Daha önce blogumda yayınladığım yazımı burada da paylaşmak isterim.
Blog linki
Sanırım bir yıldır peşinde olduğum Lensbaby’e sonunda kavuştum. Kısaca bu ilginç lensten bahsetmem gerekirse en önemli özelliği bükülebilir olması. Yani lensle bir noktaya netlik aldıktan sonra sağa-sola, yukarı-aşağı çevirerek netlik dışındaki bölgede giren ışığı ve görüntüyü bozmanızı sağlıyor.
Bu aslına bakarsanız yeni bir teknoloji değil. Uzun zamandır piyasada bulunan Tilt-Shift lens tekniğinin ilginç bir kopyası. Ancak Tilt-shift’in çıkış noktası olan perspektif bozulmalarını düzeltmek gibi bir kaygısı yok lensbaby’nin. Onun asıl meselesi fotoğrafçıya bükülme ile sağladığı bir özgürlük alanı ve hayal gücü.
Son yıllarda fotoğrafçılık alanında en beğendiğim inovasyonlardan biri oldu lensbaby. Özellikle tipi ilk başta plastik tüpten bir çocuk oyuncağı gibiyken composer ve composer pro ile oldukça profesyonel bir şekle girdi. Sweet 35 ve Edge 80 optikleri ile profesyonel çekimlerde kullanılacak kadar iddialı camlar üretmesi ile adından söz ettirmeye devam ediyor.
Lensbaby gövde ve camlar olarak farklı farklı kombinasyonlar sunuyor. Şu anda piyasada bulabileceğiniz Muse, Optic Swap System’i kullanan en düşük modeli. Ancak yeni çıkan Spark ile 80 usd’ye de bir lensbaby’e sahip olmanız mümkün. Muse ve Spark bükülme dışında netleme için geriye doğru çekilme gibi bir özellikle geliyor. Bir eliniz bu durumda sürekli lensin üstünde olmalı ki netlemeyi kaybetmeyin. Scout ise bükülemeyen tek lensbaby, ancak üzerindeki balıkgözü lens ile geniş açı sevenlere ucuz bir alternatif sunuyor.
Profesyonel seri composer ve composer pro ise lensbaby’nin amiral gemisi. Netleme halkası ve büktükten sonra sabitlemeye yarayan halka ile sistemin kullanımını bir üst aşamaya çıkarıyor. Seçeceğiniz bir lensbaby ile asıl eğlenceli kısma geliyoruz o da Optic Swap System. Bu sistemin özelliği lensbaby’nin gövdesinin içine istediğimiz optiklerden birini takabilmemiz. Double glass normal 50mm bir lens ve genelde gövdeyle birlikte kit olarak satılıyor. Ucuz alternatif olarak önerilebilir ancak can sıkıcı noktası diyafram halkalarını elle değiştirmemiz gerekmesi. Ben genelde 2.8’i kullandığım için şimdilik çok bir problem yaşamadım ama gezi sırasında falan değiştirmek biraz zor ve zaman alıcı olacaktır.
Yeni çıkan sweet 35 ve edge 80 ise asıl güzel optiklerimiz. Üzerlerinde diyafram halkalarını çeviren bir düzenekle geliyor, böylece o sıkıntıdan da kurtulmuş oluyoruz. Genel sokak çekimleri ve geziler için 35mm gayet kullanışlı bir lens. Portre ve detay için ise 80mm mükemmel. Hangi optiği alacağınız, sizin neler çekmek istediğinize bağlı olarak değişir.
Bunlar dışında soft focus, pinhole, single glass gibi optikler de var. Seçenek çok, yeter ki siz yaratıcılığınızı konuşturun. Bir de sistemi kurduktan sonra macro converter’dan bokeh yaratmak için olan kitlere kadar zilyon tane oyuncak içinden seçim yapabilirsiniz.
Çekim için ise dikkat etmemiz gereken Lensbaby’nin tamamen manuel bir lens olduğu. Bu durumda fotoğraf makinemize taktığımız zaman diyafram açıklığını 0 görecektir ve otomatik modlarda çekim yapmanıza izin vermeyecektir. Ama hemen korkmanıza gerek yok. Makineyi manuel’e alın iso’yu biraz yükseltin şimdi shutter değerinizle oynayın. DSLR’ların gösterge panelinde -2’den +2’e giden bir bar vardır. Bir işaretcik görünür o barda. Siz shutterı ileri geri ayarladıkça ok da sağa sola gidecektir. Eğer tam sıfıra varırsa fotoğrafınız düzgün pozlanacaktır. Ancak ben yarım ya da bir stop yukarıda tutmanızı öneririm. Böylece biraz daha iyi bir ışık sağlarsınız. Bu tekniği tüm manuel lensler için kullanabilirsiniz.
Bir başka problem de tabii ki netleme kısmı. Yine manuel netleme yapmak size biraz zorlayıcı gelecektir. Burada da işin kolayına kaçmak isterseniz netlemeyi live view ekranından yapın ve netlediğiniz bölgeye zoom yaparak gerçekten netlenip netlenmediğini görün. Tabi obje çekerken bu iş kolay ama yolda yürürken böyle bir çekim yapmanız zor. O yüzden yavaş yavaş bakaçtan netlemeyi de öğrenmeniz gerekecek. Double Glass'da gördüğüm kadar netleme halkasının dönüşü zaten çok hassas değil, kısa bir turda bitiyor.
O yüzden size tavsiyem burada Focus Stacking/Bracketing tekniğini kullanmanız. O ne derseniz kısaca yapmanız gereken şu, netlemeyi yaptığınızı hissettikten sonra seri çekime alıp halkayı döndürmeye devam edin. Böylece farklı netliklerde çekim yapmış olursunuz ve netliği yakalama şansınız artar
Türkiye’de dağıtımcısı olan Reproset ne yazık ki ürün getirmek konusunda fazla hızlı davranmıyor. Geçen Şubat Composer Pro ve sweet 35’i sormuştum gelince haber vereceklerini söylemişlerdi, hala haber bekliyoruz. O yüzden ben de composer ve double glass ile yetinmek durumunda kaldım.
Şu an için Lensbaby Lenses for SLR, Mirrorless and PL Cameras | Lensbaby Creative Effects Lenses ve Lensbaby lenses - Creative Photography for Canon, Nikon and other SLR Cameras - TR ‘den tüm çeşitleri inceleyebilirsiniz. Facebook’tan da https://www.facebook.com/lensbaby.tr ‘den yenilikleri takip edebilirsiniz. Şimdilik lensbaby ile çektiğim fotoğrafları şurada tutuyorum.
Herkesin yaratıcılığını konuşturabileceği bir lensbaby edinmesini umarım. Benimki ile çok iyi anlaştık.