Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Tum super genis aci lenslerde flare problemi var ve cogunlukla kontrol edilmesi cok zor. 10-22 gibi lenslerde yansimayi onlemek icin cesitli kaplamalar mevcut ancak buda keskinlige goreceli olarak olumsuz etki ediyor. Tokina lenslerin en onemli ozelligi Genis acida oldukca keskin ve stabil sonuc vermesidir. Ancak tokina lensler tabiri caiz ise biraz eski uretim mantigindadir. Yani uzerlerinde kaplama yoktur. Buda olusabilecek flare etkisinde artmaya sebep olur.

Tokina ve canon lenslerin mtf diagramlarini incelerseniz. En acik diyaframda dahi koslerdeki kararmanin (vignate) 1 stop civarinda oldugunu gorursunuz. Ancak tokina bu degeri f/2.8 de almaktadir. 10-22 gibi f/4 e kisildiginda kararma 0.5 cstop ivarina dusmektedir ki bu durum muadili olan Canon lensden 0.75 stop daha iyidir.

Tokina'nin bir diger avantajidaa cozunurlugudur. Tokina f/2.8 de merkezde Canon 10-22'Nin f/4 de yakaladigi cozunurluk degerini gecer. Ayrica Canon lens koselerde cozunurluk basarisindan asagi yukari %40 kayip yasarken Tokina lensde koselerde cozunurluk kaybi sadece %15 civarindadir.

Butun bu rakkamlar Tokina Lensin Cozunurluk ve isik gecirgenligi olarak daha iyi oldugunu gostermektedir.

Ancak Tokina Lenslerin de kendine ozgu bazi dez avantajlari vardir. Bunun basinda f/4 de ortalama 1.7-1.8 piksellik bir kromatik sapmaya sebep olur. Canon Lensde bu sapma sadece 1.2 piksel civarindadir. Ayrica Tokina lensde distorsiyonduz cigilerde kenara geldice %2 civarinda bir bukulme gosterir. Canon lenslerde ise distorsiyon %0.5 civarindadir.

Dolayisi ile iki lens arasinda secim nerede, ne zaman, ne amacla kullanicaginizla ve onceliklerinizle alakalidir.

Not: Yukaridaki tum degerler Tokina 11mm ve Canon 10mm odak uzakligi baz alinarak yapilan labratuar testleri uzerinden yazilmistir.
Çok açıklayıcı ve tatmin edici bir çalışma olmuş ellerinize sağlık.