konuyla ilggili atom enerjisi kurumuna attığım emaile gelen cevap şöyle:
İlgi : 10.08.2012 tarihli e.posta mesajınız.
2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu gereğince yayımlanmış olan Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğinde Th-232 için muafiyet sınırı 103 Bq ve La-140 için 105 Bq olarak belirtilmiş olup Yönetmeliğin 6. maddesi hükmü gereğince muafiyet sınırları içerisinde bulunsa bile, radyoaktif madde içeren oyuncaklar, kırtasiye malzemeleri, giysiler, kozmetikler, ev eşyaları ve benzeri malzemelerin ithali, ihracı, imali, bulundurulması, kullanılması ve depolanması yasaktır.
Konuyla ilgili detaylı bilgiye Thoriated Camera Lens (ca. 1970s) bağlantısından ulaşılabilir.
Anladık mı? hayır. ben ölçüm yapıp yapamayacaklarını soruyorum cevap olarak bana ingilizce bir link yolluyorlar. anlamadığmdan değil. ama çok ilginç.
Bence yeterince açık bir şekilde cevaplamışlar; lensinizdeki radyoaktivite miktarını ölçüp elde edeceğiniz değerlerin hiçbir manasının olmayacağını çünkü kanunen sağlıklı limitler içinde kalsa bile radyoaktif madde içeren herhangi bir eşyanın satın alınması, kullanılması ve bulundurulmasının yasak olduğunu belirtiyorlar.
anlaşıldı. bir geiger sayacı ödünç almak lazım birilerinden. ben nereden bileyimki alacağım lensin yada aldığım lensin radyoaktif olduğunu ölçmeden. listelere belirtilenleri zaten asla almıyorum.
Pentax Super Takumar 50mm f/1.4 (Asahi Optical Co.) Almayı düsünüyordum ki almamak daha mantıklı ozaman. Bu listedekiler haricindeki manuel lenslerin Radyoaktivite oranlarını görebilecegimiz bir kaynak var mıdır?
ilk sayfadaki liste var en geniş.
Başka bir konuda yazdım ama burada da paylaşmak istedim...
Beware Radioactive Lenses - FM Forums
1 saatlik vizörden bakma sonucu (body de radyoaktif lens takılıysa) 0.2 mrem radyasyona maruz kalıyormuşuz. İnsanın doğadan aldığı yıllık radyasyon ise ortalama 300 mrem imiş. Yani günlük bir saat boyunca vizörden bakıp netleme yaptığımızı düşünürsek, günlük doğadan aldığımız radyasyonu kaba hesapla %20 artırmış oluyoruz .
Ama forumda işin trajikomik tarafına da değinilmiş. Sigara içerisindeki radyoaktif elementleri ciğerlerimizin en dip köşesine kadar çektiğimizi ve bu radyasyonun lense göre kat be kat fazla olduğundan bahsedilmiş. Kaba hesapla günde bir buçuk paket sigara içen birisi yılda 300 Akciğer filmi kadar radyasyon alır diyor. Yani günde 1 tane diyebiliriz. 1 akciğer filmi de 10 mrem olarak tanımlamış.
Sonuç olarak lensle bir saatlik vizörden netleme ( ki bu benim için en az iki saatlik foto çekimi demektir ) = 0.2 mrem
Günlük bir buçuk paket sigaranın radyasyonu .................................................. ............................= 8-9 mrem
Bir akciğer filmi .................................................. .................................................. ..................= 10 mrem
SİGARA İÇMEM, rahat rahat radyoaktif lenslerle fotoğrafımı çekerim.......... Saygılarımla
Manueller...
Açıkçası resmen paranoyak yapıyor bu olay insanı. Şu an elimizde isco-göttingen 50mm f1-.9 lens var. İnanın kullanmaya çekiniyoruz bu radyoaktivite riski yüzünden. İnternette de belli bir bilgi yok.
İllaki geiger-müller sayacı mı gerekiyor bunu anlamak için? İşin kötü tarafı yayılan ışınımın hangi tür olduğunu kesin bilemiyoruz bu yöntemle. Alfa da olabilir, gama da olabilir. İkisinin arasındaki fark çok fazla tabii ki.
Ben bu lenslerde ciddi bir radyoaktivite olduğuna inanmıyorum.Neticede bu lensler bizim gibi ülkelere değil zamanında avrupaya ve amerikayada satıldı.inanın Amerikada starbucks'tan kahve alan sıcaktan eli yanan ve kahvenin üzerinde dikkat sıcak yazısı olmadığı için bir ton tazminat alan insanlar var.bu lenslerin orda satılması imkansız gibi geliyor bana.sadece bizde olsa korkardım bende.Radyasyonlu çayı için denilen bir ülkeyiz malesef
"ANALOG" SOHBETLER MÜDAVİMİ
önemli bilgilendirme için teşekkürler.
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
Bende super takumar 50mm 1.4 var tırstım valla ne yalan söleyim satsam mı diye düşünüyorum.
Radioactive Yashica lens ML 50mm f1.7 (measured wi - YouTube
umarım bu iki lens aynı değildir.
Canon 6D + 600D - 24-105 f/4 USM L - Yashica 50mm 1.7 - Nissin di866 II - 2X yn 560 III
Resimdeki ds modeli linkteki ml ama ikisinin de radyoaktivite konusunda birbirlerinden geri kalir yanlari yok. Yashica 50mm benim en sevdigim lensim, carl zeiss 50mm aldim yashicanin radyoaktivitesinden korktugumdan ama yok. O tadi alamiyorum. Radyoaktivite bagimlilik yapiyor mu ya?
Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
yanlız DS ile DSM farklı lensler. bunu not düşelim.
Bu arada Radyasyonlu çay hikayesi tamamen dalavera. Araştırırsanız Radyasyonlu çay muhabbetinden sonra Lipton memlekete girmiştir ve giriş o giril...
radyoaktivite açısından ne kadar farklı bilmiyorum ama iki objektif birbirinden farklı.
Ben tedbirimi aldım. Aliminyum folyo + aliminyum çerçeveli gözlük + kurşun kalem
Canon 6D + 600D - 24-105 f/4 USM L - Yashica 50mm 1.7 - Nissin di866 II - 2X yn 560 III