırım.
-Fotoğraf çekerken dikkat ettiğim husus IŞIK ve DOĞALLIKTIR. Asla yapay kompozisyon üretmemeye çalışırım. Asla bir insana "Şunu tut ve bekle" "öylece kal" "gülümse" "üzgün dur" gibi yapaylığa varacak kareler aldırtmam. Çünkü bu olayın büyüsünü bozmaktadır. Basmakalıp fotoğrafçı olmamak lazım.
B.T.: Sizin için bir fotoğrafın olmazsa olmazı nedir?
M.B.K.: Olmazsa olmazım "Doğallık"tır.
B.T.: Şimdiye kadar hangi projelerde yer aldınız?
M.B.K.: Bu sene 2. düzenleyeceğimiz Gaziantep Barosu Fotoğrafçılık kulübünde Avukat ve Hukukçu meslektaşlarımıza eğitim vermekteyim. Bu hastalığı olabildiğince bulaştırma gayesindeyim. Sosyal sorumluluk projelerinde isim vermeden fotoğraflar vermekteyim. Gaziantep'in tanıtımı için çekmiş olduğum kareleri ilgili kurumlara vermekteyim. Son olarak 3 aydır uğraştığımız bir projemiz var "Dökümcüler" yakın zamanda bunun gösterilerini yapacağız.
B.T.: İleriye dönük içinde bulunmak istediğiniz, yapmak istediğiniz bir fotoğraf projesi var mı?
M.B.K.: Hayalimde her zaman 3. dünya ülkelerini gezmek belgelemek vardır. İleri ki zamanlarda Doğu ülkelerini ve Latin Amerika ülkelerine gitmek gibi bir hayalim vardır.
B.T.: Fotoğraf haricinde neler yaparsınız?
M.B.K.: Fotoğraf haricinde çalışmak dışında pek fazla bir şey yapamamaktayım. Aslında fotoğraf hayatımın tam ortasında..
B.T.: Günlük yaşantınızda fotoğraf makineniz sürekli yanınızda bulunur mu?
M.B.K.: Her zaman elimin altında bulunmaktadır.
B.T.: Şimdiye kadar çekmiş olduğunuz fotoğraflar arasında en beğendiğiniz fotoğrafınız hangisidir?
M.B.K.:
En Sevdiğim kare bu yukarıdaki bulunan fotoğrafımdır.
B.T.: Peki güzellik dışında, sizi en çok etkileyen fotoğrafınız hangisidir? Varsa kısaca hikayesini anlatabilir misiniz?
M.B.K.:
Bu fotoğraftır. Bu kare Kahramanmaraş'ta keçeciler olarak bilinen en eski halı tarzı dokuma atölyesinde gittik. Ancak bazen sohbet fotoğrafın önüne geçmektedir. Karedeki usta, aynen şu cümleyi kullandı ve çok dokundu " Bundan 40 sene önce bu işi yapan 50 işletme vardı ama şimdi sadece biz kaldık" " ben 78 arkadaşımda 70 yaşında bizde ölürsek bitecek" bu cümlelerden sonra "sizden ricam fotoğrafları herkese gösterin ki bu iş bu meslek ölmesin" bu cümleler bayağı dokunmuştu.
B.T.: Fotoğraflarınıza ne kadar dijital müdahalede bulunuyorsunuz?
M.B.K.: Fotoğrafa ilk başladığımda ne kadar renk o kadar kalite sanırdık herkes gibi ama daha sonra fotoğrafta renk değil doğallık önemli olduğunu fark ettim. Çok az Photoshop müdahalesinde bulunmaktayım bazen hiç dokunmamaktayım. Doğal olmak en iyisidir.
B.T.: Müdahaleye hiç gerek duymadığınız, o hali ile de beğendiğiniz makine çıkışı bir fotoğrafınız var mı?
M.B.K.: neredeyse zor. Günün şartlarında müdahalesiz fotoğraf zordur.
B.T.: Fotoğraf çekmeye yeni başlayan arkadaşlar için tavsiyeleriniz nelerdir?
M.B.K.: Korkmasınlar.. Sürekli deneme yapsınlar, araştırsınlar ve çevremdekilere hep dediğim gibi bir konuda uzmanlaşsınlar daldan dala atlamak ancak olduğun yerde saymaktır. Yaşadıkları coğrafyaya göre şekil almaları faydalarına olacaktır. Ayrıca 500px gibi sitelerde özellikler editör seçimlerini takip etsinler, neden seçilmiş olabilir sorusuna cevap bulsunlar göz ve fikir hırsızlığı yapsınlar, facebook fotoğrafçılarına fazla aldanmasınlar
B.T.: kendinize ait bir web siteniz var mı?
M.B.K.: burakkinacilar.com
B.T.: Diğer fotoğraflarınızı görebileceğimiz Canonturk forum sitemizde portfolyonuz var mı?
M.B.K.: Tabi ki. http://www.canonturk.com/kisisel-por...portfolyo.html
B.T.: Yerli ve yabancı takip ettiğiniz fotoğraf siteleri var mı?
M.B.K.: 500px.com , 1x.com, Magnum fotoğrafçıları yerli sitelere çok girmem nedeni ise editörlerinin hep aynı kişiler olduğu sitelerde ne kadar objektif olacağı sorunu ortaya çıkacaktır.
B.T.: En beğendiğiniz yerli ya da yabancı fotoğrafçılar kimlerdir?
M.B.K.: Yerli olarak takip ettiğim kişiler, portre de Arif ATLI'DIR. Ciddi çalışmaları vardır. Arif TERZİOĞLU,Yekta Ali KURTULUŞ, Erol DOĞANER, Ömer Alp EVİRGEN, Tuna AKÇAY gibi yerli fotoğraf sanatçıların fotoğraflarını takip etmekteyim.
-Yabancı'dan Jake Olson, Lee Jeffries, gibi
B.T.: Canonturk’ü ilk defa nereden duydunuz?
M.B.K.: Fotoğrafa ilk başladığım yaptığım internet araştırmalarında keşfettim sanırım 2010 yılıdır.
B.T.: Sitemiz hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
M.B.K.: Site demek yerine aile olarak görmekteyim. Sıcak içten ve karşılıksız paylaşımlar.
B.T.: Bu keyifli sohbet için tüm Canonturk ailesi adına teşekkür ederiz.
M.B.K.: Ben teşekkür ederim.