CT İstanbul Anadolu Yakası Üyesi
Status
Offline
Selam,
1990 yılından başlayarak bu güne kadar neredeyse kesintisiz bir şekilde Apple Macintosh bilgisayar kullanma şerefine erişmiş bir kişi olarak bu noktada bir kaç kelam etme gereği duyduğumu sizlerin huzurunda belirtmek isterim.
Bu azimli girişin sonrasında öncelikli olarak bir grafik tasarımcı sonrasında da günümüz koşullarının gereği olarak bir Macintosh bilgisayarda Masaüstü yayıncılık (Desktop Publishing) konusunda grafik tasarımla iş yaşamını sürdüren bir kişi olarak bazı noktaların üzerine özenle parmak basma gereği duyacağım için de ayrıca heyecanlıyım.
1- Apple Macintosh bilgisayarla 1989 yılında Macintosh SE modeliyle tanışmış bir kişi olarak bu bilgisayarın ve onu üreten Apple Inc., firmasının bilgisayar konusuna farklı bir bakış açısını dünya insanına sunduklarını belirtmem gerekir.
2- Macintosh bilgisayarın Türkiye'ye geldiği (yanlış hatırlamıyorsam) 1984 yılından bu yana gerek işletim sistemi gerekse de donanımsal olarak diğer bilgisayar modellerine oranla gerek donanım kalitesi, gerekse de işletim sistemi kararlılığı ve başarısı olarak üzerine herhangi bir bilgisayar modeli ve yazılımını bugün bile tanımadığımı üzerine basa basa belirtmem gerekir.
3- Macintosh bilgisayarla 20 yıllık bir iş yaşamı dostluğu geçirmiş bir kişi olarak bir dönem kullandığım Classic Sistemlerde (Mac OS 6.0.4 - 9.2.2) ve Mac OSX sistemlerde (Mac OSX 10.2 Jaguar - Mac OSX 10.6.4 Snow Leopard) bir kez bile olsun herhangi bir durumdan kaynaklanan sistem çökmesi yaşamadım.
4- Macintosh bilgisayar kullanmaya başladığımdan (1990) bu güne kadar kullandığım Macintosh modellerinin sayısını unuttum. Apple'ın Motorola firmasına ürettirdiği 68.000 serisi CPU (Mikroişlemci) ve o dönem kullandığı bilgisayarı oluşturan diğer temel parçaların içerisinde önemli bir yer tutan Hard Disk'ten kaynaklanan sorunlar nedeniyle bilgisayarıma format atmak zorunda kalmadım. Önce Motorola sonra Motorola-IBM ve şu an Intel mikroişlemcilerden kaynaklanan herhangi bir kayda değer sorun yaşamadım. Süreç içerisinde gerek dahili (Internal) gerekse de harici (External) Hard Disk kullanımlarından kaynaklanan sorunların bilgisayarın donanımsal (Hardware) ve yazılımsal (Software) olumsuzlukları nedeniyle formatlanması durumunda kalmadım. Veri kaybına uğramadım. Neredeyse aylık periyoda bağlanan formatlama alışkanlığının kullanıcı üzerinde ne tür psikolojik etkiler oluşturduğu zevkini ne yazık ki tadamadım.
5- Aklıma gelmişken belirtmeden geçemeyeceğim önemli bir durumu da burada gerek Mac kullanıcısı arkadaşlarımıza gerekse de PC kullanma düşüncesinde olan veya PC bilgisayarın dışında ufkunun genişlemesine ve bilgisayar kullanım kolaylığının ne olduğuna henüz vakıf olamamış arkadaşlarımıza bilgisayar virüslerinin nimetlerinden söz etmek istiyorum. 1990 yılında Macintosh bilgisayarla tanıştığımı üst satırlarda belirtmiştim. Peki o tarihten bu güne sizce karşılaştığım virüs sayısı sizce kaç..?
- İki… Yukardan aşağı ya da soldan sağa sayı değişmiyor. 2…
Karşılaştığım bu iki virüsü bilgisayarımdaki verilere ölümcül zararlar vermeden temizlemesini ve onlardan korunmasını bilgisayarın Hard Diskini formatlamadan başarmanın mutluluğunu kendime verdiğim çay ve sigara ziyafetiyle bir güzel kutladığımı şu an bile gülümseyerek hatırlıyorum.
Şimdi bu yazıyı okuyan bazı arkadaşlarımız şunu akıllarından geçirebilirler.
- Yahu adına Macintosh denen bu bilgisayar dünya üzerinde kaç tane satmış ki tutup bir de buna virüs üretsinler...
Apple bilgisayar firmasının 70'li yıllardan bu güne kaç bilgisayar ürettiğini bilemiyorum ama bildiğim bir şey var ki o da işyerinde kendi kullandığım 1 tane ve diğer arkadaşlarımın kullandıkları da dahil olmak üzere toplam 5 bilgisayar var. Bununla birlikte evimde kullandığım ve yeri geldiğinde gözünün bebeğini sevdiğim 1 masaüstü, 1 taşınabilir olmak üzere 2 adet Macintosh işletim sistemi yüklü bilgisayarım var. Bu arada çevrede tanıdığım benim gibi grafik tasarımcı olandan tutun da Masaüstü yayıncılığın çeşitli ara aşamalarında Macintosh bilgisayar kullanan pek çok kişinin de elinin altında Macintosh bilgisayar olduğu düşünüldüğünde bu sayı olarak bence epey bir adet tutar. Tüm bunların hepsini bir kenara bırakalım ve şu an yalnız bu yazıyı yazdığım bilgisayara sahip olduğumu ve dünya üzerinde bu güne kadar üretilmiş başka bir Macintosh bilgisayar olmadığını düşünelim. Ortaya şu kesin gerçeklik çıkar. Ben bir Macintosh bilgisayar kullanıcısıyım ve şu an internet üzerinde dolaşırken veya herhangi bir veri transferi gerçekleştirmek için kullandığım donanımı bilgisayarıma takarken hiç bir şekilde herhangi bir virüs bulaşacağı kaygısını, endişesini ve çekincesini taşımıyorum. Bu durum bile başlı başına bir olaydır. Lükstür ve bu lüks benim yaşamsal hakkımdır.
Sonuç olarak, bizim gibi Masaüstü yayıncılık konusunda yıllardır düşüncesini yaşama geçirme konusunda kendisine araç olarak Macintosh bilgisayarı seçmiş olan kişilerin kullandıklara araca güveninin tam olması işin doğası gereği yaşanan sorunların yanında bir de ürkek, çekingen, çelişkili, bıtkın bir davranış içerisine girmemesi için mutlaka kullandığı bilgisayarın gerek donanımsal gerekse de sistem yazılımı olarak güvenilir olması benim için öncelikli şarttır. Bu şartı bana sağlayabilme becerisinde olan her bilgisayarla çalışmayı seve seve kabul ederim. Bu güne kadar bu lüksü bana Apple Macintosh sağladı ve sağlamaya da devam ediyor.
Saygılar...