CT İstanbul Anadolu Yakası Üyesi
Status
Offline
Selam,
Profesyonel bir PC kullanıcısının kaleminden bu sözlerin dökülmesi ne güzel. Bizler teknik servis çalışanı değiliz. Yıllardır yapmış olduğumuz işin hakkını vererek bulunduğumuz yerlere gelme ve kişisel olarak kendimizi daha da geliştirme adına araştırma yapmak için programlamış kişileriz.
Amacımız bilgisayar kullanmak değil. Sektör içerisinde amaçla aracı birbirine karıştıran kişilerden olmamamız gerekiyor. Herkesin de bildiği gibi nasıl ki fotoğraf makinası bir araçsa bilgisayar da bir araçtır. Amacımız aracı az hasarla doğru, basit ve pratik kullanıp düşüncemizde yoğunlaştırdıklarımızı ekrana dökebilmektir. İşte bu anlamda kullandığımız aletlerin bizimle daha uyumlu ve az sorun çıkartan, performansı istenilen düzeyde ve seri üretime yönelik araçlar kategorisinde olması gerekir.
Bugün dünyada donanım olarak birbirinden üstünlüğü tartışma götürecek türden bilgisayarlar ne yazık ki yok. Üç aşağı beş yukarı tümü neredeyse aynı tezgahtan çıkıyor. Mikroişlemcisi hariç neredeyse aynı ülkede üretiliyor diyebilirim. Teknolojik gelişim olarak durum bu aşamaya geldikten sonra ön plana çıkan ne oluyor..?
- İşletim Sistemi...
İşte işin püf noktası da bu zaten. Bilgisayarı zevkli çalışılabilir hale getiren de eziyet çekilebilir duruma düşüren sizin de bildiğiniz gibi işletim sistemi. Bir yerde yazılım uzmanı, teknik donanım gurusu, seknonize düşünce ustası olmak ve yaşamını bir anlamda bilgisayarın kendisine adamak, diğer yanda sahip olduğun mesleğin inceliklerini ve gelişme düzeyine yönelip kullandığın ve adına bilgisayar denen alete olan güvenin ötesinde kendisiyle boğuşmak yerine elindeki işle boğuşmak var.
Bir grafik tasarımcı için eziyetlerin en büyüğü bilgisayarla boğuşma noktasında olmaktır. Benim sıkıntım, derdim, beklentilerim, düşüncelerim başka bilgisayarın sorunlarıyla boğuşmak veya bilgisayarın yazılımsal ve teknik inceliklerini kavramak başkadır. Eğer ben yalnız işiyle boğuşma düşüncesinde olan teknik yönle uğraşma düşüncesinde olmayan bir kişiysem eğer işte orada ip koyuyor. Alet olarak kullandığım bilgisayarın sorunları beni bağlamaz. Lütfen yanlış anlaşılmasın burada kişisel durum ve düşüncelere karşı değilim. Ben olayın bütününe karşıyım. Yoksa bugün dünya üzerinde adına genel tanımlamasıyla PC denen ve gerek Windows olsun, gerekse de diğer sistem yazılımları olsun bu işletim sistemleri yüklü bilgisayarları kullanan milyonlarca insan var.
Benim sorunum bu kişilerle değil, kafa yapısıyla, düşünce biçimiyle. Hiç kimse asgari kullanım dışında bir bilgisayarın inceliklerini öğrenmek için kafa yormamalı veya karşılaştığı sorunları aşmak için saçını başını yolar duruma gelmemeli. Bu ortam insanlara yaratılmamalı. Herkes kendi alanı çerçevesinde bir çalışma biçimi ve anlayışıyla kullandığı bilgisayarda işini görmeli. Aslında olay ilgili konuya artistik mi yoksa teknik mi bakmamız gerektiği konusunda düğümleniyor. Ben kişisel durumum gereki konuya artistik bakmayı yeğleyenlerdenim. Bilgisayarın görsel duruşu anlamında, İMac masa üstünde ne kadar da hoş duruyor konusu ayrı bir durum. Eğer ben Macintosh bilgisayar kullanmanın bana kazandıracaklarından yola çıkarak konuya yaklaşırsam ve bu kullanım biçimini işimle paralel düşünürsem durum anlamını bulur.
Yoksa elimin altında bir bilgisayar olsun da ne olursa olsun değil durum. İşte o zaman karmaşa başlıyor. Aslında bu sitenin üyelerinin herhangi bir bilgisayarı hangi amaçla kullanmaya yönelik olarak ellerinin altında bulundurduklarına da bakmak gerekir. Eğer konu yalnız bilgisayarda bulunan Photoshop programında çekilen fotoğrafların kadraj düzeltmeleri, renk ayarlamaları, ışık ve effect düzenlemeleri ise durum profesyonellikten biraz uzaklaşıyor demektir. Daha çok amatör bir bakış açısı ve hobi düzeyine indirgenir ki bugün herhangi bir LCD ekrana sahip bir bilgisayarın ekranındaki renk yansımalarına bakıp gerekli olduğu düşünülen ilgili düzeltmeler Photoshop programı veya onun ayarındaki diğer fotoğraf düzenleme programlarıyla yapılabilir.
Fakat bu anlamda ilgili duruma yaklaştığımızda bile benim konum bu değil. Ben işim gereği renk düzenlemesi olsun, fotoğrafta herhangi bir effect uygulaması olsun ortaya çıkan sonuçların basım aşamasındaki ortaya çıkacak durumun tahlilini de yapmam gerekiyorsa işte o zaman ekran gösterimi bana yeterli gelmez. Fotoğrafın sahip olduğu renk skalasının basım sonrasında ortaya çıkacak durumunu daha ayrıntılı olarak kestirebilmem gerekir. İşte bu anlamda kullanacağım Photoshop programının Windows penceresindeki " Info " paleti benim için çok önemli. Bu paletten renk değerlerini okuyup elde edilecek sonuçlara doğru çözümler sunabilmek ortaya çıkabilme olasılığı bulunan hataların da önüne geçebilmek anlamında birincil koşul oluyor.
Konuyu ayrıntılara boğup amacından saptırmayalım. Günümüzün en az 12 saatini bilgisayar başında geçiren kişiler olarak kullandığımız bilgisayarın bize her anlamda yardımcı olması işimizin kolaylaşmasının dışında bize gerek göz zevki gerekse de düşünce ve ruh zenginliği sunmasının çalışma süresi içerisinde karşılaştığımız diğer sıkıntıların bir anlamda aşılmasını sağlar ki bu da bize fiziksel olarak olmasa da ruhsal olarak bir nebze de olsa ferahlatır.
Bu anlamda ben işin ferahlama ve ruhsal zenginlik yönünü seçmiş birisi olarak hala Macintosh bilgisayar kullanmaya devam ediyorum. Bilgisayarın sistem yazılımı ve donanımı üzerine kafa yormak yerine başka alanlarda etkili olmayı yeğliyorum. Benim gibi düşünmeyen arkadaşlara konuya bir de bu pencereden bakmalarını önerebilirim. Yapabileceğim şimdilik bu kadar.
Saygılar...