Doğrudan lenslerle ilgili olmasa da bildiğim bir iki hususu paylaşayım:
1) Bir arkadaşımız "gayger sayaçları alfa ışınını tespit edemezler. hepsi gamma ışınını ve beta ışını tespit edecek şekilde kalibre edilir." demiş. Geiger sayaçları, kullanıldığı detektör tüpüne göre ışın cinsini ölçer. Bu tüpler satılırken alfa, beta, gamma ışınlarından hangisine hassas oldukları bilinerek alınır. Alfa ölçümü yapan tüplerin penceresi cam değil mikadır. Ebay'da bu tüplerden ve geiger sayaçlarından bolca satılmakdadır.
2) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, resmî görevlerinin haricinde şahsî müracaatla radyasyon ölçümü yapmıyor. (Resmî yoldan) Ama, radyoaktivite taşıdığını bildiğiniz/şüphelendiğiniz bir materyali alıp bu Kurum'a ziyaretçi olarak gidip ilgili laboratuvara giderseniz, durumu anlatdığınızda, görevliler kesinlikle yardımcı oluyorlar. Bunu bizzat yaşadım.
3) "ABD'de izin veriliyorsa korkmayın" düşüncesi de doğru değil. Zira, "fosforlu kol saati" diye bilinen saatlerin o göze hoş gelen yeşil ışıması radyoaktivite sebebiyledir. Hatta eskiden elektrik düğmelerinde bile aynı malzeme kullanılırdı ki gece karanlıkta elektrik düğmesi kolay bulunsun, diye. Sağlık bakımından en katı kurallar iskandinav ülkelerindedir.
4) Radyoaktivite konusunda kaynak olabilecek bir Türkçe mevzuat var: RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ
Bu Yönetmeliğe Mevzuat Bilgi Sistemi adresinden ulaşabilirsiniz.
5) Son bir husus: Miktarı ne olursa olsun radyoaktif kaynaklardan mümkün olduğunca uzak durun. Eğer böyle bir materyaliniz varsa, sizden mümkün olduğunca uzakta dursun.
Sağlıklı günler diliyorum.