Sn.PHI,

Yeni nesil (Proğramlanabilir Chlipli) adaptör ile kullandığınız manuel lenslerin chiplerini aşağıdaki gibi programlarsanız manuel lensler EXİF bilgilerini fotografın üzerine işlerler, aynı chipli adaptörü başka manuel lenste proğramlamadan kullanmanız halinde ilk proğramladığınız lensin özelliklerine göre hatalı bilgiler verecektir. İlk geldiği gibi kullanıyorsanız 50mm 1.4 göre proğramlandığı için onun verilerini gösterecektır.

Sn.Yalçın Aydın'ın yazısından alıntıdır,
---------------------------------------

Canon'da AFC çip programlamaya giriş

http://www.tagotech.com/pic/chip_pro...on_20nov08.pdf
Belgeyi mutlaka okuyun ama ben gene de Türkçe olarak temelini anlatayım.

Ön işlemler:
EV adımını 1/3 e ayarlayın (Custom function bölümünde oluyor genelde)
Makinayı M moduna alın zaman 11 saniye veya üzerinde olsun

Programlama şöyle işliyormuş:
1) Programlama modunun aktifleşmesi
2) Komut girişi
3) Veri girişi

Öncelikle bir türlü çipi odaklamamamasını çözmek için odaklama modunu ONE SHOT'tan çıkaralaım. Nasıl yapacağız?
1) Ön işlemleri yapın
2) Makinayı sabitleyin, tripod kullanmak iyi olur, bir yere odaklayın ve AF onay ışığını alın.
3) şimdi odaklama bileziğine dokunmadan lensi sağa çevirerek çipin gövdeye temas etmemesini sağlayın. Bunu başardığınızda F değeri 0.0 olarak gözükecek.
4) Deklanşöre yarım basın ve lensi geri takın, lens ve dolayısıyla çip yerine oturduğundan itibaren 3 saniye içinde deklanşöre tam olarak basın ve makina çekm yapsın. Evet san sıkıcı bir şekilde asgari 11 saniye bekliyoruz.
5) Çekim sonrasında hemen F3.5 değerini göreceksiniz bu programlama moduna girdiniz demek oluyor, hala F1.4 görüyorsanız olmamış demektir işlemleri tekrarlamalısınız.
6) Programlama moduna girmişseniz sırada AV moduna geçip programlamayı yapmak kalıyor. önceliğimiz daha önceden AV'ye getirip F9.0 da bırakmak olsun, bunu önce değil sonra da yapıyor olabiliriz unuttum şimdi, F9.0 da ONE SHOT'ı devre dışı bırakmış olacağız yani istediğimiz konumda çekim yapacağız, ONE SHOT'daki gibi makina onay vermeden çekememe durumumuz ortadan kalkmış olacak. Ek not: programlama moduna geçince bu işlem otomatik oluyor, kendinizin odaklama yapması her zaman için daha sağlıklı olduğu için bence ONE SHOT kullanmayın.

Veri girme işlemi de önce o belirli diyaframda çekim yaptıktan sonra gene diyafram değerini değiştirip çekim yapmakla oluyor.

Odak uzaklığını değiştirme:
1) programlama moduna geçtik (ilk 6 adımı tekrarladık yani)
2) AV modundan F5.6'da çekimi yaptık. şimdi 10 saniye içinde bizden veri girişi bekliyor olması lazım.
3) diyelim 85mm gireceğiz. 00085 girmemiz lazım yani şu sırada çekim yapmalıyız: F4, F4, F4, F10, F7.1.

Diyafram değerini değiştirme:
1) programlama moduna geçtik (ilk 6 adımı tekrarladık yani)
2) AV modundan F4.0'da çekimi yaptık. şimdi 10 saniye içinde bizden veri girişi bekliyor olması lazım.
3) Şimdi normal diyafram değiştirir gibi diyafram değerini değiştirin, istediğiniz değere geldiğinde çekim yapın, artık çipte hep o değer olacak.

AF onay noktası telafisi:
Burası biraz zor ve muhtemelen deneme yanılma yapmanız lazım. Normalde orta nokta için öntanımlı değer 09 yani ön ve arkaya odak kayması yaşıyorsanız 01-17 arasında değer girerek telafi yapmanız lazım. Ben Nikkor 1.8/85'im için 17 kullanıyorum şuan. Nasıl yapıyoruz:
1) programlama moduna geçtik (ilk 6 adımı tekrarladık yani)
2) AV modundan F8.0'da çekimi yaptık. şimdi 10 saniye içinde bizden veri girişi bekliyor olması lazım.
3) diyelim 17 gireceğiz. Şu sırada çekim yapmalıyız: F4.5, F9.

Bu daha çok her lens için tek çip kullanınca mantıklı bir yöntem yoksa her lens değiştirmede uğraşılmaz ama düşünecek olursanız her EF lensinizin kendi özel programlanmış çipi yokmu zaten